ЗАКУСКА
Лучник със зелен фасул
Прoдукти: 1 кг брашно, 1 кубче /около 25 г/ мая за хляб, 1 с.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 с.л. оцет, 1 с.л. олио; зa плънката: 500 г зелен фасул, 1 кг лук, босилек, чубрица, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в малко вода и я оставяме да шупне. После от брашното, маята, захарта, солта, олиото, оцета и хладка вода омесваме меко тесто, което оставяме да втасва около 1 час. Почистваме фасула, нарязваме го на парченца дълги около 2 см и го попарваме във вряща вода. Нарязваме лука на едро и го пържим в сгорещеното олио, докато омекне. Отстраняваме тигана от огъня, прибавяме фасула и подправките и разбъркваме. Разделяме тестото на по-голяма и по-малка топка. От по-голямата топка разточваме кора, която разстиламе в намаслена тавичка, така че да образува около 1 см ръбче по стената на тавата. Отгоре разстиламе плънката на равномерен пласт, покриваме с втора кора, разточена от останалото тесто и прищипваме краищата на двете кори. Набождаме баницата с вилица, намазваме с разбитото яйце и печем около 45 мин в умерено загрята фурна. Напръскваме лучника с вода, веднага след като го извадим от фурната, и го покриваме с кърпа, за да се задуши.
ОБЯД
Андалуско гаспачо
Продукти за 2-3 порции: 1 филия сух бял хляб /без кората/, 2 скилидки чесън, 700 г домати, 1 малка краставица, 1 к.ч. майонеза, 2-3 с.л. оцет, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 щипка захар, 1-2 с.л. ситно настърган лук, червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме доматите и ги обелваме. Отделяме един по-голям домат, а останалите претриваме през цедка заедно с накиснатия и отцеден хляб. Разреждаме майонезата с оцета и я прибавяме към доматите. Наливаме 3 ч.ч. вода. Прибавяме ситно настъргания лук, посоляваме и подправяме със захарта, черен и червен пипер. Почистваме от семената отделения домат и обелената краставица, нарязваме ги на кубчета и ги прибавяме към супата. Поръсваме със ситно нарязания магданоз. Поднасяме супата с кубчета лед.
Агнешки котлети с домати и кренвирши
Продукти за 4 порции: 800 г агнешки котлети, 4 кренвирша, 50 г пушено месо, 1 глава лук, 500 г домати, олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпържваме в олиото посолените и поръсени с черен пипер котлети и ги прехвърляме в тенджера. В същата мазнина запържваме до златисто ситно нарязания лук, прибавяме попарените, обелени и нарязани на четвъртинки домати, задушаваме десетина минути и сипваме в тенджерата с котлетите, прибавяме и нарязаното на кубчета пушено месо. Задушаваме ястието във фурна, докато месото омекне. Поднасяме с пържени кренвирши.
Сладоледен кейк
Прoдукти: 1 кг шоколадов сладолед, 30 бишкоти, 12 бучки захар, 3 с. л. ягодов или портокалов ликьор, 300 г сметана, 60 г пудра захар, 1 пакетче ванилена захар.
Нaчин на приготвяне: Сладоледа оформяме като правоъгълник. Бучките захар слагаме да кипнат на огъня със 100 мл вода, докато се разтворят. Оставяме сиропа да изстине и прибавяме ликьора. Разбиваме сметаната, пудрата захар и ванилията на гъст крем. Бишкотите потапяме една по една в ароматизирания сироп, нареждаме ги в продълговата чиния за сервиране и веднага поставяме отгоре сладоледа. С останалите бишкоти покриваме сладоледа отстрани и отгоре. Намазваме със сметановия крем от всички страни и сервираме веднага.
ВЕЧЕРЯ
Калцонели с раци и кашкавал
Прoдукти: 1 кг готово тесто за пица, 115 г раци от консерва, 1 с.л. сметана, 2 с.л. настърган кашкавал, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 2-3 скилидки чесън, сол, черена пипер, магданоз за украса.
Нaчин на приготвяне: Разточваме върху набрашнена повърхност тестото на кора с дебелина около 5 мм. С чашка с диаметър 8 см изрязваме кръгчета. В купа пасираме леко месото на раците, прибавяме сметаната, счукания чесън, настъргания кашкавал, подправяме със сол, черен пипер и магданоз и внимателно объркваме плънката. Слагаме по малко от плънката върху едната половина на всяко кръгче, прихлупваме, намокряме леко краищата и ги залепваме като притискаме с вилица. Нареждаме калцонелите в намазнена тава и печем 10-15 мин на 200°С, докато поруменеят равномерно. Украсяваме със стръкчета магданоз.
Печени праскови
Прoдукти: 750 г праскови, 250 мл прясно мляко, 2 яйца, 2 с. л. брашно, 150 г кристална захар, 50 г пудра захар, 1 пакетче ванилена захар, 40 г ситно смлени орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме прасковите на две и махаме костилките им. Половината поло-винки нарязваме на резенчета и ги подреждаме в намаслена тавичка заедно с останалите половинки прас-кови, като ги поставяме с вътрешната страна нагоре. Наръсваме плодовете с 1/2 от кристалната захар и ги печем в умерена фурна до омекване и леко карамелизиране. Разбиваме прясното мляко с жълтъците, браш-ното и останалата кристална захар. Получената смес загряваме до завиране и леко сгъстяване. Махаме я от огъня и прибавяме ванилената захар, като разбъркваме леко. На дъното на огнеупорни купички за де-серт поставяме по 1-2 половинки праскови, а отгоре разпределяме крема. Върху крема поставяме от караме-лизираните резенчета праскови и гарнираме с белтъците, разбити на сняг с пудра захар. Посипваме със сит-но смлените орехови ядки и запичаме във фурната на много ниска температура до леко порозовяване и втвърдяване на белтъка.
Гордата осанка и блясъкът в очите изчезват, когато се появи болка в областта на шията. Обикновено толкова гъвкава и подвижва, изведнъж шията ти започва да „скърца” или изобщо не можеш да я извиеш встр...
Непрекъснато подложени на външни агресии, очите ни приличат на деликатен механизъм, към който трябва да се отнасяме много внимателно. Как да ги предпазваме и лекуваме, кога да потърсим компетентна пом...
Превърнете съня в свой съюзник, който ще ви разхубави и няма да позволи на стреса и болестите свързани с него, да съсипят нервната ви система. За целта се нуждаете от: Удобно легло Гърбът и ...
АГРОКСОН /СЕРИДОР МЦПА - пшеница и ечемик - 200 мл/дка, внася се във фаза братене на културите. АДЕНГО 465 СК - срещу едногодишни житни и широколистни плевели, вкл. балур от семена при царевица (зъ...