Още рецепти » 23 ноември

 23 ноември

ЗАКУСКА

Франзела с жълтък и бешамел

Прoдукти: 4 филии от франзела с дебелина около 3 см, 4 жълтъка, краве масло, сол; за бешамела: 40 г краве масло, 40 г брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. настърган кашкавал, индийско орехче, сол.

Нaчин на приготвяне: Издълбаваме във всяка филия плитко кладенче. Намазваме филиите с масло и ги запичаме в огнеупорен съд, докато се зачервят. Слагаме във всяко кладенче по един жълтък и леко посоляваме. Отделно загряваме маслото за бешамела, прибавяме брашното и го запържваме, като непрекъснато бъркаме. Наливаме постепенно млякото и продължаваме да бъркаме, докато сосът се сгъсти. След това отстраняваме от огъня и поръсваме с настъргания кашкавал, индийско орехче и сол на вкус. Заливаме филиите с приготвения сос и запичаме във фурна, като внимаваме жълтъците да не станат много твърди.

ОБЯД

Боб чорба с колбаси

Продукти за 4 порции: 1 ч.ч. зрял боб, 40 г свинска мас, 1 к.ч. брашно, 100 г колбаси, 1 малка глава лук, черен и червен пипер, оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за няколко часа в студена вода. Сваряваме го в същата вода. Изпържваме ситно нарязания лук в маста, поръсваме с брашното и правим светла запръжка. Сваляме от огъня, прибавяме червен пипер, наливаме веднага вода, разбъркваме и сваряваме. Прибавяме омекналия боб заедно с бульона, в който сме го варили, колбасите, нарязани на колелца, и варим още малко. Посоляваме, подкиселяваме, поръсваме с черен пипер и възваряваме.

Грах с кайма

Продукти за 4 порции: 1 буркан стерилизиран грах, 300-400 г кайма /смес/, 3 с.л. олио, 2 с.л. доматено пюре, чубрица, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме леко в мазнината. Прибавяме каймата, посоляваме и задушаваме. След това прибавяме изцедения и измит грах, разбъркваме добре, заливаме с вода, колкото да покрие продуктите, слагаме ситно нарязания магданоз и стритата чубрица и варим десетина минути на слаб огън. Преди да отстраним от огъня, прибавяме размитото в малко топла вода доматено пюре и продължаваме да варим, докато сосът се сгъсти.

Юфка с ябълки

Продукти за 5 порции: 300 г юфка, 4 ч.ч. прясно мляко, 60 г краве масло, 5 яйца, 1 к.ч. захар, 500 г ябълки, 1 ч.л. канела, 1 ванилия

Нaчин на приготвяне: Сваряваме юфката в леко подсолена вода и я отцеждаме в гевгир. Обелените и почистени от семките ябълки настъргваме на едро ренде. Смесваме ги с юфката и ги прехвърляме в намазнена тавичка. Разбиваме до побеляване яйцата със захарта. Прибавяме ароматизираното с ванилията мляко и разтопеното /но не препържено/ масло. Заливаме с тази смес юфката и я печем в умерена фурна до равномерно поруменяване. Преди сервиране наръсваме с канела.

ВЕЧЕРЯ

Брюкселски медальон

Продукти за 4 порции: 4 резена целина, 2 с.л. краве масло, 4 парчета черен дроб, 1 яйце, брашно, галета, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме целината и я изпържваме в сгорещената мазнина до светло златистожълто. Вземаме парчета черен дроб с големината на целината, овалваме ги последователно в брашно, яйце и галета и ги изпържваме от двете страни. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и лимонов сок и нареждаме дроба върху целината.

Десерт с грис и ванилов сос

Продукти за 4 порции: 3 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. грис, 2 с.л. какао, 1 щипка канела; зa соса: 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 4 с.л. нишесте, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Сипваме млякото в дълбок съд, прибавяме захарта и при непрекъснато бъркане загряваме на силен огън, докато захарта се разтвори. Тогава наливаме на тънка струйка размитото в малко вода какао. Като продължаваме да бъркаме, постепено сипваме гриса. Оставяме сместа да ври на тих огън, докато получим гъста каша. Прибавяме канелата, оставяме крема да поизстине петнадесетина минути и го разсипваме във формички за саварини. Притискаме добре и обръщаме вормичките върху чинийки. Отделно смесваме млякото за ваниления сос със захарта и размитото в студена вода нишесте. Варим 15 мин на умерен огън, след което прибавяме ванилията. Оставяме соса да изстине, заливаме с него десерта и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да се справим с ГОРЕЩИ ВЪЛНИ?

Горещите вълни са характерни за повечето жени, встъпващи в менопаузата. Те тежко се понасят от жените и са способни да предизвикат физическо изтощение. Причините: Горещите вълни се дължат на...

Детето и спортът

Всеки родител знае колко е важно още в най-ранните му години у детето да се възпита любов към движенията и физическата активност. Записвайки детето си на спорт, е добре да съблюдавате поддържането н...

ДУБРОВНИК – ПЕРЛАТА НА АДРИАТИКА

Ако сте решили да посетите Дубровник, най-добре е да пътувате със самолет, така ще си спестите дългия, труден и опасен път през Динарските планини. Настанете се в някой от многобройните хотели и се по...

Пазете децата от отровите!

Любопитството на децата и небрежното съхранение на опасни вещества са най-честите причини за отравянията. 4/5 от всички отравяния се падат на децата до 5-годишна възраст. Втори връх се наблюдава през ...

Начало