Още рецепти » 05 май

 05 май

ЗАКУСКА

Гергьовски хляб

Прoдукти: 1 кг брашно, 3 с.л. кисело мляко, 3 яйца + 1 жълтък за намазване, 1 с.л. мая, 3 с.л. хладка вода за размиване на маята, 1/2 ч.л. захар, 1/2 ч.л. сол, 1 пакетче краве масло.

Нaчин на приготвяне: Във водата размиваме маята. Прибавяме захарта, солта и 2-3 с.л. брашно. Разбъркваме добре и оставяме да втаса. След това изсипваме сместа в брашното, добавяме киселото мляко и отделно разбитите яйца. Замесваме тесто като постепенно прибавяме разтопената мазнина. Оформяме пита и я поставяме в намазана тава. С част от тестото оформяме кръст, който залепваме в средата на питата. Оставяме да втаса. След това намазваме с разбития жълтък и печем в умерена фурна.

ОБЯД

Чорба от агнешки врат

Прoдукти: 1 агнешки /шилешки/ врат, 1 връзка пресен лук, 3-4 с.л. олио, 1 к.ч. ориз, 2 яйца, сокът от 1 лимон, червен и черен пипер, джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: На силен котлон в подсолена вода сваряваме агнешкия врат. Обезкостяваме го и връщаме месото в прецедения бульон. Отделно нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Щом поомекне, поръсваме с червен пипер, разреждаме с малко бульон и изсипваме в тенджерата с месото. Варим 10 мин и прибавяме ориза. След още 10 мин поръсваме с джоджен и черен пипер и отстраняваме от огъня. Щом супата поизстине, застройваме с разбитите яйца и лимоновия сок. /Вместо лимонов сок можем да използваме 1 ч.ч. кисело мляко./

Пълнено агне със спанак от Смолянско

Прoдукти: 1 агне заедно с дроба и сърцето, червен и черен пипер, сол, 125 г краве масло, 1 връзка пресен лук, 300 г почистен спанак или лапад, 1,5 ч.ч. ориз, 3 ч.ч. бульон, магданоз, джоджен, 1 ч.ч. олио, 1 бира.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме агнето. Посоляваме го отвън и отвътре. Поръсваме го отвътре с черен пипер, а отвън с червен. Полусваряваме в подсолена вода дроба и сърцето и ги нарязваме на дребно. Запържваме в маслото ситно нарязания лук, спанака и ориза и наливаме бульона. Оставяме на слаб огън, докато оризът попие течността. Посоляваме на вкус и прибавяме черен пипер, наситнен магданоз и малко джоджен. С приготвената плънка напълваме агнето и го зашиваме. Слагаме го в тава върху дървени пръчки, поливаме го с олиото, 1 ч.ч. вода и бирата. Покриваме с фолио и печем, докато месото поомекне. След това махаме фолиото и допичаме на силна фурна, като от време на време поливаме със соса от тавата.

Гергьовско жито

Прoдукти: 400 г грухана пшеница, 200 г захар, 100 г стафиди, 20 г нишесте, 25 г пудра захар, лъжичка канела, 50 г орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: Варим житото на тих огън, докато омекне, след това го пасираме на каша, в която слагаме захарта, стафидите, смлените орехи и размитото в малко студена вода нишесте. Варим кашата още 10 минути, като бъркаме непрекъснато. След като я свалим от огъня и изстине, я наръсваме с пудра захар и канела.

ВЕЧЕРЯ

Дроб-сарма

Прoдукти:1 було, дреболиите от 1 агне без черния дроб, 1 връзка пресен лук, 3-4 с.л. олио и масло, 1 ч.ч. ориз, сол, черен пипер, сух джоджен, суха чубрица.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме дреболиите в гореща подсолена вода. Отцеждаме и щом изстинат, ги нарязваме на дребни кубчета. В сгорещената мазнина пържим наситнения лук, докато омекне. Прибавяме ориза и го пържим, докато стане стъклен. Наръсваме сместа със сол и черен пипер и я прибавяме към дреболиите. Хубаво объркваме и подпрпавяме с джоджен и чубрица. Пълним булото с тази смес, завръзваме го и го печем в намаслена тавичка, на чието дъно сме сипали малко бульон от варенето на дреболиите. Печем, докато булото поруменее равномерно.
Ако нямаме було, разбиваме 3 яйца с 2 с.л. брашно, прибавяме 1 ч.ч. кисело мляко, посоляваме, разбъркваме и с тази смес заливаме почти изпечената дроб-сарма. Печем само на горен реотан, докато заливката поруменее.

Торта “Парфе”

Прoдукти: 6 яйца, 1 к.ч. захар, 1 к.ч. брашно, 2 ч.ч. пудра захар, 3 с.л. какао, 25 г желатин, 2 ванилии, 500 мл сметана.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме 2 яйца със захарта и 2 с. л. хладка вода до сгъстяване. Прибавяме внимателно брашното, предварително пресято с 1 ванилия. Изсипваме сместа в намаслена форма и изпичаме блата в умерено загрята фурна. Отделяме белтъците от жълтъците на останалите 4 яйца. Разбиваме жълтъците с 1 ч.ч. пудра захар и прибавяме постепенно сметаната, предварително разбита с 1 к.ч. пудра захар и 1 прах ванилия. На водна баня разтваряме желатина в 1 ч. ч. вода и го прибавяме към жълтъчената смес. Добавяме разбитите на твърд сняг белтъци, смесени с 1 к. ч. пудра захар. Разстиламе половината от получения крем върху тортата, която леко сме сиропирали. Към останалата половина прибавяме какаото и също разстиламе върху тортата. Поставяме тортата в хладилника до пълното желиране на крема. По желание, преди да изсипем крем върху блата, можем да наредим плодове (ягоди, кайсии или праскови от компот). В този случай не сиропираме блата.


Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Маратонките – удобства и проблеми

Повечето тийнейджъри, особено момчетата, не признават други обувки. Някои младежи се привързват до такава степен към маратонките си, че не ги свалят до момента на пълното им разпадане или докато някой...

Растенията и изкуственото осветление

Болшинството растения, виреещи в стайни условия, получават минимално количество слънчева светлина, особено рязко този минимум се усеща през есента и зимата. В такива условия растенията се издължават, ...

Зеленчуци на балкона

Отглеждането на зеленчуци на терасата не само ще ви достави удоволствие, но и ще имате само на една ръка разстояние прясна салата. За да осъществите тази идея, трябва да се съобразите с изискванията н...

Захаросани динени кори

Необходими са 1 кг месести динени кори след почистване на зелената външна част. Нарязнат се на кубчета със страна 2 см. После се посипват с 500 г захар и се заливат с 500 мл вода. Варят се точно 5 мин...

Начало