Още рецепти » 03 август

 03 август

ЗАКУСКА

Палачинки с овесено брашно

Продукти за 2-3 порции:2 ч.ч. овесено брашно, 170 г /3/4 ч.ч./ брашно, 2 ч.ч. айран, 1 с.л. разтопено краве масло, 1 ч.л. бакпулвер, 1 равна ч.л. сол, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Пресяваме овесеното брашно и брашното заедно със солта и бакпулвера и прибавяме към тях айрана, разтопеното масло и разбитите яйца. Разбъркваме добре и с малък черпак изсипваме от сместа в сгорещеното олио. Изпържваме палачинките от двете страни и ги нареждаме в затоплена чиния. Поднасяме ги поръсени със захар.

ОБЯД

Супа от юфка и зеленчуци

Продукти за 8-10 порции: 150 г юфка, 2 глави лук, 2 моркова, 1 връзка зелен лук, 2 тиквички, 1 глава целина, 150 г зелен фасул, половин пакетче краве масло, 1 скилидка чесън, 2-3 с.л. настърган кашкавал, джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме стария и зеления лук, тиквичките, морковите и целината. Заливаме с 2 л студена подсолена вода и слагаме на огъня. Когато водата заври, прибавяме нарязания зелен фасул. Изчакваме фасула да омекне и заливаме с маслото, в което сме запържили счукания чесън. Прибавяме юфката и доваряваме супата. Накрая поръсваме със ситно нарязан джоджен и отстраняваме от огъня. Непосредствено преди сервиране прибавяме настъргания кашкавал.

Телешко с тиквички

Продукти за 4 порции: 600 г крехко телешко месо, 4 тиквички, 2 глави лук, 1 глава чесън, 1 к.ч. олио, 2 моркова, 1 ч.л. червен пипер, лимонов сок, копър, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме месото и го нарязваме на дребни късчета. Изчистваме лука, морковите и чесъна и ги нарязваме на ситно. Сгорещяваме олиото и пускаме месото в него. Запържваме около 5 мин, прибавяме лука и чесъна и задушаваме. След десетина минути поръсваме червения пипер и заливаме с 2 ч.ч. гореща вода. Оставяме водата да заври и прибавяме тиквичките, които сме почистили и сме нарязали на дребно. Посоляваме на вкус и варим около 1 час на тих огън. Преди да поднесем подправяме с лимонов сок, черен пипер и ситно нарязани магданоз и копър.

Пастички с боровинки

Прoдукти: 600-700 г несолено бутер тесто, 500 г меко сметаново сирене или извара, 3-4 с. л. течен мед, 300 г черни боровинки, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Тестото разстиламе и нарязваме на малки квадрати или правоъгълници. Нареждаме ги в изплакната със студена вода тава и печем 10-15 минути в предварително загрята фурна при 220 градуса. След това ги изваждаме и оставяме да изстинат. Сметановото сирене или изварата разби-ваме с меда на гладък крем и разстиламе върху изстиналите тестени подложки. Отгоре разпределяме измитите и отцедени боровинки. Пастичките поръсваме леко с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Омлет с фини треви

Прoдукти: 6 яйца, 1 с.л. много ситно скълцан магданоз, 1 с.л. много ситно скълцан копър, 1 ч.л. ситно нарязан пресен чесън, 1 с.л. краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата, като посоляваме на вкус. Прибавяме магданоза, копъра и чесъна. Кипваме на силен огън маслото и в него сипваме омлета. Печем от едната страна, а след това внимателно обръщаме и печем от другата. Готовия омлет прегъваме на две и поднасяме горещ.

Десертна салата с пъпеш, мед, стафиди и ванилов сладолед

Прoдукти: 300 г почистен и нарязан на парчета пъпеш, 60 г стафиди, 3 с.л. пчелен мед, 200 г сладолед “Ванилия”.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пъпеша на парчета и отгоре посипваме със стафиди. След това разстиламе меда и накрая покриваме със сладоледа. Украсяваме по желание и сервираме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Килимът на цветята в Брюксел

1971 година се счита за годината, когато за първи път е създаден цветен килим на прочутия Голям площад (Grand Place) в центъра на Брюксел. Килимът е проектиран и изработен от ландшафтния архитект Е. С...

Царството на орхидеите

Ботаническата градина в Сингапур, обхващаща 157 акра площ, което представлява около една пета от площта на Сентрал парк в Ню Йорк, е пространство, организирано по невероятен начин и превърнато в свето...

Бременност и грижи за кожата

Бременността е физиологично състояние, при което настъпват важни промени не само в дейността на половите жлези, но и на всички жлези с вътрешна секреция. Тези промени се отразяват върху функциите на в...

В каква поза спи детето?

Поредната приказка е прочетена, последният каприз е задоволен. Най-сетне вашето съкровище заспива. Обърнете внимание на позата, в която прекарва нощта, за да разберете още нещо за характера му. ...

Начало