Още рецепти » 16 септември

 16 септември

ЗАКУСКА

Пита с извара

Прoдукти: 250 г извара, 1/2 кофичка кисело мляко, 1 к.ч. олио, 1 яйце, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол, 2 ч.ч. брашно, орехи.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме киселото мляко със солта, содата, захарта. Прибавяме изварата, яйцето и олиото и като постепенно сипваме от брашното, замесваме средно твърдо тесто. Слагаме тестото в намаслена тавичка, на дъното на която сме наредили шахматно цели орехови ядки. Изпичаме питката в умерена фурна.

ОБЯД

Супа от зрял фасул с тиквички

Прoдукти: 200 г зрял фасул, 2 тиквички, 3 глави лук, 400 г домати, 2 моркова, 4 стръка целина, 1 люто чушле, 1 л. зеленчуков бульон, босилек, джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за една нощ в топла вода. На сутринта го изплакваме и го варим в нова вода, докато омекне. Отделно нарязваме лука, целината, морковите, тиквичките и лютото чушле на ситно. Прибавяме обелените и настъргани домати и наситнените зелени подправки, наливаме зеленчуковия бульон и варим, докато зарзаватът омекне. После прехвърляме сместа при боба, разбъркваме, опитваме на сол и оставяме супата да къкри още десетина минути.

Гулаш със зелен фасул

Продукти за 4 порции: 200 г говеждо месо, 200 г овнешко месо, 200 г свинско месо, 500 г зелен фасул, 4 големи глави лук, 3 с.л. олио, 3 с.л. брашно, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и запържваме говеждото и овнешкото в сгорещената мазнина. Прибавяме ситно нарязания лук и също го позапържваме. Поръсваме брашното, черен пипер и сол на вкус и пържим още малко. После наливаме малко гореща вода, разбъркваме и задушаваме на умерен огън. След 20 мин прибавяме свинското и продължаваме да задушаваме, докато месото почти омекне. Накрая сипваме фасула, наливаме още малко гореща вода, посоляваме, ако е необходимо, и готвим до пълното омекване на продуктите.

Марокански понички

Прoдукти: 1 кг брашно, 30 г мая, щипка сол, 2 к.л. захар, 4 ч.ч. вода, 1 яйце, олио за пържене; за сиропа: 3 ч.ч. захар, 2 ч.ч. вода, сока от 1 лимон.

Нaчин на приготвяне: Смесваме всички продукти и измесваме меко тесто (при нужда добавяме още малко вода). Оставяме тестото за 1 час в купа, покрита с фолио, и завиваме с кърпа. С намокрени ръце измесваме отново тестото и го оставяме още половин час. Загряваме олиото, от тестото оформяме топки с дупка в средата като геврек и пържим от двете страни до златисто. Смесваме продуктите за сиропа и топим всяка поничка. Вместо сироп може да поръсим с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Омлет с шунка

Продукти за 3 порции: 6 яйца, 150-200 г шунка, сол, 50-60 г краве масло

Нaчин на приготвяне: Разбиваме добре яйцата и ги посоляваме. Наситняваме шунката и я смесваме с яйцата. Изпържваме омлетите от двете страни в сгорещеното масло и ги поднасяме навити на руло.

Грис фламери

Прoдукти: 1 л сварено и прецедено прясно мляко, 4 с.л. кристална захар, 4 с.л. грис, 1 щипка сол, 1 ч.ч. сметана, 1 с.л. пудра захар, 2 с.л. плодове от сладко, 2 с.л. ром /или коняк/.

Нaчин на приготвяне: Отцеждаме плодовете от сладкото от сиропа, нарязваме ги на ситно и ги заливаме с рома /коняка/. Приготвяме от кристалната захар светъл карамел. Кипваме млякото с 1 щипка сол и го изсипваме върху карамелизираната захар. Прибавяме гриса и варим до сгъстяване. Разпределяме на порции и охлаждаме. Гарнираме с разбитата с пудрата захар сметана и плодовете от сладкото. По желание при поднасянето можем да поръсим с рома, с който сме полели плодовете.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Хомеопатията лекува човека, а не болестта

Хомеопатията като метод на лечение набира скорост в последно време и в България. И макар че вече беше отбелязана 120-годишнина от началото на нейното практикуване у нас, сега тя преживява истинско въз...

ЛЕЧЕНИЕ С ЛИМОНИ

От древни времена са търсели помощта на лимона при дифтерит, болести на черния дроб, скорбут, жълтеница, отоци, ревматизъм, камъни в пикочния мехур, подагра, простуда, атеросклероза, авитаминоза и т....

Какво да сготвим с коприва

Мусака от коприва Прoдукти: 1 кг коприва, 1-2 връзки зелен лук или 3-4 глави стар лук, 6 с.л. олио, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 яйца, 2-3 с.л. натрошено сирене, магда...

Консервиране на праскови

Печен конфитюр от праскови Прoдукти: на 1 кг праскови - 300 г захар, 1/4 ч.л. лимонтузу Нaчин на приготвяне: Попарваме прасковите, обливаме със студена вода и ги обелваме. Нарязваме ги на па...

Начало