Още рецепти » 18 февруари

 18 февруари

ЗАКУСКА

Закуска със сирене и домати

Прoдукти: 1 пакет готово бутер тесто, 150 г овче сирене, 5-6 домата, 1 яйце, мащерка.

Нaчин на приготвяне: Разстиламе тестото върху масата и го нарязваме на квадрати със страна 8 см. Обелваме доматите, почистваме ги от семето и ги нарязваме на малки кубчета. Прибавяме натрошеното сирене, поръсваме със стрита мащерка и разбъркваме. Намазваме половината от квадратите с белтъка. Разпределяме отгоре сместа от сирене и домати. Покриваме отгоре с останалите квадрати като внимателно прищипваме краищата. Нареждаме закуските в тавичка и ги оставяме 15 мин на студено. След това намазваме отгоре с жълтъка, който сме разбили с малко вода и печем около 20 мин при температура 200°С.

ОБЯД

Доматена супа с кускус и сирене

Продукти за 4 порции: 500 г домати, 1 с.л. брашно, 60 г краве масло, 1 к.ч. кускус, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Запържваме брашното в 40 г масло, докато добие леко кремав цвят. Разреждаме с 5 ч.ч. гореща вода и слагаме на огъня. Когато течността заври, прибавяме обелените и настъргани домати. След 15-20 мин слагаме кускуса и варим още 15 мин. Непосредствено преди да отстраним супата от огъня сипваме млякото, слагаме останалото масло и посоляваме на вкус. При поднасяне поръсваме супата със ситно нарязания магданоз и прибавяме натрошеното сирене.

Гъби с кисело зеле

Продукти за 4-5 порции: 500 г гъби, 3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 кисела зелка, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол, зелев сок.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на парченца. Задушаваме ги в 2 с.л. олио и 2 с.л. вода. Нарязваме зелката и я запържваме в останалата мазнина. Когато омекне прибавяме ориза и червения пипер. Доливаме равни части зелев сок и вода, добавяме гъбите, посоляваме на вкус, разбъркваме и запичаме в умерена фурна. Изваждаме от фурната и поръсваме с черен пипер.

Орехов кекс с шоколадова глазура

Прoдукти: 1 к.ч. разтопено краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 2 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 2 ч.л. бакпулвер, 1 1/2ч.ч. брашно, 1 ч.ч. счукани орехови ядки, настърганата кора от половин лимон, 2 ванилии.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме в продължение на 10-15 мин размекнатото до стайна температура масло заедно със захарта. Прибавяме последователно /като бием непрекъснато сместа/ жълтъците, прясното мляко, бакпулвера, брашното, счуканите орехови ядки, ситно настърганата лимонова кора и ванилията. Накрая внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци и леко разбъркваме. Изсипваме тестото в намаслена и поръсена с брашно форма за кекс и печем отначало в силна, а след това в умерена фурна. Разтапяме на пара шоколада и заливаме с него готовия кекс.


ВЕЧЕРЯ

Кашкавал, паниран в бирена паста

Продукти за 5 порции: 750 г кашкавал, 1 ч.ч. олио, 2 яйца, 3 с.л. брашно, 1 ч.ч. бира, 1 връзка магданоз, черен пипер, горчица, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме кашкавала на правоъгълни парчета с дебелина 1 см. Поръсваме ги с черен пипер. От бирата, брашното, разбитите жълтъци, горчица и сол на вкус приготвяме кашообразна маса, която чрез леко разбъркване смесваме с разбитите на сняг белтъци. Потапяме парчетата кашкавал в яйчната смес и ги пържим от двете страни в сгорещеното олио.

Ябълков крем с белтъци

Прoдукти: 6 средно големи ябълки, 1 к.ч. кристална захар, 4 белтъка; зa соса: 4 жълтъка, 500 мл прясно мляко, 2 к.ч. кристална захар, 2 ванилии.

Нaчин на приготвяне: Избираме ябълки от киселите сортове, обелваме ги и ги нарязваме на четвъртинки. Изчистваме ги от семената, прибавяме 3 с.л. вода и ги задушаваме на умерен огън, докато омекнат. Смачкваме ги с вилица, слагаме захарта, а когато изстинат, прибавяме белтъците, които отделно сме разбили на сняг. Внимателно разбъркваме и разсипваме сместа в купички. Отделно разбиваме жълтъците за соса, прибавяме прясното мляко и захарта и държим съда на огъня, докато соса заври, като непрекъснато бъркаме. Отстраняваме от огъня и прибавяме ванилията. Заливаме крема в купичките с така приготвения сос.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Внимавайте със състоянието на гърдите си

Вечен обект на желание, женските гърди са рисувани от художници, извайвани от скулптори, възпявани от поети, които ги обявяват за най-красивото нещо на света. Всъщност всички гърди са хубави, стига да...

Тревата – това зелено чудо

Наричат тревата коса на земята и едва ли има по-силно и по-вярно определение от това. Нейните владения в природата тръгват от морския бряг и от леговищата на реките и се извисяват до пустия свят на ск...

Шаби шик носи уюта на бабината къща

Някои го наричат куклен интериор, други - покоите на Мария Антоанета, но в сферата на домашния дизайн си остава терминът Шаби шик. Какво всъщност представлява този стил? Ако сте любители на консерв...

Каква е дажбата от калций за децата?

Специалистите наричат калция минерал на дълголетието. Необходим е както на възрастните, които предпазва от остеопороза, високо кръвно, сърдечно-съдови заболявания и т. н., така и на децата - за изгра...

Начало