Още рецепти » 27 септември

 27 септември

ЗАКУСКА

Катми без мая

Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, щипка сол, 1/2 ч.ч. вода, олио за намазняване на сача, масло за намазняване на катмите, натрошено сирене или конфитюр за плънка

Нaчин на приготвяне: С миксер разбиваме на гладка каша като за палачинково тесто брашното, водата и солта. Ако е необходимо, наливаме допълнително вода. Слагаме сача на огъня. С натопена в олиото домакинска салфетка мажем сача. Гребем с черпак от сместа, изливаме я на равномерен тънък слой по дъното на сача, така че целият да се запълни и печем, докато започнат да се появяват кафяви мехурчета по тестото. Със шпатула сваляме палачинката и я слагаме в голяма и затоплена чиния. Мажем тънко с масло, още докато катмата е топла. Така постъпваме до изчерпване на продуктите. Пълним катмите със сирене или сладко и ги завиваме на рула или пликчета. Отгоре всяко пликче може да полеем с разтопено масло.

ОБЯД

Кралска супа

Прoдукти: 30 г шунка, сварените гърди от 1 пиле, 2 твърдо сварени яйца, 1,5 л бульон, черен пипер, 200 г кисело мляко, сол, хляб, краве масло.

Нaчин на приготвяне: Нарязаното на кубчета пилешко месо слагаме в супник, прибавяме нарязаните на кубчета шунка и яйца. Слагаме в топлия бульон разбитото кисело мляко, поръсваме с черен пипер и заливаме приготвените продукти в супника. При сервиране поднасяме отделно изпържени в масло кубчета хляб.

Свинско филе с пиперки

Прoдукти: 400 г свинско месо от филето, 100 г юфка, 1 зелена пиперка, 1 червена пиперка, 1 главичка лук, сокът от 1 портокал, 150 мл месен бульон /или подсолена вода/, 2 с.л. олио, 1 с.л. брашно, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме месото, измиваме го и го нарязваме на малки парченца. Почистваме пиперките от дръжките и семенната част и ги нарязваме на парченца. Обелваме лука, нарязваме го на ситно и го запържваме в олиото на слаб огън. Прибавяме месото и го пържим, като често разбъркваме, за да се изпържи от всички страни. Поръсваме брашното, разбъркваме и пържим още 1-2 мин. След това заливаме с бульона и портокаловия сок, посоляваме на вкус, поръсваме с черен пипер, захлупваме и варим 1 час на тих огън. Около 15 мин преди да отстраним от огъня, прибавяме пиперките и юфката.

Шоколадов пудинг

Прoдукти: 80 г шоколад, 80 г захар, 80 г краве масло, 100 г смлени орехови ядки, 6 яйца, 40 г галета; зa соса: 1 ч.ч. прясно мляко, 100 г шоколад, 80 г захар.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме на пяна маслото и половината захар. Прибавяме разтопения на водна баня на тих огън шоколад и един по един отделените жълтъци. Внимателно смесваме с разбитите на гъст сняг заедно с останалата захар белтъци. Разбъркваме леко и прибавяме половината орехи и галетата. Намазваме с мазнина и поръсваме със смлени орехи и галета купички за крем карамел. Разливаме в тях сместа така, че да ги напълни до 2/3 от обема им. Варим ги на водна баня в захлупен съд. Отделно варим прясното мляко за соса заедно с шоколада и захарта, докато се посгъсти. Обръщаме купичките с готовия пудинг в чинийки за сервиране и заливаме отгоре с шоколадовия сос.

ВЕЧЕРЯ

Октопод с бяло вино

Прoдукти: 1 кг октопод, 4-5 с.л. зехтин, 2 глави лук, 1 к.ч. бяло вино, 2 с.л. печени белени фъстъци, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме октопода. Подсушаваме и го нарязваме на парчета, които при непрекъснато бъркане запържваме около 10 мин в сгорещения зехтин. Прибавяме нарязания на тънки филийки лук и счуканите фъстъци. Подправяме с черен пипер и сол на вкус, разбъркваме и заливаме с виното. Захлупваме и задушаваме 15 мин на умерен огън.

Кокосов крем

Прoдукти: 200 г захар, 200 г кокосови стърготини, 750 мл прясно мляко, 4 големи яйца, щипка сол, 1 ванилия, 50 мл полусухо шери, 250 г разбита сметана, 50 г печени и разполовени бадеми /може и захаросани/

Нaчин на приготвяне: Загряваме млякото, захарта, кокосовите стърготини и щипката сол. Намаляваме котлона и като бъркаме периодично около 30 мин, остявяме сместа да стане на рядък сироп. В дълбока купа с миксер разбиваме яйцата с ванилията на пухкава пяна и като бъркаме непрекъснато, на струйка наливаме 125 мл от сиропа. Тази смес прибавяме към останалия сироп, връщаме на котлона и оставяме да поври 10 мин. Бъркаме през цялото време, за да не загори сгъстилият се вече крем. Сваляме от котлона, наливаме шерито, разбъркваме и оставяме да изстива. Разливаме го в чаши за шампанско, отгоре шприцоваме розички от сметаната и украсяваме с бадемите.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мебели-скривалища

Цяло лято се чудим точно кога да вземем отпуската си, особено ако тя не е ползвана с години и се е натрупала… Но не само за това трябва да мислим, защото голям проблем е и как да оставим жилището си п...

Внимание! Лекарства

Спасение или отрова? Често си задаваме този въпрос, щом стане дума за тях. По простата причина, че някои прехвалени средства, които ни обещават незабавно изцеление, имат неблагоприятни ефекти от сорта...

Растителните композиции

Ако сте приключили със строителството и сте решили да обърнете внимание на градина, в главата ви сигурно нахлуват безброй въпроси. Един от тях със сигурност е какви растения да засадите и как да ги ра...

Още веднъж за холестерола

За опасностите, които крие лошият холестерол, разговаряме с проф. д-р Светла Торбова - Проф. Торбова, каква е причината за появата на висок холестерол? - Най-честата причина за повишаване на хо...

Начало