Още рецепти » 12 юли

 12 юли

ЗАКУСКА

Домашни кифлички

Прoдукти: 250 г брашно, 250 г безсолна извара, 2 пакетчета краве масло, 150 г конфитюр, 1 щипка сол, пудра захар, ванилия.

Нaчин на приготвяне:Пресяваме брашното в плитък съд, прибавяме размекнатото масло, изварата и солта. Омесваме тесто, което разточваме на кора с дебелина 3-4 см. Нарязваме кората на малки квадратчета, поставяме във всяко по 1 лъжичка конфитюр, прегъваме и притискаме краищата. Готовите кифлички нареждаме в тава /тавата не се намаслява/ и печем в много силна фурна. Още топли овалваме кифличките в расмесена с ванилията пудра захар.


ОБЯД

Пилешка супа със застройка

Продукти за 4-5 порции: 2 връзки корени за супа, 1 пиле, 30 г краве масло, 1 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 яйца, настъргана лимонова кора, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол.
Нарязваме на дребно корените и ги задушаваме в сгорещеното олио, докато омекнат. Прибавяме разрязаното на 2 половинки пиле, наливаме 6 ч.ч. вода и варим 30 мин на тих огън. Изваждаме пилето и го използваме за друго ястие, а в бульона пускаме топка, която сме приготвили от брашното и маслото. Варим 5-6 мин. Отстраняваме супата от огъня и я застройваме с разбитите яйца. Посоляваме на вкус и подправяме с лимонов сок и настъргана лимонова кора. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Гювеч с пиле

Продукти за 6-8 порции: 1 пиле, 1 к.ч. олио, 2 глави лук, 2 зелени чушки, 2 моркова, 1 патладжан, 3 домата, 1 парче целина, 2-3 скилидки чесън, 1-2 листа от целина, 3-4 картофа, 1 ч.л. стрита чубрица, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции, които изпържваме в олиото до зачервяване. Прибавяме ситно нарязания лук, нарязаните на тънки пръстени чушки, настърганите моркови и патладжана, нарязан на кубчета и отцеден. Слагаме също така нарязаните на тънки филийки домати, нарязаните на кръгчета картофи, нарязаната на кубчета целина и ситно нарязаните чесън и листа от магданоз и целина. Посоляваме и подправяме с чубрицата и черен пипер на вкус. Разбъркваме добре и задушаваме 20 мин на умерен огън. Прехвърляме в тавичка и печем в умерена фурна, докато гювечът остане на мазнина.

Юфка с извара

Продукти за 4 порции: 400 г юфка, 400 г мека извара, 150 г захар, 3 яйца, 300 г ябълки, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме юфката в подсолена вода и отцеждаме. Разбъркваме изварата със захарта и яйцата. Обелваме ябълките, настъргваме ги и ги сипваме при изварата. Добавяме и юфката и разбъркваме. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с галета тавичка и запичаме в умерено загрята фурна.

ВЕЧЕРЯ

Пица с чушки

Прoдукти: 500 г готово тесто, 1 зелена, 1 червена чушка, 300 г лук, 4 домата, 6 с.л. олио, черен и червен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: Загряваме половината олио и пържим до поруменяване обеления и нарязан на тънки филийки лук. Прибавяме нарязаните на тънки ивички чушки. Пържим 2-3 мин, за да поомекнат. Разстиламе на тънък пласт тестото в намаслена тавичка, отгоре нареждаме обелените и нарязани на тънки филийки домати /като сме им махнали семките/. Върху тях разпределяме лучената смес, която сме подправили със сол и черен пипер. Напръскваме с останалото олио и печем 30 мин в умерено силна фурна. Преди да сервираме поръсваме пицата с червен пипер.

Жълтъчена пяна

Прoдукти: 4 жълтъка, 90 г захар, 4 с.л. бяло десертно вино, 4 с.л. сухо бяло вино.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме на пяна жълтъците със захарта, прибавяме виното и бием на водна баня, докато пяната се сгъсти. Наливаме пяната в стъклени части, изстудяваме в хладилник и поднасяме с бишкоти. По желание можем да прибавим към изстудената жълтъчена пяна сладка сметана и отново да сложим сладкиша за известно време в хладилника.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да боядисаме плочките в банята

Боя върху плочките в банята? Звучи наистина невероятно, но е напълно постижимо, още повече, ако с години не сте променяли интериора на банята. С боядисаните плочки ще можете основно да я подновите, ко...

Корените – красиви или вредни?

“Погребани” под земята, невидими за света, корените на дърветата не притежават нито красотата на короната, нито изяществото на цветовете, нито сладостта на плодовете. Въпреки това от векове те предизв...

Живите зелени фасади

Трудно е да си представим градина без катерливи растения. Те нямат равни, когато трябва да се придаде на пространството особена екзотика и романтика, да се направят уютни зелени ниши или да се разнооб...

Красивият пролетен килим се подготвя отсега

Настъпи моментът да настаните двугодишните цветя на постоянното им място. Техните семена се засяват през втората половина на лятото и до есента за разсада се полагат много грижи. От септември до късн...

Начало