Още рецепти » 07 октомври

 07 октомври

ЗАКУСКА

Пържени филийки

Прoдукти: 500 г сух бял хляб, 2 с.л. брашно, 2 яйца, 1/4ч.л. сода бикарбонат, 1 непълна ч.ч. прясно мляко, 1 пакетче краве масло, 1 щипка сол, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на филийки. Размиваме брашното на каша в малко студено мляко. Прибавяме разбитите яйца, солта и содата. При непрекъснато бъркане сипваме на тънка струя останалото мляко. Разбиваме, докато получим гладка каша с гъстотата на боза. Потапяме хлебните филийки в тази каша и след това ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина. Поднасяме ги поръсени с пудра захар.

ОБЯД

Супа от семенници на чушки

Продукти за 4 порции: 15-20 семенници от чушки, 3 с.л. олио, 1 с.л. краве масло, 2-3 с.л. грис, 1 яйце, 3 с.л. кисело мляко, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме семенниците от дръжките и семената, нарязваме ги на ситно и задушаваме в мазнината, докато омекнат. Прибавяме 2-3 с.л. грис и също запържваме. Наливаме 5-6 ч.ч. гореща вода, прибавяме разтопеното масло, посоляваме и варим 10 мин. Застройваме готовата супа с разбитото с киселото мляко яйце.

Дроб с картофи

Продукти за 4 порции: 600 г черен дроб, 100 г маргарин, 1 кг картофи, 2 глави лук, сол, черен пипер, 1 връзка копър

Нaчин на приготвяне: В отворена тенджера под налягане стопяваме маргарина и пържим наситнения лук до омекване. Прибавяме нарязания на тънки парченца дроб, пържим и него 3-4 мин. Сипваме обелените и нарязани на по-големи кубчета картофи. Пържим и тях с бъркане 3-4 мин. Поръсваме с черен пипер, наливаме 1 к.ч. топла вода и затваряме тенджерата. Щом започне да съска, намаляваме котлона и задушаваме 10 мин. Готовото ястие посоляваме и обилно наръсваме с копър.

Лесен кекс с охладен чай

Прoдукти: 1 ч.ч. охладен черен чай, 200 г мед, 2 к.ч. олио, 3 к.ч. захар, 1 ч.л. канела, 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.л. настъргана лимонова кора, 2 с.л. пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Смесваме охладения чай с меда. При непрекъснато бъркане последователно прибавяме олиото, захарта, канелата, брашното, пресято с бакпулвера, ореховите ядки и настърганата лимонова кора. Разбъркваме добре и изсипваме полученото рядко тесто в намаслена и поръсена с брашно форма за кекс. Печем сладкиша в умерена фурна. Изваждаме готовия кекс и докато е още топъл, го поръсваме с пудрата захар.

ВЕЧЕРЯ

Рибени топчета

Продукти за 4 порции: 800 г рибно филе, 2 филии бял хляб, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 30 г краве масло, 1 1/2к.ч. галета, 2 яйца, 1 ч.ч. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Прекарваме филето през месомелачка и го смесваме с хляба, който предварително сме накиснали и изстискали. Прибавяме ситно нарязаните лук и чесън, омесваме и отново прекарваме сместа през месомелачка. След това посоляваме, поръсваме с черен пипер и с мокри ръце правим топчета с големината на орехи. В средата на топчетата слагаме по късче масло. Овалваме ги в галетата, потапяме в разбитите яйца, отново овалваме в галета и пържим в сгорещеното олио.

Кисел от ябълки с карамфил и канела

Прoдукти: 1 кг ябълки, 1 пръчица канела, 3-4 зърна карамфил, 4 с.л.нишесте, 200-300 г захар.

Нaчин на приготвяне: Измиваме ябълките и ги нарязваме на резенчета, без да ги белим. Почистваме ги от семенната част и ги заливаме с 6-7 ч.ч. вода. Прибавяме канелата и карамфила и варим докато съвсем се размекнат. Прецеждаме ги и отмерваме получения сок с чаши. На всяка чаша сок прибавяме по 1 равна с.л. нишесте, като размиваме предварително нишестето в 1 ч.ч. от сока и след това го сипваме в останалия сок. Прибавяме захарта и бъркаме сместа на умерен огън, докато заври и се сгъсти. Разсипваме още горещия кисел в широки стъклени чаши, изплакнати със студена вода. Поднасяме го след като се охлади добре.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да си отгледате плумерия

Плумерията, наричана още Франджипани, е едно от най-колоритните и силно ароматни тропични растения, които се отглеждат у нас. Уханието на парфюм, който излъчва, изпълва цялата стая. Мирисът варира от...

Бабините лекарства

Кой от нас, въпреки желязната си вяра в традиционната медицина, не прилага от време на време средства за лечение, предавани от поколение на поколение в семейството му. Тези „бабешки" рецепти не в...

Магията на възрожденския двор

Макар и скромна по размери, нашата страна се радва на невероятни природни забележителности, богата история и великолепни архитектурни паметници, запазени до наши дни. Уникалността на българския бит, к...

Солени кексове

Царевичен кекс Прoдукти: 3 яйца, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. пшенично брашно, 1 ч.ч. царевично брашно, 200 г сирене, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 бакпулвер. Нaчин на приготвяне: Разбиваме добре яйцата и ги с...

Начало