Още рецепти » 11 юли

 11 юли

ЗАКУСКА

Хапки от готови кори

Прoдукти: 1 пакетче готови фини кори /6 броя/, 2 яйца, 150 г сирене, 80 г краве масло /2/3 от пакетчето/ или 1 к.ч. олио.

Нaчин на приготвяне: Разстиламе корите една върху друга и ги навиваме всички заедно на стегнато руло. Разрязваме с остър нож рулото на парчета с дължина 2-3 см. В намаслена тавичка нареждаме хапките една до друга с отвора нагоре. Разбиваме яйцата и ги смесваме с настърганото сирене. Разтопяваме маслото и поръсваме с него всяка хапка. Заливаме хапките със сиренено-яйчната смес и ги запичаме в предварително загрята умерена фурна, докато се зачервят.

ОБЯД

Македонска супа от зеленчуци

Продукти за 4 порции: 1 морков, 1 глава лук, 1/2к.ч. ориз, 60 г краве масло, 20 г мая, 1 с.л. стрита чубрица, 2 жълтъка, 1 1/2к.ч. кисело мляко, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, слагаме го в тенджера и го заливаме с 4 ч.ч. кипяща подсолена вода. Прибавяме морковите, настъргани на ренде и задушени в маслото и малко вода. Прибавяме също така задушения ориз и маята размита в малко вода. Варим супата, докато изчезне пяната. Преди да отстраним от огъня, застройваме с жълтъците, които сме разбили заедно с киселото мляко. Поръсваме готовата супа със стритата чубрица и черен пипер на вкус.

Плакия от зелен фасул с прясно мляко

Продукти за 4-5 порции: 1 кг млад зелен фасул, 2 глави лук, 3-4 пиперки, 2 глави чесън, 2-3 домата, 1 непълна ч.ч. олио, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме, измиваме и нарязваме фасула. Отделно нарязваме на ситно лука, пиперките и чесъна, посоляваме, поръсваме с червен пипер и разбъркваме. В тенджера нареждаме фасула на 2-3 пласта, като между тях ръсим със сместа от лука и пиперките. Заливаме ястието с олиото и 1 ч.ч. вода и го слагаме да се вари на умерен огън. Щом фасулът започне да омеква, прибавяме млякото и продължаваме да варим. Когато ястието остане с малко сос, прибавяме доматите, нарязани на дребно, и поръсваме със ситно нарязани магданоз и копър. Доваряваме плакията на слаб огън.

Грисови топки

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 60-70 г грис, половин ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. захар.

Нaчин на приготвяне: Варим гриса с млякото, докато получим много гъста каша. Когато кашата изстине, прибавяме към нея едно по едно яйцата и содата. Разбъркваме и от получената смес правим топчета, които пържим в сгорещено олио. След като изстинат, заливаме със захарен сироп, който сме получили, като сме варили в продължение на 5 мин разтворената в 300 мл вода захар.

ВЕЧЕРЯ

Кренвирши в тесто

Продукти за 4 порции: 400 г кренвирши, 30 г масло, 100 г брашно, 2 яйца, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Смесваме пресятото със солта брашно, яйцата и част от прясното мляко и разбиваме добре. Добавяме останалото мляко и олиото, разбиваме отново и оставяме сместа малко да престои. Слагаме кренвиршите в намазана с маслото тавичка и ги запичаме за около 10 мин. След това ги заливаме с тестото и печем 15 мин в силна фурна и 10-15 мин в слаба фурна.

Малинов мус

Прoдукти: 500 г малини, 1 кофичка сметана, 4 яйца, 120 г пудра захар, 15 г желатин, 3 с.л. вода.

Нaчин на приготвяне: Накисваме желатина във вода, за да омекне. Отделяме жълтъците от белтъците. Намачкваме малините. Разбиваме жълтъците със захарта, докато се сгъстят. Прибавяме желатина към разбитите жълтъци. Добавяме и малините, разбъркваме и слагаме в хладилник. Когато сместа започне да желира по края насъда, разбъркваме отново и добавяме сметаната и разбитите на сняг белтъци. Оставяме десерта в хладилник да желира и преди да сервираме, украсяваме с фигурки от шприцована сметана.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Аквариумът - късче синьо море в дома

Още преди нашата ера прадедите ни са отглеждали рибки. Аквариумите били от камък и нямали водни растения. Отглеждането на декоративните видове обаче започва през 13-и век в Поднебесната империя. Тук ...

Интериорните пейзажи

В днешно време, благодарение на новите разработки на различни дизайнерски фирми, интериорните пейзажи получиха широко разпространение и станаха напълно достъпни за всеки, който се интересува от тях. ...

Агнешко печено

Агнешко с ориз на фурна Прoдукти: 1 кг обезкостено агнешко месо /цяло парче/, 3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. олио, 2-3 стръкчета пресен девисил, сол. Нaчин на приготвяне: Сваряваме цялото пар...

Капри – любимо място на богове и императори

От брега на Неапол Капри изглежда като огромен къс скала, захвърлен в морето, и с нищо не загатва за приказната си красота. До острова можете да стигнете с корабче от Неапол или Соренто. За 40 мину...

Начало