ЗАКУСКА
Баница със сух хляб
Прoдукти: половин сух хляб, нарязан на тънки филийки, 3 яйца, 1 л прясно мляко, 200 г натрошено сирене, 1 пакетче краве масло, 1 бутилка газирана вода.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме филийките от сухия хляб на половинки и ги потапяме в смес от 4 ч.ч. прясно мляко, 1 разбито яйце и 1 щипка сол. След това ги нареждаме в намаслена тавичка. Когато оформим по този начин 1 пласт, разстиламе върху него смес от останалото мляко, 2 разбити яйца и натрошеното сирене. Отгоре покриваме с останалите потопени в мляко филийки. Заливаме баницата първо с разтопеното масло, а след това – с газираната вода. Печем в силна фурна, докато порозовее. Поднасяме я топла.
ОБЯД
Чорба от мерлуза
Продукти за 5 порции: 500 г мерлуза, 1 морков, 1 парче целина, 1 глава лук, 2-3 картофа, 2-3 домата, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 1 дафинов лист, 2 жълтъка, 8-10 зърна черен пипер, смлян черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибата и я оставяме да престои 1-2 часа на студено.Заливаме нарязаните на едро целина и морков с 6-7 ч.ч. студена вода, прибавяме дафиновия лист, зърната черен пипер и сол на вкус и варим, докато корените омекнат. Отделно нарязваме лука на едро и го запържваме в олиото. Сипваме брашното и също го запържваме. Когато стане златисто, прибавяме обелените и настъргани домати. Сипваме запръжката при сварените корени, възваряваме и прецеждаме бульона. Пускаме в него нарязаната на хапки риба и нарязаните на кубчета картофи. Варим още 15-20 мин, докато омекнат картофите. Застройваме чорбата с разбитите жълтъци. Преди поднасяне подправяме с лимонов сок и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Шкембе с кус-кус
Прoдукти: 1 шкембе, 2 глави лук, 1 глава чесън, 100 г краве масло, 200 г кус-кус, 1 ч.ч. бульон, черен и червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме кус-куса в подсолена вода и след това го отцеждаме. Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме в по-голямата част от разтопеното масло. Щом станат златисти, прибавяме отцедения кус-кус, посоляваме и поръсваме с черен и червен пипер. Пълним шкембето с тази смес и го слагаме в огнеупорен стъклен съд, намазан с останалото масло. Наливаме бульона, захлупваме и задушаваме в умерена фурна до готовност.
Портокалови сладкишчета
Прoдукти: 1 голям портокал, 1 ч.л. коняк, 125 г захар на бучки, 6 жълтъка, 600 мл бита сметана.
Нaчин на приготвяне: Обелваме кората на половината портокал с помощта на белачка за картофи и я слагаме във вряща вода за 2 мин. Извеждаме я и прибавяме коняка, сока от портокала, захарта и жълтъците. Разбиваме с миксер. Слагаме сметаната на котлона и нагряваме, докато заври и прибавяме постепенно сместта с портокаловата кора. Изсипваме в чашки за крем карамел, нареждаме ги в тава, пълна до половината с вода и печем на 160С ок. 30 мин. Сервираме ги топли или охладени.
ВЕЧЕРЯ
Ябълкова пица
Прoдукти: 2 готови блата за пица, 450 г ябълково пюре, 4 дребни ябълки, 2 с.л. канела, 80 г захар, 2 с.л. разтопено краве масло, 125 г настърган кашкавал или 150 г синьо сирене
Нaчин на приготвяне: Изпичаме тестото за пица според инструкциите на опаковката. Готовите блатове подреждаме върху пергаментова хартия на решетката на фурната. Намазваме ги с ябълковото пюре и отгоре подреждаме ветрилообразно обелените и нарязани на резенчета ябълки. Напръскваме с разтопеното масло и наръсваме с канелата, захарта и настъргания кашкавал. Печем на горен реотан, докато кашкавалът поруменее.
Крем “Ванилия”
Прoдукти: 2 чаени чаши прясно мляко, 3 жълтъка и 3 белтъка, 2 равни супени лъжици брашно, 12-15 бучки захар, 2 чаени лъжички захар на пясък, 2 праха ванилия.
Нaчин на приготвяне: Размиваме брашното в една част от студеното мляко и го прибавяме към останалото мляко, в което сме разтопили бучките захар и сме разбили жълтъците. Изсипваме сместа в подходящ съд и непрекъснато бъркаме върху слаб огън, докато се посгъсти. Сваляме от огъня, прибавяме ванилията, разсипваме на порции и оставяме да изстине. Разбиваме белтъците със захарта на твърд сняг и украсяваме изстиналия крем със снежни купчинки.
Дроб по селски Прoдукти:1 кг черен дроб, 500 мл прясно мляко, 1-2 парчета пушена наденица , 2 глави лук, 1-2 морковчета, 2-3 скилидки чесън, 1-2 чушки, 1 люта чушка, 3-4 домата, 1 дафинов лист...
Розата е царицата на цветята и важен елемент във всяка градина. Тя е едно от най-популярните градински растения. Тъй като тя има изключително много разновидности, ще намерите подходяща роза за всяка г...
Винаги ще имаме нужда от стайни растения и цветя около себе си - и вкъщи, и в офиса. Освен че са много красиви, те притежават и лечебни свойства, стига да се поставят на подходящото място. Ароматоте...
Компот от ягоди Прoдукти: 1 кг ягоди, 1 кг захар, 1 прах ванилия, сок от 1 лимон, 500 мл вода, оцет Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъст сироп от водата и захарта. Добавяме ванилията и лимонови...