ЗАКУСКА
Кръгли банички
Прoдукти: 1 пакет фини кори /250 г/, 150 г сирене, 2 яйца, 1 пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето и го смесваме с разбитите яйца и разтопеното масло. По средата на всяка кора по дължина разстиламе ивица от плънката. Навиваме корите на стегнати рула, които навиваме като охлюви. Нареждаме баничките в намаслена тавичка и печем до зачервяване в умерена фурна.
ОБЯД
Млечна рибена супа
Продукти за 4 порции: 300 г риба, 1 малка глава лук, 1 корен магданоз, парче целина, парче пащърнак, 50 г краве масло, 1 ч.л. доматено пюре, 1 ч.л. брашно, 1 к.ч. прясно мляко, магданоз, черен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме рибата, заливаме я с 4-5 ч.ч. вода, прибавяме лука , магданозовия корен, целината и пащърнака, нарязани на парчета, посоляваме и оставяме да се вари на умерен огън. Изваждаме сварените рибените парчета в супник, а бульона прецеждаме. Отделно размекваме маслото, прибавяме размитото доматено пюре и брашното, размачкваме добре, разреждаме с прясното мляко и прибавяме към прецедения бульон. Оставяме супата да поври още 10 мин. Малко преди да отстраним от огъня прибавяме ситно нарязан магданоз. Подправяме с черен пипер и лимонов сок и заливаме рибените парчета в супника.
Огретен от риба
Продукти за 5 порции: 500 г филе от мерлуза, 7-8 картофа, 100 г кашкавал, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 3 яйца, 3-4 домата, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода и ги настъргваме на ренде. Прекарваме рибното филе през месомелачка. Посоляваме каймата и я изпържваме в сгорещена мазнина. В намаслена разливна лъжица слагаме кръгче от домат. Върху него нареждаме последователно картофи, кайма, настърган кашкавал, отново картофи, отново кайма. След това обръщаме лъжицата в намаслена тавичка. По същия начин подготвяме и подреждаме в тавичката 10 топки. Запичаме леко и заливаме със смес от маслото, разбитите яйца, млякото и малко сол. Повторно запичаме, като малко преди да извадим от фурната, поръсваме с настърган кашкавал.
Макарони с тиква
Продукти за 4 порции: 200 г макарони, 1 кг тиква, 5 яйца, 5 с.л. захар, половин пакетче краве масло, канела, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в леко подсолена вода и ги отцеждаме. Почистваме и обелваме тиквата. Настъргваме я на едро ренде, леко посоляваме и я запържваме в разтопеното масло. После я сипваме при макароните заедно с мазнината. Разбиваме яйцата със захарта, ароматизираме с канела и смесваме с останалите продукти. Разстиламе сместа в намаслена тавичка и печем в умерено загрята фурна до зачервяване.
ВЕЧЕРЯ
Октопод със зарзават и гъби
Продукти за 4 порции: 1 кг октопод, 1 ч.ч. зехтин, 300 г арпаджик, 300 мл червено вино, 1 глава лук, 2-3 моркова, 1 глава целина, 100 г маслини без костилки, 250 г гъби, 2 домата, черен и червен пипер, бахар, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите и целината на кубчета и заедно с обеления арпаджик ги варим 15 мин в малко вода. Отцеждаме и запържваме сместа в половината от мазнината. В останалия зехтин запържваме нарязаните гъби. Изваждаме гъбите и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Щом стане златист, прибавяме обелените и настъргани домати и пържим десетина минути. После наливаме виното, слагаме по 7-8 зърна бахар и черен пипер и задушаваме 15 мин на слаб огън. Почистваме октопода, нарязваме го на парчета и го запържваме в мазнината от морковите и целината. Прехвърляме го при доматите, подправяме с червен пипер и сол на вкус и задушаваме 1-2 часа на слаб огън. Разпределяме в чиниите за сервиране зарзавата, гъбите и маслините, прибавяме задушения октопод и поднасяме.
Карамелизиран крем
Прoдукти: 1 1/2 ч.ч. захар, 4 яйца, 4 с.л. нишесте /или брашно/, 1 л прясно мляко, шоколад /или шоколадови пръчици/.
Нaчин на приготвяне: Карамелизираме 1 ч.ч. захар. Сипваме при карамела жълтъците, които предварително сме разбили с нишестето /брашното/. С дървена лъжица търкаме непрекъснато върху карамела, докато напълно се разтвори. Загряваме крема на умерен огън, докато се сгъсти, след което го отстраняваме от огъня и го оставяме да се охлади, като продължаваме бъркането, за да не хване коричка. Съединяваме охладения крем с белтъците, които сме разбили на твърд сняг с останалата захар, разсипваме го в подходящи чаши и го гарнираме с настърган шоколад или шоколадови пръчици.
Етажерките в дома – никой не може да отрече тяхната функционалност. В същото време те персонализират стените, а и можем да ги аранжираме по свой вкус – истински стил на живот, приложим в жилището. ...
Пъстърва с масло и бадеми Продукти за 4 порции: 4 малки пъстърви, 2 с.л. брашно, 60 г краве масло, 100 г обелени бадеми, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Овалвам...
През зимата цветя, дървета и храсти спят дълбоко. Само вечнозелените разведряват отдъхващата си градина. Има обаче храбри растения, които в мраза се обсипват с цветове. Вечнозелената ерика (Erica...
РИЗА 25 ЕВ - ПШЕНИЦА: брашнеста мана (Erysiphe graminis), Кафява (листна) ръжда (Puccinia recondite) - 50 мл/дка. ЛОЗЯ: брашнеста мана (Uncinula necator) - 40 мл/дка. РИЗА 20 ЕК - Пшеница, Овес...