ЗАКУСКА
Сандвичи с пастет от краставица и извара
Продукти за 5 порции: 10 филийки хляб, 250 г извара, 1 к.ч. прясно мляко, 50 г краве масло, 1 краставицата, ким, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме изварата и я разбиваме заедно с млякото и разтопеното масло. Обелваме краставицата и нарязваме по-голямата част много ситно. Смесваме изварата с нарязаната краставица и прибавяме леко запечения и счукан ким. Посоляваме и разбъркваме. Намазваме филийките с така приготвената смес и ги украсяваме с кръгчета от останалата краставица.
ОБЯД
Селска крем супа
Продукти за 4 порции: 2 ч.ч.сметана, 1 ч.ч. пресен грах, 2 картофа, 1/3 малък патладжан, 1/2 глава целина, 1 домат, 1 чушка, 1 връзка магданоз, 1-2 скилидки чесън, 1 ч.л. риган, 1 стрък копър, 1 листо мента, 1 голяма бучка краве масло, подправки на вкус
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците и ги варим на тих огън в подсолена вода, към която сме прибавили половината от маслото. Когато омекнат прибавяме претрития домат, но без семки, наситнените зелении, подправките и сметаната. Опитваме на вкус, пускаме още малко масло за аромат, похлупваме и доваряваме супата. Пасираме до гладка смес и сервираме.
Гювеч с яйца и картофи
Продукти за 5 порции: 1,5 кг картофи, 500 мл прясно мляко, 1 пакетче краве масло, 1 яйце, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме едри жълти картофи, нарязваме ги на тънки филии, нареждаме ги в тавичка и посоляваме. В отделен съд разбиваме яйцето, прибавяме млякото и с получената смес заливаме картофите. Отгоре слагаме парченца краве масло. Печем в умерена фурна, докато картофите попият млякото, омекнат и станат златисти. Не бъркаме по време на печенето.
Суфле със сини сливи
Прoдукти: 100 г краве масло, 220 г брашно, 250 г захар, 100 г бадемови ядки, 700 г сини сливи, 1 каф.л. канела, 2 с.л. галета, 8 яйца, 3 ч.ч. прясно мляко, настъргана лимонова кора, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото с 1-2 щипки сол. Разтопяваме маслото и разбъркваме в него брашното, като внимаваме да не загори. Прибавяме топлото мляко и бъркаме, докато получим еднородна смес. Разбиваме белтъците на твърд сняг заедно с 3 с.л. захар. Внимателно съединяваме с охладения млечен крем. Изсипваме половината от сместа в намаслена тавичка и поръсваме отгоре с натрошените бадеми и настърганата лимонова кора. Покриваме с галетата и нареждаме 1 ред почистени от костилките сливи. Заливаме с останалия крем и печем на водна баня 45 мин в умерено загрята фурна. Отделно заливаме останалите сливи (без костилките) с горещ сироп, приготвен от 2 ч.ч. вода, останалата захар и канелата. Поднасяме ги към готовото суфле.
ВЕЧЕРЯ
Панирани патладжани с плънка
Продукти за 5 порции: 5 патладжана, 1 ч.ч. олио, 3 глави лук, 200 г сирене, 5-6 яйца, 5.л. галета, черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжаните, така че да се запази дръжката им, посоляваме и ги оставяме да престоят 30 мин. Изстискваме ги и пържим до омекване в половината от олиото. В същата мазнина задушаваме ситно нарязания лук. Когато лукът омекне, прибавяме натрошеното сирене, 2 разбити яйца сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз. Разрязваме патладжаните по дължина на две /без да разделяме половинките/, издълбаваме ги и пълним с приготвената смес. Панираме в останалите разбити яйца и галетата и пържим до златисто оцветяване.
Лимонов крем със сладолед
Прoдукти: 500 г сладолед, 200 г сметана, 2 с.л. желатин, 4 лимона, 2 с.л. кристална захар, шоколад, печени бадеми (орехи).
Нaчин на приготвяне: Затопляме около 250 мл вода и в нея разтваряме желатина (предварително набъбнал в студена вода), сока от лимоните, настърганата кора от 2 лимона. След разтварянето на захарта добавяме още 250 мл вода и оставяме течността в хладилник. Когато започне да се желира, прибавяме сладоледа. Бъркаме, докато се получи еднородна маса. Охлаждаме крема и го поднасяме украсен с разбита сметана, настърган шоколад и печени бадеми.
За много от градските любители на цветя сандъчето под прозореца или балкона си остават, единствената възможност да се занимават с това приятно и полезно хоби - цветарството. Красиво озеленените балкон...
Да се пише за металните огради не е лесна работа, поради тяхното невероятно разнообразие. Благодарение на пластичността си, металът може да бъде превърнат в обикновен поцинкован лист, причудлива плете...
От хиляди години хората търсят тайнствения еликсир на здравето и младостта, който удължава живота, но все още не са ги открили. Още през древността алхимиците създали многобройни рецепти за лекарст...
Много хора мечтаят за собствена градина, за която да се грижат с любов. За съжаление повечето от жителите на градовете никога не могат да постигнат мечтата си. За тях, както и за всички, които имат ну...