Още рецепти » 18 март

 18 март

ЗАКУСКА

Кашкавален кекс

Прoдукти: 1 ч.ч. настърган кашкавал, 3 яйца, 5 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 бучка /колкото орех/ краве масло.

Нaчин на приготвяне: Намасляваме дъното на кексова форма и разстиламе вътре настъргания кашкавал на равномерен пласт. Разбиваме яйцата заедно с прясното мляко. Прибавяме брашното и разбъркваме добре. Изсипваме сместа върху кашкавала. Отгоре слагаме парченца от маслото и печем кекса в умерено загрята фурна, докато се зачерви.

ОБЯД

Спанакова бурания

Прoдукти: 700-800 г спанак, 2-3 глави лук, 2-3 с.л. олио, 1 глава чесън, половин кофичка кисело мляко, 2 с.л. брашно, червен пипер, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Запържваме в сгорещеното олио ситно нарязания лук до омекване, прибавяме брашното, разбъркваме и поръсваме червения пипер. Отделно запарваме спанака във вряща подсолена вода. Изцеждаме, нарязваме го на ивички и го прибавяме към запръжката. Заливаме всичко с 4-5 ч. ч гореща вода, прибавяме счукания чесън и оставяме да уври.

Пиле с ориз по селски

Прoдукти: 1 пиле, 2-3 с.л. олио, 1-2 глави лук, 2 ч.ч. ориз, 4-5 домата, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции и го задушаваме в мазнината и малко вода. Прибавяме ситно нарязания лук, посоляваме на вкус, наливаме още малко гореща вода и варим на умерен огън. Щом пилето омекне, прибавяме ориза и обелените и едро нарязани домати. Доливаме около 4 ч.ч. гореща вода и варим, докато оризът набъбне. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Фъч

Прoдукти: 2 пакетчета краве масло, 3 с. л. какао, 1 1/2 ч. ч. захар, 10 с. л. вода, 1 1/2 ч. ч. брашно, 1 бакпулвер, 3 яйца, 1 ч. ч. смлени орехи.

Нaчин на приготвяне: Слагаме на огъня да заврят маслото, какаото, водата и захарта. Разделяме на две. Отделно разбиваме яйцата с 1 ч. ч. брашно. В едната част от маслената смес слагаме 1/2 ч. ч. брашно, бакпулвера и прибавяме към яйчената смес. Изсипваме в намазана с мазнина тавичка, посипана с брашно и изпичаме. След изпичане изсипваме върху сладкиша втората половина от маслената смес и поръсваме със смлени орехи.

ВЕЧЕРЯ

Спагети с кайма

Прoдукти: 400 г спагети, 300 г кайма, 1 глава лук, 1 морков, 1 стрък целина, 80 г краве масло, 1 1/2 к.ч. месен бульон, 2 с.л. доматено пюре, 250 г белени домати от консерва, 1 1/2 к.ч. червено вино, 100 г кашкавал, 1 ч.л. нарязан босилек, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука, моркова, целината и магданоза на дребно и ги задушаваме в сгорещеното масло. Добавяме каймата, а след малко – бульона. Сипваме доматеното пюре и нарязаните домати. Подправяме с босилека, черен пипер и сол на вкус. Задушаваме 30 мин на умерен огън. Сипваме виното и задушаваме още 5-6 мин. Сваряваме спагетите в подсолена вода, отцеждаме и ги разпределяме в чиниите за сервиране. Върху спагетите сипваме от приготвената смес и поръсваме с настърган кашкавал.

Тригуни

Прoдукти: 400 г готови кори, 80 г брашно, 100 г захар, 100 г смлени орехи, 2 яйца, 1/2 пакетче бак-пулвер, 100 г краве масло; зa сиропа: 400 мл вода, 400 г захар, ванилия, 1 щипка лимонена кисе-лина.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта, прибавяме на части пресятото с бакпулвера брашно и орехите, като разбъркваме добре. Нарязваме корите на ленти с широчина 5 см. В края на всяка лента слагаме от плънката и завиваме на триъгълник. Нареждаме тригуните в намаслена тавичка, поливаме ги с разтопеното масло и ги печем в умерена фурна, докато поруменеят. През това време сваряваме сиропа. Заливаме изстиналите тригуни с горещия сироп и ги оставяме да се напоят.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Избрано от китайската кухня

Печени ребра по китайски Прoдукти: 1.4 кг предни свински ребра, 1 щипка зелен китайски чай, 500 мл кипяща вода, 50 мл соев сос, 4 скилидки чесън, 3 зърна карамфил, 1 зърно анасон, 40 г захар, 40 ...

Детските тумори

Туморите при децата са голяма група новообразувания, както доброкачествени, така и злокачествени. Повечето от тях възникват още по време на вътреутробното развитие и тъй като детският организъм се ра...

Злоядото дете

Детето вижда в чинията парче морков и се мръщи, като че ли са му предложили горчиво лекарство. Отказва да яде. Нито дългите уговорки, нито разказите за това колко е полезен този зеленчук не действат...

И вие можете да отглеждате трюфели

Трюфелът е гъба, която се е адаптирала за живот под земята и расте в перфектна симбиоза с корените на приемни дървета. Прилича на грудка. Има вътрешна месеста част и кора. Ядливата част на гъбата е въ...

Начало