ЗАКУСКА
Мандражийски тутманик
Прoдукти: 2 1/2ч.ч. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 5-6 с.л. настъргано сирене, 2-3 с.л. настърган кашкавал, 1 пакетче краве масло, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 2 яйца, 2 с.л. галета, сол.
Нaчин на приготвяне: Размекваме маслото до стайна температура и го разбиваме на пяна. Смесваме го с разбитите яйца. При непрекъснато бъркане прибавяме киселото мляко, натрошеното сирене, 1-2 щипки сол, содата и брашното. Бъркаме, докато получим гладко тесто. Изсипваме тестото в намаслена и поръсена с галетата тавичка. Печем тутманика в силно загрята фурна. Непосредствено преди да извадим от фурната, поръсваме с настъргания кашкавал.
ОБЯД
Агнешка чорба
Прoдукти: 500 г месо от предната част на агнето, 2 връзки зелен лук, 1 с.л. брашно, 1 с.л. масло, 1 к.ч. ориз, 2 яйца, 1 ч.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, оцет, сол, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парченца, заливаме с вода и слагаме на огъня да заври. Обираме пяната и посоляваме. Отделно запържваме в маслото нарязания на дребно лук, прибавяме брашното и червения пипер и отдръпваме от огъня. Сипваме запръжката към врящата чорба и прибавяме ориза. Щом той омекне, сваляме от огъня, застройваме с разбитите с оцета яйца и поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Агнешки барде-кебап
Прoдукти: 1 кг агнешко месо, 250 г лук, 1 пакетче краве масло, 1 1/2 к.ч. бяло вино, 1 препълнена с.л. брашно, 2 люти чушки, магданоз, чубрица, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото и го почистваме от ципи и сухожилия. Измиваме го със студдена вода, подсушаваме и го нарязваме на малки парченца. При бавяме към месото ситно нарязаните лук, магданоз, чубрица и джоджен. Поръсваме със сол и черен пипер. Разбъркваме добре сместа и я слагаме в глинено гърне /барде/ заедно с маслото, лютите чушки и брашното. Заливаме с виното и 1 ч.ч. топла вода, захлупваме и замазваме капака с тесто. Задушаваме ястието 2 часа в умерена фурна.
Ягодова крем-торта
Прoдукти: 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 к.ч. брашно, 1 кг ягоди, 1-2 с.л. пудра захар за поръсване на ягодите, половин пакетче желатин, лимонов сок; зa крема: 2 ч.ч. прясно мляко, 4 жълтъка, 50 г брашно, 150 г захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с половината от захарта и постепенно прибавяме брашното. Изсипваме сместа в по-голяма форма за торта, покрита с намаслена хартия, и печем в умерена фурна. Отделно разбиваме жълтъците и захарта за крема. При непрекъснато бъркане прибавяме млякото и брашното, пресято с ванилията. Слагаме на умерен огън и продължаваме да бъркаме, докато кремът се сгъсти. Отстраняваме от огъня и оставяме да изстине, като от време на време разбъркваме, за да не хване кора. Измиваме ягодите и ги слагаме в дълбок съд. Поръсваме с пудра захар и ги оставяме да престоят 1 час. Изваждаме изпечения блат от формата, освобождаваме от хартията и отново го връщаме във формата. Отгоре разстиламе крема на равномерен пласт, а върху него нареждаме ягодите с връхчетата нагоре. Допълваме сока, който е останал от ягодите с вода, така че да се получи една чаена чаша, прибавяме останалата захар и малко лимонов сок и слагаме да заври, като разтопяваме предварително накиснатия в студена вода желатин. Оставяме да поистине и внимателно заливаме тортата, така че ягодите почти да се покрият.
ВЕЧЕРЯ
Медальони със свинско месо и гъби
Прoдукти: 700 г крехко свинско месо, 250 г гъби, 200 г хляб, 2 яйца, 40 г брашно, 100 мл олио, краве масло,сол, черен пипер, чубрица.
Нaчин на приготвяне: Почистваме гъбите, нарязваме ги на едро и ги изпържваме в маслото. Нарязваме месото, начукваме и го овкусяваме с черен пипер, чубрица и сол. Потапяме го първо в разбитите яйца, а след това - в брашното. Изпържваме го в сгорещено олио. Панираме нарязаните филийки хляб, като ги потапяме в яйцата и ги изпържваме в масло. Сервираме месото и гъбите върху панираните филийки.
Крем „Брюле”
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 200 г захар, 4 яйца, 4 пълни с връх с.л. брашно, ванилия, 3-4 с.л. захар за карамела, кокосови стърготини за поръсване
Нaчин на приготвяне: Размиваме брашното с малко хладка вода или мляко на гъста и гладка кашичка. Стопяваме захарта в млякото и разбъркваме в нея брашното настрани от котлона. Разделяме жълтъците от белтъците и прибавяме с бъркане с домакинска тел жълтъците в брашняната смес. Ароматизираме с ванилията. Стопяваме на средно силен котлон захарта за карамела до светлокафяв цвят. Внимаваме да не прегори и да започне да пуши. Дръпваме от котлона и с бъркане в една посока с дървена лъжица наливаме топличката млечна смес. Връщаме на котлона и с бъркане сгъстяваме добре. Оставяме крема да изстине и тогава прибавяме лъжица по лъжица разбитите на твърт сняг белтъци. Бъркаме отдолу на тенджерата към повърхността, за да се размесят много добре белтъците. Разливаме по купичките и поръсваме с кокосови стърготини. Крема сервираме изстуден от хладилник. По желание върху всяка купичка можем да сложим топка сладолед.
Нарушенията на обичайния сърдечен ритъм (който е синусов, с честота 60-80 удара в минута) се определят като аритмии. Причините могат да изхождат от самото сърце или извън него. Става въпрос за извънсъ...
Често по устната ни лигавица излизат афти, която са много досадни и неприятни и понякога изчезват доста трудно. Те започват с везикулозен обрив, последван от разязвяване на лигавицата с белезникави на...
Интериорът в детската стая играе наистина огромна роля за детето. От това колко е удобна и е приятно да се стои в нея, зависят желанието му за учене, интересите му и развитието на навиците и таланта м...
И за лозата, подобно на другите овощни видове, най-благоприятното време за засаждане е есента. Обяснението е просто - засадените лозички усвояват, образно казано, веднага първите промени на времето ...