ЗАКУСКА
Банички с копривена плънка
Прoдукти: 1 пакет фини кори за баница, 1 к.ч. мазнина; зa плънката: 1 кг коприва, 1 к.ч. натрошено сирене, 2-3 сварени и стрити жълтъка, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Попарваме във вряща вода почистената и измита коприва. Отцеждаме я, нарязваме я на ситно и я смесваме с натрошеното сирене и стритите варени жълтъци. Поръсваме с черен пипер и разбъркваме добре. Разгъваме корите и ги нарязваме на широки ленти. В единия край на всяка лента слагаме от плънката и завиваме лентата на баничка. Нареждаме баничките в тава, поливаме ги с мазнината и печем в умерена фурна до зачервяване.
ОБЯД
Телешко варено
Прoдукти: 300 г телешко месо, 2-3 моркова, половин глава целина, 3-4 корена от магданоз, 1 глава лук, 5-6 картофа, 2-3 домата, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, заливаме го със студена вода и слагаме да се вари. Когато възври, посоляваме. Изчакваме месото да поомекне и прибавяме цялата глава лук и едро нарязаните моркови, целина и корени от магданоз. Продължаваме да варим на умерен огън. Малко преди да отстраним от огъня, слагаме едро нарязаните картофи и домати. Доваряваме и поръсваме готовата супа със ситно нарязан магданоз.
Печено пиле по селски
Прoдукти: 1 пиле /около 750-800 г/ с дреболиите, 300 г домати /пресни или от консерва/, половин пакетче краве масло или 1 к.ч. олио, 2 връзки пресен лук, няколко скилидки чесън, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дреболиите на парчета и ги сваряваме в подсолена вода. В част от мазнината запържваме нарязаните на парчета домати, нарязания пресен лук и скилидките чесън. Подправяме с черен пипер и сол, прибавяме сварените дреболии с част от бульона и оставяме да поврат на тих огън. След това поръсваме със ситно нарязан джоджен и задушаваме, докато остане на мазнина. Отделно посоляваме пилето и го изпичаме на грил, като в края на печенето намазваме с останалата мазнина. Сервираме в голяма чиния заедно със задушените дреболии.
Руло от бишкотено тесто
Прoдукти: 4 яйца, 4 с.л. пудра захар, 4 с.л. брашно, 4 с.л. разтопено краве масло, 1 бакпулвер, кора от 1 лимон, конфитюр.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците и ги разбиваме с миксер заедно със захарта. Прибавяме брашното, смесено с пакпулвера, настърганата лимонена кора и накрая разбитите на твърд сняг белтъци. Добавяме разтопеното масло. Изсипваме сместа в предварително намаслена и поръсена с брашно тава. Печем до златисто. Докато сладкишът е още горещ навиваме на руло и пак развиваме. След като поизстине, намазваме с конфитюр и навиваме рулото.
ВЕЧЕРЯ
Пържоли по унгарски
Продукти за 2 порции: 300-400 г шарено свинско месо, 50 г солена сланина, 1 ч.л. червен пипер, 2 глави лук, 1/2к.ч. ароматно вино, 1-2 с.л. сметана, 1 скилидка чесън, сол, брашно, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Оформяме от месото пържоли, които начукваме, натриваме със сол и чесън и оставяме да престоят около половин час. Отделно нарязваме на ситно лука и сланината, поръсваме ги с червения пипер и ги разбъркваме добре. В силно загрята мазнина изпържваме пържолите от двете страни. След това ги изваждаме и в същата мазнина задушаваме сместа от лука и сланината. Когато лукът поомекне, поръсваме 1 ч.л. леко препечено брашно и поливаме с виното. Кипваме соса, посоляваме и варим 5-6 мин. След това отстраняваме от огъня, прибавяме сметаната, разбъркваме, заливаме пържолите и поднасяме веднага.
Крем „Брюле”
Прoдукти:1 л прясно мляко, 200 г захар, 4 яйца, 4 пълни с връх с.л. брашно, ванилия, 3-4 с.л. захар за карамела, кокосови стърготини за поръсване
Нaчин на приготвяне: Размиваме брашното с малко хладка вода или мляко на гъста и гладка кашичка. Стопяваме захарта в млякото и разбъркваме в нея брашното настрани от котлона. Разделяме жълтъците от белтъците и прибавяме с бъркане с домакинска тел жълтъците в брашняната смес. Ароматизираме с ванилията. Стопяваме на средно силен котлон захарта за карамела до светлокафяв цвят. Внимаваме да не прегори и да започне да пуши. Дръпваме от котлона и с бъркане в една посока с дървена лъжица наливаме топличката млечна смес. Връщаме на котлона и с бъркане сгъстяваме добре. Оставяме крема да изстине и тогава прибавяме лъжица по лъжица разбитите на твърт сняг белтъци. Бъркаме отдолу на тенджерата към повърхността, за да се размесят много добре белтъците. Разливаме по купичките и поръсваме с кокосови стърготини. Крема сервираме изстуден от хладилник. По желание върху всяка купичка можем да сложим топка сладолед.
Обезпокоена съм, защото дъщеря ми ходи буквално през 15-30 мин по малка нужда. Дали се е простудила или започва цистит? Хр. Я. от Сл. Това е чест проблем при децата. Най-лесното е да се поста...
Този начин е много подходящ за собствениците на вилни места, които стопанинът не винаги има възможност да посети и да полее растенията. Няма съмнение, че най-добри резултати от безразсадови домати щ...
Юлската градина е истински карнавал на цветята. В нея те се надпреварват с всевъзможни форми, багри и аромати. Сред множеството прекрасни създания се откроява хемерокалисът. Наричано у нас с простичка...
Съвсем малко растения могат да се развиват успешно в помещение при температура над 23 градуса по Целзий. Осветеността и влажността на въздуха в стайни условия са много по-ниски, отколкото в тропиците ...