ЗАКУСКА
Домашни кифлички
Прoдукти: 250 г брашно, 250 г безсолна извара, 2 пакетчета краве масло, 150 г конфитюр, 1 щипка сол, пудра захар, ванилия.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното в плитък съд, прибавяме размекнатото масло, изварата и солта. Омесваме тесто, което разточваме на кора с дебелина 3-4 см. Нарязваме кората на малки квадратчета, поставяме във всяко лъжичка конфитюр, прегъваме и притискаме краищата. Готовите кифлички нареждаме в тава /тавата не се намаслява/ и печем в много силна фурна. Още топли овалваме кифличките в расмесена с ванилията пудра захар.
ОБЯД
Рибена чорба с целина
Прoдукти: 1 глава от сом или 500 г друга риба, 1 глава целина, 1 с.л. препечено брашно, 2 жълтъка, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме рибата в подсолена вода, изваждаме я и я обезкостяваме. Слагаме месото в супник, а бульона прецеждаме и слагаме да ври с целината, обелена и нарязана на кубчета. Преди да свалим чорбата от огъня сгъстяваме с препеченото брашно, а след като я свалим застройваме с жълтъците и малко лимонов сок. Сипваме готовата чорба в супника при рибата и поръсваме с черен пипер.
Задушено пиле
Прoдукти: 1 пиле, 100 г краве масло, 2 глави лук, 1 с.л. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото и запържваме цялото пиле от всички страни, докато порозовее. Изваждаме пилето и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме брашното, размито в малко вода и задушаваме няколко минути. Връщаме пилето, подправяме с черен пипер и сол на вкус, наливаме топла вода, която да покрие 2/3 от пилето, захлупваме и задушаваме на тих огън, докато месото напълно омекне.
Щрудел с млечно тесто
Прoдукти: 200 г брашно, 3 яйца, 150 г захар, 1 ч.ч мляко, 1 к.ч. олио, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 1 кг ябълки, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме жълтъците със захарта до побеляване. Прибавяме олиото, млякото, пресятото с бакпулвера брашно и ванилията. Разбъркваме и внимателно съединяваме с белтъците, които сме разбили на гъст сняг. Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена тавичка. Отгоре нареждаме нарязаните на филийки ябълки. Печем в умерена фурна. Поръсваме готовия щрудел обилно с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Пица “Асорти”
Прoдукти: 300 г брашно, сол, 4 с.л. зехтин, 20 г мая; зa гарниране: 2 скилидки чесън, 2 с.л. олио, 1 буркан домати, 1 ч.л. сухи подправки за пица, сол, черен пипер, 1 щипка захар, 1 червена, 1 зелена чушка, 150 г риба тон в собствен сос, 150 г консервирани сърца от ангинари, 150 г печурки, 1-2 стръка пресен лук, 1-2 щипки босилек, 3-4 маслини, 150 г кашкавал.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното със солта. Добавяме зехтина, размитата в 125 мл хладка вода мая и замесваме еластично тесто. Покриваме го с чиста кърпа и оставяме на топло около 45 мин да удвои обема си. Нарязваме на ситно чесъна и го задушаваме 1-2 мин в зехтина. Прибавяме обелените и наситнени домати, подправяме със сол, черен пипер и захар и продължаваме готвенето, докато течността поизври. Нарязваме чушкитена ивички, рибата отцеждаме и нарязваме на парченца, отцеждаме от маринатата ангинарите и ги наситняваме. Изчистените от пънчетата гъби нарязваме на филийки. Пресния лук нарязваме на пръстенчета. Измесваме повторно тестото, а фурната включваме на силна степен. Намазняваме кръгла тавичка, разстиламе тестото на пласт с дебелина 1 см, разпределяме доматения сос и останалите продукти, поръсваме с босилека и наситнените маслини и покриваме с нарязания на много тънки филийки кашкавал. Намаляваме фурната на средна степен и печем 15-20 мин.
Скалички
Прoдукти: 250 г обикновени бисквити, 100 г смлени орехови ядки, 1 пакетче краве масло /разтопено/, 150 г захар, 1 филия накиснат и отцеден бял хляб /без кората/, 2 с.л. какао, 2 с.л. какао, 2 с.л. ром, 150-200 г шоколад /разтопен/, 1-2 к.ч. кокосови стърготини.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме бисквитите на ситно и ги смесваме със смлените орехови ядки, разтопеното масло, накиснатия и отцеден хляб, захарта, какаото и рома. Разбъркваме всичко много добре и с помощта на лъжичка оформяме от сместа скалички. Заливаме скаличките с разтопения шоколад и ги поръсваме с кокосовите стърготини.
Доста родители са свикнали да дават на децата си най-различни медикаменти, разтворени в мляко или в прясно изцеден плодов сок. Това обаче може да направи лекарствата по-малко ефикасни или обратното, д...
Вертикалното озеленяване има не само голямо естетическо, но и санитарно-хигиенно значение. То дава допълнителни възможности за художествено оформяне на архитектурните съоръжения , скулпторни и инжене...
Гипсокартонът е композитен материал във вид на листове, чиято дължина бива от 2,5 – 4,8 м, ширината 1,2 – 1,3 м и дебелина 8-24 мм. Основата на такъв лист е гипс, а външните повърхности са облицовани ...
Там някъде в Шотландия, близо до Дъмфрис, през 1989 година група ентусиасти – съпрузите Чарлз Дженкс и Маги Кесуик заедно с техния градинар Алистър Кук, съдават една от най-оргиналните градини на план...