ЗАКУСКА
Пържени филийки с кашкавал
Прoдукти: 500 г сух бял хляб, 2 яйца, 2-3 с.л. прясно мляко, 1 с.л. брашно, 1 1/2к.ч. настърган кашкавал, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на тънки филийки. Разбиваме яйцата с млякото, прибавяме брашното, настъргания кашкавал, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме много добре. Овалваме филиите в приготвената панировка и ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина.
ОБЯД
Супа от попчета
Прoдукти: 500 г попчета, 3-4 домата, 2 глави лук, 4-5 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 жълтъка, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: В подсолена вода, към която сме прибавили 2 с.л. олио, варим едро нарязания лук и целите обелени домати. Когато лукът омекне, прибавяме целите попчета и продължаваме да варим, докато се свари рибата. След това прецеждаме бульона, пасираме рибата и зеленчука и връщаме в бульона полученото пюре. Запържваме брашното в останалото олио и прибавяме към супата. Оставяме да поври още малко, отстраняваме от огъня, застройваме с жълтъците и подкиселяваме с лимонов сок. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Лятна манджа
Прoдукти: 2 патладжана, 2 тиквички, 10 чорбаджийски чушки, 7-8 домата, 4 глави лук, половин връзка магданоз, 100 мл олио, 1 кубче зеленчуков бульон, млян черен пипер, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Загряваме олиото в тенджера и запържваме ситно нарязания кромид лук. Добавяме останалите зеленчуци, нарязани на кубчета, като най-накрая слагаме настърганите домати и подправките. Оставяме ястието да ври, докато остане на мазнина. Преди сервиране поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Ромски кекс
Прoдукти: 100 г брашно, 100 г захар, 4 яйца, 100 г смлени орехи или лешници, 1 ч. л. какао на прах, пудра захар за посипване.
Нaчин на приготвяне: Омесваме добре всички продукти, слагаме тестото в намазана с масло и посипана с брашно форма и печем при ниска температура. Топлия кекс посипваме с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Пилешки дробчета в гювечета
Прoдукти: 1 кг пилешки дробчета, 4-5 глави лук, 1-2 ч.ч. олио, 500 г картофи, 1 ч.ч. бяло вино, 1 лимон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Загряваме половината от мазнината и задушаваме в нея под капак ситно нарязания лук и пилешките дробчета, докато омекнат. Посоляваме на вкус, поръсваме с черен пипер, заливаме с виното и задушаваме още десетина минути. Отделно в останалата мазнина изпържваме картофите. Разпределяме дробчетата в 6 гювечета, отгоре слагаме изпържените картофи, я най-отгоре нареждаме резенчета лимон. Печем десетина минути в силна фурна и поднасяме ястието топло.
Печени праскови
Прoдукти: 750 г праскови, 250 мл прясно мляко, 2 яйца, 2 с. л. брашно, 150 г кристална захар, 50 г пудра захар, 1 пакетче ванилена захар, 40 г ситно смлени орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме прасковите на две и махаме костилките им. Половината поло-винки нарязваме на резенчета и ги подреждаме в намаслена тавичка заедно с останалите половинки прас-кови, като ги поставяме с вътрешната страна нагоре. Наръсваме плодовете с 1/2 от кристалната захар и ги печем в умерена фурна до омекване и леко карамелизиране. Разбиваме прясното мляко с жълтъците, браш-ното и останалата кристална захар. Получената смес загряваме до завиране и леко сгъстяване. Махаме я от огъня и прибавяме ванилената захар, като разбъркваме леко. На дъното на огнеупорни купички за де-серт поставяме по 1-2 половинки праскови, а отгоре разпределяме крема. Върху крема поставяме от караме-лизираните резенчета праскови и гарнираме с белтъците, разбити на сняг с пудра захар. Посипваме със сит-но смлените орехови ядки и запичаме във фурната на много ниска температура до леко порозовяване и втвърдяване на белтъка.
Винен кебап с гъби Продукти за 5 порции: 750 г свинско филе, 1 к.ч. олио, 3 глави лук, 200 г гъби, 3-4 домата, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. бяло вино, половин лимон, 10-12 зърна черен пипер, суха чубри...
Грис халва Прoдукти: 200 г грис, 1 пакетче краве масло, 2 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. смлени орехови ядки, 4 с.л. стафиди, 1 ванилия, канела, пудра захар. Нaчин на приготвяне: Разтваряме за...
Безспорно растенията за спалнята трябва да се подбират особено внимателно. Защото там нищо не бива да пречи на спокойната атмосфера. Вероятно поради това все още има хора, които смятат, че стаята, пре...
„Кални бани у дома", казвам аз при започване на разговора ни с проф. д-р Стефка Тепавичарова за лечебните свойства на стабилизираната луга от Бургаското и Поморийското езеро, но тя бърза да ме по...