Още рецепти » 30 юни

 30 юни

ЗАКУСКА

Понички с извара

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, половин пакетче краве масло, 1 ванилия, 2 яйца, 200 г безсолна извара, 1 равна ч.л. бакпулвер, 1 к.ч. стафиди, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло заедно със захарта и ванилията. Прибавяме разбитите яйца и изварата. При непрекъснато бъркане постепенно сипваме пресятото с бакпулвера брашно. Бъркаме, докато получим гладка смес. Накрая прибавяме стафидите. С лъжица гребваме от сместа и пускаме във врящата мазнина. Пържим поничките до златисто оцветяване и от двете страни.

ОБЯД

Картофена супа с домати

Прoдукти: 500 г картофи, 3 домата, 30 г краве масло, 1 корен магданоз, 1 к.ч. прясно мляко, 1/2 с.л. брашно, 1 л вода, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на кубчета и ги сваряваме в подсолената вода заедно с магданозения корен. Размиваме брашното с прясното мляко, смесваме с настърганите домати и прибавяме към супата. Опитваме на сол и варим още 10-15 мин. Готовата супа подправяме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Зелен боб на фурна

Прoдукти: 1 кг зелен боб, 2 моркова, 2 глави лук, 2-3 домата,, половин глава чесън, 1 връзка магданоз, 1 с.л. брашно, 1-2 к.ч. олио, 5-6 зърна черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме боба. Нарязваме го на парченца и варим в подсолена вода до омекване. Прибавяме ситно нарязаните лук и моркови, а след 10 мин – настърганите домати. Прехвърляме сместа в тавичка и поръсваме със счукания чесън и наситнения магданоз. Прибавяме мазнината и брашното, размито с малко вода. Печем в умерена фурна 20-25 мин.

Суфле от кайсии

Прoдукти: 400 г кайсии, 4 яйца, 5 с.л. кристална захар, 2 ч.л. настъргана лимонова кора, 500 г извара, 6 с.л. пудра захар, 2 с.л. смлени бадеми, 1-2 ванилии.

Нaчин на приготвяне: Обелваме кайсиите и ги нарязваме на малки парченца. Разбиваме жълтъците с кристалната захар до побеляване. Добавяме ванилиите и лимоновата кора. При непрекъснато бъркане сипваме лъжица по лъжица претритата извара. Разбъркваме добре и оставяме крема в хладилника. Разбиваме белтъците с пудра захар, докато получим гъст сняг. Внимателно смесваме с кайсиите и крема. Изсипваме сместа в намаслена форма, поръсваме с бадемите и печем 30 мин в предварително загрята умерена фурна.

ВЕЧЕРЯ

Спагети със спанак

Прoдукти: 500 г спагети, 800 г спанак, 60 г краве масло, 2 с.л. брашно, 500 мл прясно мляко, индийско орехче, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и ги отцеждаме. От брашното, млякото и брашното приготвяме светъл сос. Нарязваме спанака на ситно и го задушаваме в малко вода. Добавяме соса и спагетите, поръсваме с индийско орехче, леко посоляваме и разбъркваме.

Кисел от череши

Прoдукти: 1 кг череши, 4 с.л. нишесте /или брашно/, захар на вкус, ванилия /или канела/ за ароматизиране.

Нaчин на приготвяне: Измиваме черешите и ги почистваме от костилките. Сваряваме ги в 1,5 л вода и докато са още топли, ги претриваме през цедка. Размиваме в малко вода нишестето /или брашното/ и го прибавяме към черешовия сок. Подслаждаме сместа със захар на вкус и слагаме да ври, докато се посгъсти. Ароматизираме готовия кисел с канела или ванилия и още топъл го разсипваме в широки стъклени чашки.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Рододендронът - цветна експлозия

Цъфтящите рододендрони продължават да поразяват нашето въобръжение от година на година. На градинската сцена тези прекрасни храсти изпълняват две роли – великолепните цветове украсяват двора в началот...

Алое - зеленият лекар

Алоето (Aloe) от семейство Лилиеви (Liliaceae) е родом от тропическите области на Африка, остров Мада-гаскар и Арабския полуостров. Родът е представен от повече от 350 вида многогодишни сукуленти с ра...

Кадифено дърво

Всеки изминал ден все повече ни приближава към най-вълнуващите и очаквани празници -Коледа и Нова година. Следващите седмици са изпълнени с радостта на очакването и надеждата. И с подготовката на дома...

Идеалното лице

Лицето издава,че не ни достигат витамини, прекаляваме с кафето и пренебрегваме зеленчуците. А също, че сме изнервени, недоспали, препушили, занемарили сме спорта и все отлагаме покупката на качествена...

Начало