ЗАКУСКА
Шприцовани пърженки
Прoдукти: 300 г брашно, 250 мл прясно мляко, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 2 яйца, мазнина за пържене, пудра захар и канела за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Възвираме млякото на огъня и разтваряме в него содата. После бързо при непрекъснато бъркане сипваме брашното – трябва да получим гъста каша. Отстраняваме съда от огъня и като не преставаме да бъркаме прибавяме едно по едно яйцата. В дълбок съд с голямо количество силно сгорещена мазнина шприцоваме от тестото розички и ги пържим до златисто оцветяване. Поръсваме още горещите пърженки със смес от пудра захар и канела.
ОБЯД
Чорба с кисело мляко
Прoдукти: 5 картофа, 4 моркова, половин глава целина, 2-3 домата, 1 ч.ч. кисело мляко, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме целината, морковите и картофите на кубчета. Сипваме всичко в подходящ съд, заливаме с 5 ч.ч вода и варим на умерен огън. Когато зеленчуците омекнат, прибавяме обелените и настъргани на едро ренде домати. Варим още 10 мин и отстраняваме от огъня. Сипваме киселото мляко, посоляваме на вкус и разбъркваме. Поднасяме чорбата, поръсена със ситно нарязан магданоз.
Фрикасе от зеленчуци
Прoдукти: 1 глава карфиол, 200 г моркови, 200 г грах, 200 г зелен фасул, 100 г жълт фасул, 40 г масло, 30 г брашно, 2 с. л. прясно мляко, 1 яйце, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме и нарязваме на дребно зеленчуците. Задушаваме ги в малко подсолена вода. От маслото и брашното правим запръжка, която разреждаме с 400 мл вода и сваряваме. Разбиваме яйцето с млякото и постепенно ги прибавяме към соса. Подправяме с лимонов сок на вкус. Прибавяме задушените зеленчуци и по желание поръсваме с наситнени зелени подправки. Варим 3-4 мин на умерен огън.
Суфле с касис
Прoдукти: 300 г червен касис, 1000 г среда от кифла, 250 мл прясно мляко, 4 яйца, 200 г захар, 100 г краве масло, 2 ванилии, пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Измиваме касиса и го подсушаваме. Накисваме кифлата в прясното мляко, след което я изстискваме и я смесваме със захарта, жълтъците и разбитото масло. Разбъркваме добре и прибавяме касиса. След това внимателно съединяваме сместа с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме в намаслена тавичка и печем във фурна, предварително загрята до 220°С. След като извадим от фурната, поръсваме с пудра захар, размесена с ванилия, и поднасяме веднага.
ВЕЧЕРЯ
Спагети със сирене
Прoдукти: 500 г спагети, 200 г сирене, 2 домата, 3-4 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и ги отцеждаме. Обелваме доматите, настъргваме ги на едро ренде и ги задушаваме в олиото. След това заливаме спагетите с получения сос, прибавяме натрошеното сирене и разбъркваме.
Снежни топки с карамел
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 6 яйца, 1 1/2ч.ч. захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците и ги разбиваме с 1 ч.ч. захар. Разбиваме белтъцитена твърд сняг с половината от останалата захар. Затопляме млякото в голяма тенджера. С помощта на две супени лъжици оформяме топки от разбитите белтъци. Пускаме белтъчените топки да се варят около 30 сек в млякото, като по средата на варенето ги обръщаме, за да се сварят от всички страни. Изваждаме ги отцеждаме ги през цедка и ги нареждаме една до друга /а не една върху друга/. Когато сварим всички топки, прецеждаме млякото и го смесваме с разбитите жълтъци. Прибавяме ванилията и варим крема, докато се сгъсти. Изсипваме готовия крем в дълбока чиния, нареждаме върху него белтъчените топки и го оставяме да изстине. Карамелизираме останалата захар, разтваряме карамела с малко вода и го поръсваме на капки върху белтъчените топки.
Камелията произхожда от земите на Япония, Индия и Китай и е известна като най-капризната сред цветята. Начинаещите любители не само у нас, но и в Европа от много любов я поставят в топли помещения, ко...
Класическо кьопоолу Прoдукти: 8 кг патладжани, 1,5 кг червени или зелени чушки “Капия”, 500 г червени домати, 1 връзка магданоз, 1 връзка копър, 200 г сол. Нaчин на приготвяне: Изпечени...
Талиатели огретен Прoдукти: 250 г талиатели, 250 г кайма, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 и 1/2 к.ч. бяло вино, 250 мл заквасена сметана, 250 мл доматен сок, 2 яйца, 1 и 1/2 к.ч. зехтин, 1 ч.ч...
Повече от 500 години митовете и историята не успяват да засенчат магията и мистерията около прочутата вила Д’Есте в град Тиволи (на 30 км от Рим). Не избледнява славата на известните водни и сенчести ...