ЗАКУСКА
Кекс с маслини и пушено филе
Прoдукти: 250 г пушено свинско филе, нарязано на кубчета, 220 г брашно, 1 пакетче бакпулвер, 3 яйца, 100 г бадеми, обелени и нарязани на едро, 50 г краве масло, 1 с.л. горчица, 200 г черни маслини, без костилки, 1 щипка черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото на слаб огън. Пресяваме брашното с бакпулвера. Правим кладенче и в средата слагаме яйцата. Размесваме и добавяме постепенно разтопеното масло, горчицата, маслините и кубчетата филе. Разбъркваме и сипваме във форма, намазана с масло и поръсена с брашно. Печем около 50 минути на 180 градуса. Изваждаме кекса от формата, след като се охлади.
ОБЯД
Курбан по разградски
Прoдукти: 500 г овнешко или шилешко месо, 1/2 ч. ч. ориз, 2-3 домата, 1/2 ч. ч. олио, 1 глава лук, 2 яйца, магданоз, джоджен, сол, 1/2 ч. л. червен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки парченца и го сваряваме. Прибавяме олиото, ситно нарязания лук, ориза и червения пипер. След 15 минути слагаме настърганите или ситно нарязани домати. Варим още 15 минути. Разбиваме яйцата и на тънка струйка ги наливаме във врящия курбан, за да се пресекат. Посоляваме и поръсваме с магданоз и джоджен.
Крумовградски кебап
Прoдукти: 900 г свинско филе, 4-5 глави лук, 2-3 домата, 1 ч.ч. печурки, 1-2 люти чушки, 1/2 к.ч. бяло вино, 6 яйца, 1 к.ч. свинска мас, чубрица, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го задушаваме в разтопената мас и малко вода. Щом поомекне последователно прибавяме и задушаваме ситно нарязания лук, нарязаните на ивички гъби, обелените и настъргани домати, наситнените люти чушки. Поръсваме подправките, наливаме виното и разбъркваме. Разпределяме сместа в 6 глинени гювечета и печем в силна фурна. Накрая счукваме във всяко гювече по 1 яйце и запичаме във фурната.
Шоколадова орхидея
Прoдукти: 125 г шоколад, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 6 с.л. захар, 1 кофичка сметана, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Разделяме жълтъците от белтъците. Начупваме шоколада на парченца и го разтопяваме с малко вода на водна баня. Прибавяме маслото на парченца и 4 с.л. захар. Бъркаме сместа 15 мин, след което прибавяме жълтъците, а накрая - разбитите на сняг белтъци. Получената смес изсипваме в намазана с масло тавичка и оставяме да стегне през нощта в хладилника. На следващия ден изваждаме тавичката и потапяме дъното и в малко гореща вода. Разбиваме сметаната с ванилията и 2 с.л. захар и с помощта на шприц украсяваме с нея цялата повърхност на сладкиша.
ВЕЧЕРЯ
Виенски шницел
Продукти за 4 порции: 600 г телешко месо от бута, 2 яйца, прясно мляко, брашно, галета, олио, сол, мазнина за пържене,
Нaчин на приготвяне: Отрязваме 4 шницела от бута /не трябва да са много тънки/, начукваме ги добре и ги овалваме в брашно. Потапяме в яйцата, разбити с няколко капки олио, 2 с.л. прясно мляко и сол, овалваме в галета, като леко я притискаме към шницела, изтръскваме излишната галета и изпържваме шницелите от двете страни.
Ябълков крем с белтъци
Прoдукти: 6 средно големи ябълки, 1 к.ч. кристална захар, 4 белтъка; зa соса: 4 жълтъка, 500 мл прясно мляко, 2 к.ч. кристална захар, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Избираме ябълки от киселите сортове, обелваме ги и ги нарязваме на четвъртинки. Изчистваме ги от семената, прибавяме 3 с.л. вода и ги задушаваме на умерен огън, докато омекнат. Смачкваме ги с вилица, слагаме захарта, а когато изстинат, прибавяме белтъците, които отделно сме разбили на сняг. Внимателно разбъркваме и разсипваме сместа в купички. Отделно разбиваме жълтъците за соса, прибавяме прясното мляко и захарта и държим съда на огъня, докато соса заври, като непрекъснато бъркаме. Отстраняваме от огъня и прибавяме ванилията. Заливаме крема в купичките с така приготвения сос.
Родено в древен Китай, Фън Шуй (буквален превод “вятър и вода”) съществува от около 5000 г., като векове наред е било тайно знание, обслужващо единствено императорите. Днес то се радва на голяма почит...
Поддържането на катерливите и увивни декоративни растения се свежда главно до поливане, окопаване, торене и резитба. Увивни растителни видове, които се използват в озеленителната практика у нас са:...
Водата е живот, а в интериора е един от най-ярките елементи на декора. Декоративни фонтанчета или водоеми обикновено се поставят в зоните за отдих или особено интимни кътчета. Представете си шума на б...
Габровска яхния от охлюви Прoдукти: 1,5 кг охлюви, 3 глави лук, 1-2 моркова, 1 парче целина, 1-2 магданозени корена, 1 стрък чубрица, 2-3 скилидки чесън, 1 к.ч. олио, 2 жълтъка, 1 с.л. доматено п...