ЗАКУСКА
Гевречета
Прoдукти: 250 г брашно, 3 с.л. кисело мляко, 3 с.л. захар, 2 яйца, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1/2ч.л. сол, 1 1/2к.ч. мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме киселото мляко със содата, а след това при непрекъснато бъркане сипваме пресятото със солта брашно. Омесваме меко тесто. Късаме от него топчета, оформяме ги като гевречета и ги пържим в силно сгорещената мазнина. Поднасяме ги топли, като по желание ги поръсваме с пудра захар.
ОБЯД
Кремсупа от грах
Прoдукти: 400 г грах, 1 малка глава целина, 50 г шунка, 30 г краве масло, 4 ч.ч. вода, 1 ч.ч. течна сметана, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното масло. Прибавяме ситно нарязаните шунка и целина и също ги позапържваме. Слагаме граха, наливаме 4 ч.ч. вряща подсолена вода и варим на умерен огън. Когато продуктите омекнат, пасираме, посоляваме и прибавяме сметаната.
Задушени гъби с бяло вино
Прoдукти: 1 кг гъби, 3-4 глави лук, 1 к.ч. бяло вино, 4-5 с.л. олио, 2-3 зърна бахар, половин дафинов лист, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме лука. Нарязваме го на ситно и го задушаваме в мазнината и малко вода, докато омекне напълно. Нарязваме гъбите на ситно и ги прибавяме към лука. Държим на огъня до омекването им. Наливаме виното, слагаме бахара и дафиновия лист, поръсваме с черен пипер и посоляваме. Варим на тих огън, докато водата от ястието се изпари и гъбите останат на мазнина.
Шоколадов пастет
Прoдукти: 1 1/2 пакетче краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. брашно, 200 г настърган шоколад, 200 г смлени бадеми, 3 яйца, цели обелени бадеми за украса.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта. При непрекъснато бъркане прибавяме едно по едно яйцата, шоколада, който сме разтопили на водна баня, бадемите и брашното. Изливаме сместа в намаслена тавичка, като внимаваме да получим пласт с дебелина 2 см. Нарязваме сладкиша на квадратчета, като върху всяко квадратче слагаме по един цял бадем. Печем в умерена фурна.
ВЕЧЕРЯ
Омлет по трънски
Прoдукти: 8 яйца, 100 г картофи, 3-4 с.л. олио, 1 връзка копър, 60 г краве масло, 5 с.л. сметана, 100 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и обелваме картофите, нарязваме ги на тънки парчета и пържим в сгорещеното олио. Отделно разбиваме яйцата и към тях прибавяме сметаната, настъргания кашкавал, ситно нарязан копър, черен пипер и сол. Изсипваме сместа при картофите и запържваме на силен огън, като непрекъснато бъркаме. Щом яйцата стегнат, оставяме омлета леко да се запече от едната страна и обръщаме в чиния. Разтопяваме маслото в тигана и пущаме за малко омлета с неизпържената страна надолу, за да се доизпържи.
Пълнен ябълков компот
Прoдукти: 1,5 кг ябълки, 250 г. захар, лимон, ванилия, мармалад /сладко/, 1 ч.ч. бяло вино
Нaчин на приготвяне: Обелените ябълки издълбаваме и ги пълним с мармалад от шипки, праскови или каисии. Заливаме ги с малко вода и лимонов сок. Отделно приготвяме сироп от захарта и 100 мл. вода, пускаме в него ябълките и ги варим, докато омекнат. Вадим плодовете, а в сиропа наливаме виното, ароматизираме с ванилията и повторно сгъстяваме. Подреждаме ябълките в дълбока стъклена чиния и ги заливаме със сиропа. Поднасяме компота студен, гарниран с дребни сладки.
Сърцето има чудното свойство автоматизъм – самозареждане на импулсите в сърцето и провеждането им в него. Така се осъществява свиването и разпускането на сърцето, при което нормалният сърдечен ритъм е...
Превърнете съня в свой съюзник, който ще ви разхубави и няма да позволи на стреса и болестите свързани с него, да съсипят нервната ви система. За целта се нуждаете от: Удобно легло Гърбът и ...
Покривът е един от най-важните и значими елементи за завършеността на сградата и нейния силует. Той е „кулминацията“ на дизайна на зданието, венецът на строителната и архитектурната „творба“. Важна ча...
По време на кърменето много жени имат проблеми с гърдите. По-долу ви предлагаме изпитани рецепти, които ще облекчат значително вашето неразположение: Всеки ден правете вана на корема В прод...