ЗАКУСКА
Пърженки
Прoдукти: 500 г брашно, 150 г сирене, 2 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 щипка сода бикарбонат, 1 ч.л. кристална захар, 1 к.ч. пудра захар, 1 1/2к.ч. мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме сиренето на ренде и го разбъркваме с яйцата. Разбиваме сместа добре и прибавяме към нея останалите продукти. Омесваме средно твърдо тесто и го разточваме на кора с дебелина около 5 мм. Разрязваме кората на правоъгълници, които изпържваме в сгорещената мазнина. Поднасяме ги топли, поръсени с пудра захар.
ОБЯД
Супа от лапад
Прoдукти: 600 г лапад, 1 връзка пресен лук, 1 малък морков, 80 г ориз, 3-4 с. л. олио, 1/2 ч. л. червен пипер, 1/2 ч. л. смлян черен пипер, сол и лимонов сок на вкус.
Нaчин на приготвяне: Ситно нарязаният лук задушаваме до омекване в сгорещената мазнина. Прибавяме настъргания морков, след това измития и нарязан лапад. Поръсваме червения пипер, разбъркваме и веднага наливаме 1 литър гореща вода. Слагаме измития ориз, посоляваме и варим, докато оризът омекне. При поднасянето подправяме супата с черен пипер и лимонов сок.
Говеждо, задушено с лук
Продукти за 4 порции: 600 г говеждо месо от предната част, 2 глави лук, 50 г свинска мас, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. бульон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маста и задушаваме в нея ситно нарязания лук до златист цвят. Прибавяме месото, което предварително сме нарязали на кубчета /по 5-6 за всяка порция/, задушаваме леко и заливаме с бульона. Посоляваме ястието, поръсваме го с черен пипер и задушаваме на слаб огън до омекване на месото. Прибавяме препеченото до златисто брашно, за да сгъстим соса, и задушаваме още 5-6 мин.
Оризов кекс
Прoдукти: 250 г ориз, 500 мл прясно мляко, 2 с.л. краве масло, 4 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ванилия, 100 шоколад, кората от 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Почистваме ориза и го сваряваме с малко вода. Наливаме бавно млякото и доваряваме, след което изстудяваме сместа. Разбиваме на пяна маслото със захарта. Прибавяме лъжица по лъжица ориза. Сипваме настърганата лимонова кора, разбъркваме и внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Разстиламе сместа на 3 пласта в намаслена и набрашнена кръгла тава, като между пластовете ръсим с настърган шоколад. Печем в слаба фурна.
ВЕЧЕРЯ
Пържени котлети от акула
Продукти за 4 порции: 4 котлета от акула, 5 с.л. зехтин, 2 с.л. брашно, 1 домат, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 2 с.л. стафиди, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и подсушаваме котлетите. Натриваме ги с черен пипер и сол, овалваме ги в брашното и ги изпържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме ги и ги оставяме да се отцедят. В същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Щом стане златист, прибавяме нарязаните на кубчета домати и готвим десетина минути на умерен огън. После сипваме стафидите, поръсваме с наситнен магданоз, слагаме котлетите в соса и задушаваме още 10 мин.
Компот от моркови
Продукти за 4 порции: 400 г моркови, 1 к.ч. захар, 1 л вода, 1 лимон, 1/2 ч.л. канела, 4-5 пъпки карамфил.
Нaчин на приготвяне: Кипваме водата заедно със захарта и подправките. Сипваме нарязаните на кръгчета моркови и варим до омекване. Накрая прибавяме лимоновия сок и настърганата кора от лимона и отстраняваме от огъне. Изчакваме компота да изстине и поднасяме.
Най-податливи на грипните вируси и усложнения са децата, старите хора и хронично болните. Сред сериозните последици са бронхитът и пневмонията. Бронхитът е продължение на грипа, от което най-често бо...
Пържена сьомга Прoдукти: 500 г филе от сьомга, 1 ч.ч. брашно за тестото, 2 с.л. брашно за овалване, 1 яйце, 1 малка бутилка бира, лимонов сок, сок, мазнина за пържене. Нaчин на приготвяне: Нар...
За ползата, която носят на човешкия организъм кълновете и зародишите разговаряме с доц. д-р Донка Байкова, зам.-председател на Българското научно дружество по хранене и диетика. - Д-р Байкова, ка...
Докато не тръгна на училище, детето ми не страдаше от алергия. Но там получи жестока алергия към тебешира. Какво да правим? В. С. от Сл. Алергията действително може да се отключи от обикновения...