Още рецепти » 09 юни

 09 юни

ЗАКУСКА

Попара с кисело мляко, запечена в гювече

Продукти за 1 гювече: 100 г сирене, 50 г краве масло, 2 филии бял хляб, 1 к.ч. кисело мляко, 1 яйце.

Нaчин на приготвяне: Намазваме гювечето с масло и слагаме в него хляба, нарязан на малки залъци. Натрошаваме отгоре по-голямата част от сиренето. Слагаме маслото, захлупваме и запичаме във фурната,докато хлябът се зачерви. Отделно разбиваме яйцето с киселото мляко, прибавяме останалото натрошено сирене и заливаме гювечето с тази смес. Връщаме отново във фурната и без да захлупваме допичаме до зачервяване на заливката.

ОБЯД

Вегетарианска супа с топчета

Продукти за 4 порции: 1 връзка корени за супа, 1 картоф, 1 с.л. ориз, 1 с.л. грис, 1 с.л. галета /или брашно/, 30 г краве масло, 3-4 с.л. кисело мляко, 2 яйца, 5 ч.ч. зеленчукова отвара, лимонов сок, черен пипер, магданоз, ким, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно корените за супа и картофа. Заливаме ги със зеленчуковата отвара и ги кипваме. Прибавяме ориза и ким и сол на вкус. Варим на умерен огън, докато омекнат. Прецеждаме без да ги претриваме и ги оставяме да изстинат. Прибавяме гриса и 1 яйце. Омесваме сместа и ако е много мека, прибавяме галета. От сместа оформяме топчета, които овалваме в брашното и сваряваме в част от бульона /държим ги в бульона до сервирането/. Застройваме останалия бульон с второто яйце, разбито с киселото мляко, посоляваме, подправяме с маслото и поръсваме със ситно нарязан магданоз. Разпределяме топчетата по чиниите за сервиране и заливаме с бульона. Преди поднасяне подправяме с черен пипер и лимонов сок.

Пълнена скумрия на фурна

Продукти за 5 порции: 1 кг скумрия, 1 ч.ч. олио, 3 глави лук, 2-3 домата, 10 скилидки чесън, 1 ч.ч. бяло вино, 60-70 г пушено сирене, 50 г сланина, 1 лимон, 1 връзка магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибата и оставяме да престои 1 час. Нарязваме на ситно чесъна, лука, 1 домат и магданоза и ги задушаваме в олиото заедно със ситно нарязаната сланина, докато останат на мазнина. Посоляваме и заливаме с виното. Разбъркваме и пълним скумриите с тази смес, нареждаме ги в намаслена тавичка и върху всяка риба слагаме по кръгче пушено сирене, домат и лимон. Печем в умерена фурна.

Ябълков десерт

Прoдукти: 300 г макарони, 500 г ябълки, 1 ч.ч. счукани орехи, 4 яйца, 1 ч.ч. захар, 3 ч.ч. прясно мляко, 2-3 праха ванилия.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните и ги оцеждаме. Изсипваме половината в намаслена тавичка. Разстиламе върху тях обелените и настъргани ябълки, поръсваме с орехите и покриваме с останалата част от сварените макарони. Разбиваме яйцата със захарта, разбъркваме с млякото и ванилията и заливаме сладкиша. Запичаме в силна фурна до порозовяване.

ВЕЧЕРЯ

Кашкавал, паниран в бирена паста

Продукти за 5 порции: 750 г кашкавал, 1 ч.ч. олио, 2 яйца, 3 с.л. брашно, 1 ч.ч. бира, 1 връзка магданоз, черен пипер, горчица, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме кашкавала на правоъгълни парчета с дебелина 1 см. Поръсваме ги с черен пипер. От бирата, брашното, разбитите жълтъци, горчица и сол на вкус приготвяме кашообразна маса, която чрез леко разбъркване смесваме с разбитите на сняг белтъци. Потапяме парчетата кашкавал в яйчната смес и ги пържим от двете страни в сгорещеното олио.

Желе от вишни

Прoдукти: 1 кг вишни, 550 г захар, 50 г желатин, 1 ч.ч. бяло вино, 1 щипка винена киселина.

Нaчин на приготвяне: Измиваме вишните и ги почистваме от костилките. Сваряваме ги заедно със захарта в 1 л вода, след което ги отцеждаме. Към горещия отцеден сироп прибавяме желатина, който предварително сме накиснали в малко студена вода. Прибавяме след това виното и винената киселина и разбъркваме. Изстудяваме формата, в която ще правим желето, като я обливаме със студена вода или я слагаме върху лед. Сипваме малко от течността за желето в охладената форма и разклащаме, за да се облеят стените. След това нареждаме на дъното един ред от отцедените вишни и заливаме с течността. Когато този пласт желира, нареждаме втори ред с вишни и отново заливаме с течност. Продължаваме така, докато формата се напълни. Изчакваме всичко да желира, потапяме формата за кратко време в гореща вода и я обръщаме в подходяща чиния.


Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

9 месеца очакване

Бременността е период на дълбоки промени. Не само майката, но и бащата преживяват с вълнение тези дълги, неповторими 9 месеца. Всеки по свой начин очаква новия член на семейството. 1 МЕСЕЦ М...

Всички бръчки са... преждевремeнни

Ha нашите майки определено им е било по-лесно с грижите за външността. По тяхно време на пазара не е имало безчетно число кремове, а и те надали са подозирали това, което ние днес знаем. Какво знаем л...

Болките в шията: причини и последствия

Гордата осанка и блясъкът в очите изчезват, когато се появи болка в областта на шията. Обикновено толкова гъвкава и подвижва, изведнъж шията ти започва да „скърца” или изобщо не можеш да я извиеш встр...

Какво представлява венецианската мазилка?

Историята разкрива, че корените на венецианската мазилка съвсем не са във Венеция, както би следвало от нейното наименование. Нейният състав и техника идват от древния Рим, където мраморът е бил един ...

Начало