Още рецепти » 26 февруари

 26 февруари

ЗАКУСКА

Пикантни писма

Прoдукти: 1 пакет готово бутер тесто, 1 белтък, 2 жълтъка 200 г кашкавал, 2-3 домата, 2-3 главички пресен чесън, лют червен пипер, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разстиламе тестото върху масата и го разрязваме на по-големи квадрати.Намазваме краищата с белтъка, сгъваме ъглите им към средата и ги залепваме като писмо. Нарязваме чесъна много ситно и го смесваме с 1 разбит жълтък, настъргания кашкавал и подправките. Разбъркваме и разпределяме сместа върху тестените пликове. Отгоре покриваме с нарязаните на кръгчета домати. Оставяме закуските да престоят 15 мин на студено. После ги намазваме с втория жълтък, разбит с малко вода, и ги печем около 20 мин при температура 200°С.

ОБЯД

Супа от телешки бъбреци

Продукти за 4-6 порции: 3-4 телешки бъбрека, 1 връзка пресен лук, 1 с.л. брашно, 2 моркова, 1-2 листа целина, 2 жълтъка, 1 с.л. оцет, джоджен, черен пипер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме бъбреците на кубчета и ги изпържваме в сгорещената мазнина заедно със ситно нарязания лук. След като се запържат прибавяме брашното, разбъркваме и заливаме с 4-5 ч.ч. гореща подсолена вода. Прибавяме морковите и целината и варим на тих огън до омекване на продуктите. Готовата супа отстраняваме от огъня, изваждаме морковите и целината и поръсваме със ситно нарязан джоджен. Застройваме с жълтъците, разбити с оцета.

Гулаш от зрял фасул

Прoдукти: 300 г зрял фасул, 1 дафинов лист, 2 големи глави лук, 500 г печени чушки, 4 наденици, 1 скилидка чесън, 1 к.ч. олио, 1-2 ч.л. червен пипер, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. кимион, 1 щипка майорана, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме за 1 нощ фасула в студена вода. На другия ден го сваряваме в подсолена вода заедно с дафиновия лист и прецеждаме. Нарязваме лука на ситно и го пържим в сгорещената мазнина до златисто. Прибавяме доматеното пюре, размито с малко вода, поръсваме червения пипер и подправяме с кимион, майорана и счукан чесън. Разреждаме с малко бобена отвара и сипваме запръжката при отцедения фасул. Прибавяме нарязаната на тънки кръгчета наденица и продължаваме да готвим на тих огън. Малко преди да отстраним от огъня, посоляваме и прибавяме нарязаните чушки.

Реване с мляко

Прoдукти: 5 яйца, 2 ч.ч. захар, 300 г брашно, 1 ванилия, 4 ч.ч. прясно мляко.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с 1 ч.ч захар, докато сместа започне да отделя мехурчета. След това бавно при непрекъснато бъркане прибавяме маслото. Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена тавичка и печем 30 мин в предварително загрята силна фурна. Изваждаме реването от фурната, оставяме го да изстине, нарязваме го на квадратчета и го заливаме със свареното мляко, в което сме разтворили останалата захар и ванилията. Сервираме десерта, след като сме го охлаждали поне 4-5 часа.

ВЕЧЕРЯ

Пилешки шнцел с доматена салца

Прoдукти: 400 г пилешко филе, 1 ч.л. горчица, 1 с.л. соев сос, 1 с.л. мед, 2 с.л. брашно, 2 яйца, 3 с.л. галета, олио за пържене; за салцата: 150 г чери домати, 100 г царевица, 50 г лук, 3-4 стръка магданоз, сокът от 1 лимон, бял пипер и сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Смесваме в купа горчицата, соевия сос и меда. Овкусяваме филетата с тази марината и ги овалваме в последователно в брашното, разбитите яйца и галетата. Изпържваме ги и отцеждаме от мазнината върху хартия. Приготвяме салца от нарязаните на четвъртинки домати и наситнения лук. Смесваме ги и добавяме царевицата, лимоновия сок, наситнения магданоз, сол и черен пипер. Разбъркваме всичко добре. В подходяща чиния изсипваме кръг от салцата, а в средата слагаме пилешкото филе.

Спагети с бял шоколад

Продукти за 4 порции: 200 г спагети, 3 с.л. захар, 1 ванилия, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. течна сметана, 250 г бял шоколад, 2 с.л. кафеен ликьор, индийско орехче.

Нaчин на приготвяне: Пускаме спагетите в кипяща вода, към която сме добавили половината мляко, захарта и ванилията. Сваряваме ги и ги отцеждаме. Отделно загряваме останалото мляко заедно със сметаната. Сипваме настъргания шоколад и бъркаме, докато се разтвори, като внимаваме сместа да не кипне. Накрая ароматизираме с кафеен ликьор и настъргано индийско орехче. Разпределяме спагетите в чинии за сервиране и заливаме с приготвения сос.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Отгледайте домати без разсад и вода

Този начин е много подходящ за собствениците на вилни места, които стопанинът не винаги има възможност да посети и да полее растенията. Няма съмнение, че най-добри резултати от безразсадови домати щ...

Научете децата да вярват в себе си

Ако на едно дете му липсва самочувствие, то може да остане белязано за цял живот. Обикновено родителите са в дъното на проблема. „За нищо не те бива” – тази фраза се чува често, когато детето се прова...

ПРАЗНИЧНА ТРАПЕЗА

Бъдни вечер Салата от зрял фасул с лютеница и праз Прoдукти: 1-2 ч.ч. сварен зрял фасул, 1 к.ч. лютеница, 1 стрък праз, 5-6 скилидки чесън, 1 к.ч. маслини, 3 с.л. олио, 3 с.л. оцет, сол. Н...

Отгледайте сами разсад за петунии

За да отгледате разсада, освен семената на избраните от вас сортове, ще ви трябва подходящ съд, в който да ги засеете. Нужни ще са ви някои помощни инструменти, като например дъсчица за притъпкване на...

Начало