Още рецепти » 16 септември

 16 септември

ЗАКУСКА

Милинки от готово тесто

Прoдукти: 1 кг готово тесто, 100 г натрошено сирене; зa заливката: 1 ч.ч. прясно мляко, 4 с.л. разтопено краве масло, 1 к.ч. натрошено сирене /или извара/, 2 яйца.

Нaчин на приготвяне: Оставяме готовото тесто да втаса. Разточваме го на кора и го поръсваме с натрошеното сирене. Сгъваме кората и отново измесваме. После потапяме ръцете си в мазнина и късаме топки с големината на орех. Нареждаме ги плътно една до друга в обилно намаслена тавичка. Покриваме милинките с кърпа и ги оставяме на топло да втасат. Отделно разбиваме яйцата за заливката с прясното мляко. Прибавяме разтопеното масло и натрошеното сирене и разбъркваме. Когато милинките бухнат, заливаме с приготвената смес и печем в силна фурна, докато се зачервят.

ОБЯД

Супа от пилешки дреболии

Прoдукти: 500 г пилешки дреболии, 60 г краве масло, 1 морков, 2 домата, 1 глава лук, 1/2 с.л. брашно, 1 к.ч. натрошено фиде или ориз, 1 к.ч. кисело мляко, лимонов сок или оцет, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно пилешките дреболии /без дробчетата/. Заливаме с вода, прибавяме ситно нарязания лук, посоляваме и варим на тих огън, докато почти омекнат. Прибаваме фидето, дробчетата и обелените и ситно нарязани домати. Малко по-късно прибавяме мазнината, която сме оцветили, като сме задушили в нея дребно нарязания морков, а след това сме я прецедили. Варим още 5-6 мин, отстраняваме от огъня и застройваме с варена застройка от яйцето, киселото мляко и брашното. Подправяме готовата супа с лимонов сок и черен пипер.

Рагу по ирландски

Прoдукти: 1 кг овче или шилешко месо, 2 скилидки чесън, 3 глави лук, 1 кг картофи, магданоз, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, картофите нарязваме на парчета, а лука, магданоза и чесъна – на ситно. На дъното на тенджерата нареждаме слой месо, посипваме с лук, след това с картофи, отново месо, лук и картофи. Най-отгоре поръсваме с нарязания чесън и магданоз, подправяме с черен пипер и сол на вкус, наливаме вода, захлупваме и варим 45 мин.

Макарони с ябълки

Прoдукти: 300 г макарони, 500 г ябълки, 1 к.ч. счукани орехови ядки, 1 ч.ч. захар, 3-4 яйца, 3 ч.ч. прясно мляко, 2 ванилии.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в леко подсолена вода и ги отцеждаме. Разстиламе половината от тях в намаслена тавичка. Отгоре разпределяме обелените и настъргани ябълки. Поръсваме счуканите орехи и покриваме с останалите макарони. Отделно разбиваме яйцата заедно с млякото, захарта и ванилията. Заливаме макароните с тази смес и запичаме в силно загрята фурна.

ВЕЧЕРЯ

Рибени кюфтета

Прoдукти: 1 кг едра речна риба, 2 глави лук, 4 яйца, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. краве масло, 1 к.ч. галета, черен пипер, сол, брашно, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме рибата и заедно с 1 глава лук я прекарваме през месомелачка. Прибавяме яйцата, другата глава лук, която сме настъргали на ренде, прясното мляко, галетата, разтопеното краве масло, черен пипер и сол на вкус. Омесваме всичко, оформяме от кюфтета, които овалваме в брашното и изпържваме в сгорещената мазнина.

Кисел от бадемово мляко

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 150 г захар, 120 г пшенично или картофено нишесте, 100 г бадемови ядки.

Нaчин на приготвяне: Отделяме 1 ч.ч. от прясното мляко, а в останалото сипваме бадемите, които сме обелили и счукали много добре в хаванче. Кипваме и прибавяме захарта. Размиваме нишестето в отделеното мляко, след което постепенно при непрекъснато бъркане го изсипваме в бадемовата смес. Продължаваме леко да разбъркваме, докато киселът кипне. Тогава го отстраняваме от огъня, оставяме го да поизстине и го разливаме в чиниите за сервиране. Поднасяме кисела студен.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Тибетска рецепта сваля холестерола

Сред стотиците рецепти за намаляване на холестерола е и известната рецепта на тибетските монаси: Приготвя се настойка от 200 г от най-сочната част на пресен чесън в 200 мл медицински спирт. Наст...

Хвойна, потънала в цвят

На пръв поглед тези рядко отглеждани у нас растения лесно могат да се вземат за обикновени хвойнови храсти. Докато не цъфнат! Тогава всеки, който има макар и бегли ботанически познания, ще се замисли ...

СУПИ С ЛАПАД

Селска супа с лапад Прoдукти: 400 г лапад, 1 връзка пресен лук, 3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Почистваме лапада от жилките, нар...

Островът на Афродита

Кипър не е голям – за 2-3 часа островът може да бъде обходен от единия край до другия. И независимо, че забележителностите му са във всички краища, да се видят изобщо не е сложно. Плажът, където от мо...

Начало