ЗАКУСКА
Пържени филийки
Прoдукти: 500 г сух бял хляб, 2 с.л. брашно, 2 яйца, 1/4ч.л. сода бикарбонат, 1 непълна ч.ч. прясно мляко, 1 пакетче краве масло, 1 щипка сол, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на филийки. Размиваме брашното на каша в малко студено мляко. Прибавяме разбитите яйца, солта и содата. При непрекъснато бъркане сипваме на тънка струя останалото мляко. Разбиваме, докато получим гладка каша с гъстотата на боза. Потапяме хлебните филийки в тази каша и след това ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина. Поднасяме ги поръсени с пудра захар.
ОБЯД
Супа от гъби с ориз
Прoдукти: 200 г гъби, 4 с.л. ориз, 1 глава лук, 2-3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на ивички и ги задушаваме в олиото и малко вода, заедно със ситно нарязания лук. След това наливаме 6 ч.ч. гореща вода, прибавяме ориза и размитото брашно, посоляваме и варим на умерен огън. Когато оризът и гъбите омекнат напълно, отстраняваме от огъня и поръсваме обилно със ситно нарязан копър.
Прясна риба на фурна
Прoдукти: 1 кг прясна дребна речна риба, 6 глави лук, 1 ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, 6-7 зърна черен пипер, 1 к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и посоляваме рибата. Нарязваме лука на едро и го задушаваме в олиото и 2-3 с.л.вода. Добавяме червения пипер, зърната черен пипер и дафиновия лист. Изсипваме сместа в тавичка и нареждаме отгоре рибките. Печем в умерена фурна.
Ванилен накип
Прoдукти: 250 мл прясно мляко, ванилия, 1 с.л. масло, 90 г брашно, 6 яйца, 180 г захар
Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото със захарта, ароматизираме го с ванилията и го сваляме от котлона. Разтопяваме маслото и прибавяме брашното. Наливаме на струйка млякото и бъркаме. Варим, докато се сгъсти. Оставяме сместа да поизстине и прибавяме един след друг жълтъците. Слагаме щипка сол. Разбиваме белтъците на твърд сняг и лъжица по лъжица ги слагаме в поизстиналия накип. Изсипваме сместа в добре намаслена форма и печем 30 мин в загрята умерена фурна. Наръсваме с пудра захар и веднага поднасяме.
ВЕЧЕРЯ
Паниран черен дроб
Прoдукти: 400-500 г телешки или свински черен дроб, 2 глави лук, 30 г /1 бучка/ краве масло, брашно, галета, черен пипер, горчица, сол, мазнина за пържене, 1 лимон, картофено пюре.
Нaчин на приготвяне: Почистваме дроба от ципи и кръвоносни съдове, нарязваме го на филии, посоляваме го и го оставяме да престои десетина минути, за да поеме солта. След това овалваме филийките дроб в смес от брашното и галетата и ги изпържваме от двете страни в много силно загрята мазнина. Нареждаме изпържения дроб в затоплена чиния и върху всяка филийка слагаме по парченце от маслото. Изсипваме в мазнината, в която сме пържили дроба, ситно нарязания лук и го пържим до слатисто оцветяване. Отстраняваме съда от огъня и прибавяме към лука горчица, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме и разпределяме лука върху изпържените филийки дроб.
Макарони с канелен крем
Прoдукти: 400 г дребни макарони, 250 г мека извара, половин пакетче краве масло, 3-4 с.л. захар, 1-2 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. канела.
Нaчин на приготвяне: Пускаме макароните в голямо количество подсолена вода и варим десетина минути. После ги изплакваме със студена вода и отцеждаме. Разбиваме изварата заедно с разтопеното масло, захарта и канелата. Разреждаме със затоплено прясно мляко, докато получим гладък умерено гъст сос. Заливаме макароните с така приготвения сос, разпределяме в чиниите за сервиране и поднасяме веднага. По желание можем да поръсим с карамелизирани ядки.
Кафето (Coffea), без което не можем, се получава от едно екзотично растение. То произхожда от Африка, някогашното царство Кофа, сега провинция на Етиопия, на чието царство е взело името. В родината си...
Двускатните парници са сравнително по-слабо застъпени у нас. Те са построени на същите принципи, както едноскатните. Разликата е, че благодарение на двата си ската имат по-голяма ширина и височина и с...
Невенът е едногодишно светлозелено тревисто растение с ярък оранжев цвят. Стъблото е 30-50 см високо, изправено. Някои цветове са по-слабо оранжеви и по-рехави, други – със силен и богат цвят. Листата...
„Толкова време го правя...", „Няма никакъв шанс да престана..." - всяка втора пушачка разсъждава по подобен начин. Сигурно за да се оправдае в собствените си очи за волята и куража, които й ...