ЗАКУСКА
Пържени филийки с кашкавал
Прoдукти: 500 г сух бял хляб, 2 яйца, 2-3 с.л. прясно мляко, 1 с.л. брашно, 1 1/2к.ч. настърган кашкавал, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на тънки филийки. Разбиваме яйцата с млякото, прибавяме брашното, настъргания кашкавал, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме много добре. Овалваме филиите в приготвената панировка и ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина.
ОБЯД
Чорба с чесън
Продукти за 4-6 порции: 2 моркова, 1 малка глава целина, 2 корена от магданоз, 1 глава лук, 5-6 скилидки чесен, 1 с.л. брашно, 2 с.л. олио, 1 ч.л. доматено пюре, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: В 1 л вряща подсолена вода пускаме нарязаните на кубчета моркови и целина, настърганите на ситно ренде корени от магданоз, нарязания на ситно лук и скълцаните скилидки чесън. Варим на умерен огън. Когато омекнат зеленчуците, посоляваме и слагаме брашното, което сме запържили отделно до златисто в олиото и към което сме прибавили доматеното пюре, размито в 1 к.ч. бульон от зеленчуците. Докато сипваме запръжката, непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Поднасяме чорбата, поръсена с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Гъби със зеленчук
Продукти за 4 порции: 300 г гъби, 1 малка глава целина, 1-2 моркова, 1 глава лук, 1 кисела краставичка, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 1 щипка захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъбите, морковите и целината в подсолена вода. След това нарязваме гъбите на кубчета и ги запържваме в мазнината. Прибавяме последователно и запържваме ситно нарязания лук и леко препеченото брашно. Разреждаме запръжката с прецедената отвара от гъбите и варим на умерен огън. Щом сместа заври, прибавяме нарязаните на кубчета кисела краставичка, целина и морков. Слагаме захарта, посоляваме и варим още 15-20 мин на тих огън.
Сладки колибки
Прoдукти: 2 опаковки бисквити, 2 ч.ч. прясно мляко, плодове от конфитюр /ягоди, вишни, череши, малини/; зa крема: 1 цяло яйце, 1 жълтък, 100 г захар, 1 пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцето и жълтъка със захарта на топло до сгъстяване. Разбиваме отделно маслото на пяна и го сипваме по малко при непрекъснато бъркане в изстиналата яйчна смес. Потапяме бисквитите в прясното мляко и ги нареждаме върху полиетилен или целофан в три колонки по три реда. Между редовете мажем с приготвения крем. По дължината на средната колонка нареждаме плодовете от конфитюра. Внимателно с помощта на целофана повдигаме крайните колонки, така че да се слепят върху средната като покрив на колибка. Оставяме готовия сладкиш да престои в хладилник.
ВЕЧЕРЯ
Шницели с шунка и кашкавал
Продукти за 6 порции: 6 тънки парчета кашкавал, 6 тънки парчета шунка, 2 яйца, 1 с.л. олио, 50 г брашно, 100 г краве масло, галета, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: В дълбок съд разбиваме добре яйцата с олиото, солта и черния пипер. Овалваме шунковите шницели в брашно, след това ги потапяме в яйчената смес и накрая в галетата, като притискаме с ръка, за да попие галетата по-добре. По същия начин обработваме и парчетата кашкавал. Върху всеки шницел от шунка слагаме по един шницел от кашкавал и притискаме с плоска лъжица, за да се слепят. Разтапяме маслото и в него пържим шницелите до розово, след което ги нареждаме в тавичка и ги слагаме във фурната да се доопекат.
Пияни ябълкови топки
Прoдукти: 600 г ябълки, 1/2 ч.ч. галета, 1 ч.ч. захар, 4 яйца, 40 г краве масло, кора от лимон; зa сиропа: 1 ч.ч. бяло вино, 2 яйца, 1 с.л. лимонов сок, 2 с.л. захар и 1 ч.л. коняк
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме жълтъците, маслото, захарта, галетата и обелените и настъргани ябълки. Прибавяме разбитите на сняг белтъци. Оформяме топки, които печем 10 минути в умерена фурна. Смесваме продуктите за сиропа, кипваме сместа на огъня и заливаме изстиналите ябълки с горещия сироп.
Може ли на детето да се дава храна към която майката е алергична? Разбира се, че може. Трябва ада знаете, че се онаследява не реакцията на конкретни алергени, а типът на имунния отговор. Ако у де...
Имамбаялдъ Прoдукти: 3-4 патлажана, 3-4 домата, 2-3 чушки, 2-3 моркова, 2-3 парчета керевиз, 2-3 глави лук, 5-6 скилидки чесън, 100 мл олио, сухар, доматено пюре, сол, червен пипер, лимон, захар,...
Ландшафтният дизайн в Китай винаги се е смятал за изкуство. Създателите на градини в своите идеи и принципи са се ръководили от традиционните ценности на обществото и философските школи, позовавай...
Кьопоолу от тиквички Прoдукти: 5 кг тиквички, 2 кг домати, 1 глава чесън, 250 мл олио, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Настъргваме тиквичките и слагаме да врят, докато се изпари отделената ...