ЗАКУСКА
Кекс със сирене
Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 250 г сирене, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. настърган кашкавал, 1/2ч.л. счукан ким.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта до побеляване. Смесваме с яйцата, които сме разбили с киселото мляко. Прибавяме натрошеното сирене и брашното със содата. Разбъркваме много добре и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Поръсваме отгоре с червения пипер, настъргания кашкавал и счукания ким. Печем около 20 мин в силна фурна.
ОБЯД
Зеленчукова супа с макарони
Продукти за 4 порции: 2 моркова, 1 парче целина, 1 стрък праз, 1 глава лук, 1 корен магданоз, 1 корен пащърнак, 100 г макарони, 4 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 2 яйца, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол, 30 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребни кубчета морковите и целината и ги запържваме в сгорещената мазнина заедно със ситно нарязаните лук и праз. Поръсваме с червения пипер и заливаме с 1,5 л гореща вода. Варим на умерен огън, докато зеленчуците поомекнат. Прибавяме натрошените макарони и варим още 20 мин. Накрая застройваме с разбитите яйца и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Пускаме също така и бучката масло.
Дряновски кебап
Продукти за 4-5 порции: 1 кг свинско месо, 500 г арпаджик, 500 г картофи, 4-5 домата, 1 к.ч. разтопено краве масло /или олио/, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. стрита суха чубрица, 1 с.л. натрошен сух джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото, измиваме го и го нарязваме на кубчета. Изпържваме го в сгорещената маснина и го изваждаме с решетестта лъжица. Сипваме в същата мазнина доматите, които сме обелили и настъргали на едро ренде. След десетина минути прибавяме обеления арпаджик и подправките и задушаваме 2-3 мин. След това връщаме месото, наливаме топла вода, колкото да покрие продуктите, захлупваме и варим на тих огън. Когато месото омекне, прибавяме обелените и нарязани на кръгчета картофи, посоляваме на вкус, захлупваме и продължаваме да варим, докато омекнат и картофите.
Грис-халва с карамел
Прoдукти: 4 ч.ч. прясно мляко, 250 г грис, 250 г захар, 150 г краве масло, 50 г стафиди, сокът и кората от 1 портокал.
Нaчин на приготвяне: Карамелизираме захарта на слаб огън, като непрекъснато бъркаме. Сипваме врящото мляко и продължаваме да бъркаме, докато карамелът се разтвори. След това отстраняваме от огъня и прибавяме стафидите, портокаловия сок и настърганата портокалова кора. Отделно разстопяваме маслото и запържваме в него гриса. Щом стане златист, наливаме млякото, захлупваме и варим 5-6 мин на слаб огън. Сервираме десерта добре охладен.
ВЕЧЕРЯ
Панирани свински крачета
Продукти за 4 порции: 4 свински крачета, 2 яйца, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. олио /или разтопена свинска мас/, 1 морков, 1 глава лук, 1 парче целина, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме крачетата в 1 л вода, към която сме прибавили 1 с.л. морска сол. След като водата кипне я изхвърляме. Наливаме нова вода, прибавяме едро нарязаните зеленчуци и доваряваме крачетата. След това ги изваждаме и с кухненски трион ги нарязваме на равни парчета с дебелина около 1,5 см. Разбиваме яйцата с брашното, потапяме крачетата в тази смес и ги пържим в силно сгорещената мазнина.
Плодов къп
Продукти за 4 порции: 2 големи грейпфрута, 4 малки портокали, 1-2 с.л. пудра захар, отцедени вишни от компот.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме грейпфрутите напречно на две равни части. Внимателно отделяме сърцевината и я нарязваме на кубчета. Обелваме портокалите и също ги нарязваме на кубчета. Смесваме ги с грейпфрута, поръсваме с пудра захар и разбъркваме. Пълим корите от грейпфрутите с плодовата смес и украсяваме отгоре с отцедени вишнички от компот.
Безспорно растенията за спалнята трябва да се подбират особено внимателно. Защото там нищо не бива да пречи на спокойната атмосфера. Вероятно поради това все още има хора, които смятат, че стаята, пре...
Освен че чисти артериалните плаки, билката се използва и при смущения в кръвоносната система, миоми на матката, мастопатия на млечната жлеза, фиброми, аденоми, нощно напикаване. Отварата се приема и з...
Катми Прoдукти: 500 г брашно, 2 яйца, 100 г краве масло /или свинска мас/, 15 г мая за хляб, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 2 ч.ч. вода. Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с водата и постепенно пр...
Ако ви се появят изведнъж кафяви петна по кожата, те са сигнал за заболяване, към което не бива да се отнасяте с пренебрежение. Т. нар. старчески петна са резултат на вграждането в тъканите на разпадн...