Още рецепти » 24 април

 24 април

ЗАКУСКА

Пирожки с варени яйца

Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 1 яйце, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 2 ч.ч. брашно, 1 щипка сол, 4-5 твърдо сварени яйца, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Обелваме твърдо сварените яйца, нарязваме ги на ситно и ги посоляваме на вкус. От брашното, киселото мляко, содата и 1 щипка сол омесваме меко тесто. Разточваме тестото на кора и с помощта на чаша изрязваме кръгчета. Отделяме половината от кръгчетата. В средата на всяко от останалите кръгчета слагаме по 1 с.л. от яйцата. Покриваме с по едно от отделените кръгчета и притискаме краищата, за да залепнат. Оставяме пирожките да престоят 30 мин, след което ги изпържваме от двете страни в силно сгорещена мазнина.

ОБЯД

Кремсупа от телешки бульон

Прoдукти: 5-6 ч.ч. силен телешки /или говежди/ бульон, 1 връзка корени за супа, 3 филии сух бял хляб, 1 с.л. свинска мас /или 60 г краве масло/, 1 к.ч. сметана, 1 яйце, 2 с.л. настърган кашкавал, магданоз, индийско орехче, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Загряваме бульона и варим в него при силно кипене нарязаните корени за супа. Изпържваме хлебните филии в мазнината и след това ги пускаме в бульона. Варим всичко до разваряване, след което претриваме през сито. Посоляваме готовата супа на вкус, застройваме я с яйцето, разбито със сметаната, и поръсваме с черен пипер и настъргано индийско орехче. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз и настърган кашкавал.

Лозови сарми с кайма

Прoдукти: 200 г млади лозови листа, 500 г кайма /смес/, 1 глава лук, 1 к.ч. ориз, 4-5 с.л. олио, 1 ч.л. доматено пюре, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Попарваме лозовите листа в подсолена вода и ги оставяме да се отцедят. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в 3 с.л. олио. Прибавяме каймата и леко я позапържваме. Сипваме ориза и също го позапържваме. Поръсваме ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Задушаваме десетина минути на умерен огън. С тази плънка завиваме в част от лозовите листа стегнати сармички. С останалите листа покриваме дъното на тенджерата. Отгоре нареждаме сармите. Прибавяме доматеното пюре, което сме размили в останалото олио и леко сме подгрели на огъня. Наливаме топла вода, колкото да покрие сармите и ги притискаме с плоска чиния. Захлупваме и варим на тих огън около 1 час.

Ябълков накип

Прoдукти: 6-7 ябълки, 70 г краве масло, 100 мл вино, ром или коняк, 5 яйца, 4 с.л. пудра захар, 100 г смлени бадеми или лешници, галета, желе или сладко за пълнеж

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, внимателно ги издълбаваме и изчистваме от семките и във всяка слагаме желе или сладко. Редим ги в намаслена тавичка, наливаме алкохола, отгоре разпределяме останалото масло и ги задушаваме в слаба фурна. В купа разбиваме на пяна жълтъците със захарта, прибавяме смлените ядки, разбитите на твърд сняг белтъци и галетата. Изсипваме тази смес върху ябълките, засилваме фурната до умерена топлина и печем до поруменяване на заливката.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от пиле

Прoдукти: 1 пиле, 1 филийка бял хляб, 150 мл прясно мляко, 1 яйце, магданоз, 2 с.л. брашно, черен пипер, 1 к.ч. мазнина, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме суровото пиле, посоляваме месото и го смиламе. Прибавяме накиснатия в млякото и изцеден хляб, яйцето и подправките. Омесваме и оставяме сместа да престои на студено около 1 час. След това оформяме кюфтенца, овалваме ги в брашното и ги изпържваме в сгорещената мазнина.

Крем “Шарлота”

Прoдукти: 500 г прясно мляко, 4 яйца, 20 г желатин, 1-2 ванилии.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците заедно с млякото и захарта и кипваме сместа на огъня. Прибавяме ванилията и разтворения в малко вода желатин. Варим десетина минути на умерен огън. След това отстраняваме от огъня и продължаваме да разбиваме, докато сместа изстине /но не трябва да желира напълно/. Прибавяме белтъците, които сме разбили на пухкав сняг с 2 с.л. вода, и внимателно разбъркваме. Разливаме крема в широки стъклени чаши и го оставяме да желира.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Ухажвай черния дроб

От гледна точка на анатомията черният дроб е най-големият орган, разположен е в корема, плътно под диафрагмата вдясно. Но по-важни са неговите функции. Науката е установила, че без черен дроб не може...

Картопът – бяла приказка в градината

Дълга е поредицата от калини и твърде разнообразни по цвят и форма на листата и плодовете са те. Познати са близо сто диворастящи и култивирани вида от рода Калини (Viburnum) към семейство Caprifoliac...

Къде у нас може да се отглежда албиция

Албицията е прекрасно дърво с обилен цъфтеж и оргинална чадъресто разперена корона. Листата са двойноперести, съставени от дребни, нежни целокрайни листчета. Цветовете са дребни, с дълги розови или б...

Гладиолите – как да ги засадим

Това цвете с величествено изправени цветоносни стъбла намира широк прием в нашата страна. То завладява интераса на любителите и с факта, че селекционерите непрекъснато създават нови сортове с високо д...

Начало