Още рецепти » 29 май

 29 май

ЗАКУСКА

Голяма палачинка

Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 3 яйца, 300 мл прясно мляко, 1 ванилия, половин пакетче краве масло, конфитюр.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото в правоъгълна тава. Разбиваме яйцата, след което прибавяме млякото, ванилията и брашното. Разбъркваме и изсипваме сместа в тавата. Печем палачинката в умерено загрята фурна до бледорозово оцветяване. Изваждаме готовата палачинка от фурната, намазваме я с конфитюр и я навиваме на руло.

ОБЯД

Селска пролетна чорба

Продукти за 6 порции: 500 г киселец, 1-2 марули, листата от 1-2 глави целина, 2-3 листа от калофер, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. прясно мляко, 2-3 яйца, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно киселеца, марулята, калофера и целината и ги задушаваме в сгорещената мазнина. Когато позавяхнат, наливаме 1,5 л топла вода, посоляваме на вкус и варим 45 мин на умерен огън. Накрая застройваме с яйцата, които сме разбили с прясното мляко, и отдръпваме тенджерата от огъня.

Мусака със зелен лук

Прoдукти: 500 г кайма (смес), 3 връзки зелен лук, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. брашно, 2 яйца, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. стрита чубрица, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и заедно с каймата го задушаваме в олиото и 1 к.ч. топла вода. След 15 мин посоляваме и поръсваме червения пипер. Прехвърляме сместа в тавичка, поръсваме с чубрица и черен пипер и печем 20 мин в умерено загрята фурна. Разбиваме яйцата, смесваме ги с брашното, размито в 2-3 с.л. хладка вода и заливаме мусаката. Връщаме във фурната за още 5-6 мин.

Шоколадови пасти с бадеми

Прoдукти: 1 1/2 пакетче краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. брашно, 200 г настърган шоколад, 200 г смлени бадеми, 3 яйца, цели обелени бадеми за украса.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта. При непрекъснато бъркане прибавяме едно по едно яйцата, шоколада, който сме разтопили на водна баня, бадемите и брашното. Изливаме сместа в намаслена тавичка, като внимаваме да получим пласт с дебелина 2 см. Нарязваме сладкиша на квадратчета, като върху всяко квадратче слагаме по един цял бадем. Печем в умерена фурна.

ВЕЧЕРЯ

Яйца на очи със скариди

Продукти за 4 порции: 200 г скариди, 150 г шунка, 8 яйца, 1 глава лук, 2 моркова, половин стрък праз, 1 глава целина, 2 с.л. краве масло, 1 щипка смляно индийско орехче, 1 щипка лютив червен пипер, 1 с.л. ситно нарязан копър, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на тънки филийки, праза - на тънки кръгчета, а морковите и целината - на малки кубчета. Сгорещяваме маслото и запържваме в него лука. Прибавяме нарязаните праз, моркови и целина и задушаваме, докато поомекнат. Посоляваме и поръсваме с индийско орехче, червен и черен пипер. Сваряваме скаридите в подсолена вода, отцеждаме и ги прибавяме към зеленчуците заедно със ситно нарязаната шунка. Поръсваме със ситно нарязаните магданоз и копър. Разбъркваме сместа и я разпределяме в чиниите за сервиране. Върху всяка порция слагаме по две яйца, изпържени на очи.

Домашен сладолед

Прoдукти: 4 яйца, 150г захар, 450г овче кисело млако,2 с.л. гореща вода, 3с.л. ликьор, 1 ванилия

Нaчин на приготвяне: Разбиваме поотделно киселото мляко и белтъците на сняг. Жълтъците, захарта, водата и ванилията разбиваме на пяна. Към нея прибавяме киселото мляко и белтъчния сняг лъжица по лъжица. Подправяме с ликьора, изсипваме сместа в емайлиран съд и я замразяваме във фризер 4 часа.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Остеопорозата се появява в детските години

Разговаряме с проф. д-р Цветана Попиванова. Проф. Попиванова е завършила медицина в София. След като се дипломира, защитава в Москва аспирантура по проблемите на професионалното ориентиране на учениц...

Най-важното за мозайката

Преди хиляди години хората събирали малки камъчета, парчета стъкло и отломки от керамична посуда, за да украсят своите домове с рисунки. Те покривали с мозайка подове, стени, тавани и дори мебели. ...

Латинката - рицар с щит и шпори

Кой и кога е пренесъл латинката по българските земи, не е известно. Най-вероятно това е сторил някой “латинянин”, както в далечни времена са били наричани западноевропейците. Оттам явно идва името н...

Внимание: опасност вкъщи!

Най-много нещастни случаи сред децата до 5-годишна възраст стават в собствения им дом. Как да ги избегнете? В кухнята Опасностите: домакински електроуреди, режещи предмети, съдове с гореща в...

Начало