Още рецепти » 15 август

 15 август

ЗАКУСКА

Попара с кисело мляко, запечена в гювече

Продукти за 1 гювече: 100 г сирене, 50 г краве масло, 2 филии бял хляб, 1 к.ч. кисело мляко, 1 яйце.

Нaчин на приготвяне: Намазваме гювечето с масло и слагаме в него хляба, нарязан на малки залъци. Натрошаваме отгоре по-голямата част от сиренето. Слагаме маслото, захлупваме и запичаме във фурната,докато хлябът се зачерви. Отделно разбиваме яйцето с киселото мляко, прибавяме останалото натрошено сирене и заливаме гювечето с тази смес. Връщаме отново във фурната и без да захлупваме допичаме до зачервяване на заливката.

ОБЯД

Сурова чорба

Продукти за 4 порции: 3-4 сурови пиперки /или 3-4 домата/, 1 глава лук /или 1 кисела ябълка/, 1 ч.ч. натрошено сухо сирене, 1-2 с.л. олио, оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме на ситно ренде чушките /или обелените домати/ и лука /или обелената ябълка/. С дървена лъжица стриваме сиренето и го смесваме със зеленчуците. Разбъркваме добре и наливаме 3-4 ч.ч. студена вода. Прибавяме олиото и подправяме на вкус със сол и оцет.

Пълнени пиперки, варени в мляко

Продукти за 4 порции: 1 кг пиперки, 4-5 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. ориз, 2 домата, 1 к.ч. натрошено сирене, магданоз, 2 ч.ч. прясно мляко, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме пиперките от дръжките и семенниците. Нарязваме лука на дребно, изпържваме го в сгорещеното олио и посоляваме. Прибавяме ориза, обелените и дребно нарязани домати, натрошеното сирене и ситно нарязания магданоз. Разбъркваме добре сместа и пълним с нея пиперките. Покриваме отворите на напълните пиперки с капачета от домат и ги нареждаме в тенджера. Заливаме с млякото и варим на умерен огън.

Ванилен накип

Прoдукти: 250 мл прясно мляко, 1 ванилия, 1 с.л. масло, 90 г брашно, 6 яйца, 180 г захар

Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото със захарта, ароматизираме го с ванилията и го сваляме от котлона. Разтопяваме маслото и прибавяме брашното. Наливаме на струйка млякото и бъркаме. Варим, докато се сгъсти. Оставяме сместа да поизстине и прибавяме един след друг жълтъците. Слагаме щипка сол. Разбиваме белтъците на твърд сняг и лъжица по лъжица ги слагаме в поизстиналия накип. Изсипваме сместа в добре намаслена форма и печем 30 мин в загрята умерена фурна. Наръсваме с пудра захар и веднага поднасяме.

ВЕЧЕРЯ

Запечени яйца

Продукти за 4 порции: 8 яйца, 200 г настърган кашкавал, 5 с.л. масло, 1 к.ч. оцет, червен и черен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: Възвираме 2 л подсолена и подкиселена с оцета вода и чукваме едно след друго от ниско яйцата в нея. Внимаваме да останат цели. Варим 2-3 мин и ги изваждаме с решетеста лъжица. Застиламе дъното на намаслена тавичка с настърган кашкавал, подреждаме отгоре яйцата и ги заливаме с горещо масло, подправено с червен пипер. Подправяме с черен пипер и запичаме в умерена фурна.

Меден крем с круши

Прoдукти: 300г безсолна извара, 4с.л. мед, 2 ябълки, 2 круши, 2 с.л. стафиди, 50г нарязани на иглички запечени бадемови ядки

Нaчин на приготвяне: Разбиваме с миксер изварата, меда, настърганите ябълки и круши и стафидите. Разпределяме крема в чаши и го оставяме за около 1час в хладилника. Преди да поднесем, поръсваме с нарязаните бадемови ядки.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Вълшебството на ароматите

Всеизвестно е, че ароматите влияят на настроението, на здравословното състояние и на душевното равновесие. А това, че всеки мирис има свое място в дома, който му подхожда повече от всичко, се знае твъ...

Билкови напитки

Сироп от боровинки Прoдукти: 2 кг боровинки, 2 кг захар. Нaчин на приготвяне: Нареждаме измитите боровинки в стъклен буркан - ред захар, ред боровинки. Най-отгоре завършваме със захарта. З...

Дизайнът на малката градина

За да се овладее пространството на малката градина, е необходимо майсторство и креативно творческо виждане. В същност малкото пространство има няколко преимущества, които не са характерни за голямата ...

Консервиране на вишни

Сладко от вишни Прoдукти: 1 кг вишни, 1,25 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина Нaчин на приготвяне: Изчистваме плода от костилките като внимаваме да не го нараним. В съда, в който варим сладк...

Начало