ЗАКУСКА
Макарони на фурна
Продукти за 4 порции: 400 г макарони, 60 г краве масло, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 200 г сирене, 100 г кашкавал, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме, изплакваме ги и ги заливаме с половината от разтопеното масло. В намаслена тавичка разстиламе половината от сварените макарони, а върху тях поръсваме натрошеното сирене. Покриваме с останалите макарони и заливаме със смес от млякото, брашното, останалото масло и малко сол. Печем в силно загрята фурна. Поръсваме готовите макарони с настъргания кашкавал.
ОБЯД
Супа от зеле с пиперки
Прoдукти: 300 г прясно зеле, 6 червени пиперки, 1 глава лук, 2 домата, 4 с.л. олио, 4 с.л. ситно нарязани листа от целина, 7-8 ч.ч. вода, 3-4 с.л. кисело мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме лука и доматите и ги нарязваме на кубчета, а пиперките нарязваме на тънки ивички. Запържваме лука в сгорещената мазнина. Прибавяме последователно доматите и пиперките и задушаваме 5-6 мин. Накрая прибавяме нарязаното на ивички зеле и също леко го задушаваме. Наливаме горещата вода и варим десетина минути на умерен огън. Изключваме котлона, но държим супата още 5-6 мин върху него. Накрая посоляваме, застройваме с разбитото кисело мляко и поръсваме със ситно нарязаните листа от целина.
Риба с грозде на фурна
Прoдукти: 500 г филе от риба, 4 ч.ч. бяло грозде без семки, 3 с.л. ситно нарязан лук, 3 с.л. масло, 50 мл сухо бяло вино, 50 мл вода, 1 жълтък, 1/2 ч.ч. кисело мляко, 2 с.л. разбита сметана, щипка смлян бахар, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме гроздовите семена, слагаме ги в тенджерка и заливаме с вода, колкото да ги покрием. Варим 3-4 минути и ги отцеждаме. В малка тавичка разтопяваме 2 с.л. масло и прибавяме лука. Отгоре нареждаме измитото, подсушена и нарязано на парчета рибно филе. Поръсваме с бахар, посоляваме и заливаме с виното и водата. Покриваме съда с капак или алуминиево фолио и задушаваме 10-15 минути. Изваждаме от фурната, слагаме гроздето и заливаме с разбитата сметана, киселото мляко, жълтъка и останалото масло. Връщаме във фурната и запичаме леко. Поднасяме ястието горещо.
Орехов кекс с мед
Прoдукти: 1 ч.ч. мед, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.л. канела, 4-5 счукани карамфилчета, 1 1/2ч.ч. брашно, 2 ч.л. бакпулвер.
Нaчин на приготвяне: Разтапяме меда в дълбок съд. Наливаме 1 ч.ч. топла вода. Последователно прибавяме смлените орехови ядки, канелата, счуканите карамфилчета и брашното, което сме пресяли 2 пъти заедно с бакпулвера. Разбъркваме добре и изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно форма. Печем в предварително загрята силна фурна.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от цвеклови листа
Продукти за 4 порции: 30-40 млади листа от цвекло, 4 картофа, 1 връзка магданоз, 2 с.л. галета, 2 яйца, 3 к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме листата, отцеждаме и ги накълцваме. Стриваме сварените и обелени картофи, наситняваме лука, прибавяме подправките, яйцата, солта. Омесваме добре зеленчуковата каша и я оставяме да престои 10 минути. Правим кюфтета, овалваме ги в галета и пържим в силно сгорещена мазнина.
Круши “Дипломат”
Прoдукти: 1,5 кг круши, 750 мл вода, 200 г захар, 100 мл прясно мляко, 2 жълтъка, 2 ванилии, 2 листа желатин, 1/2к.ч. вишновка.
Нaчин на приготвяне: Обелваме крушите, разрязваме ги по дължина на две и ги почистваме от семената. Приготвяме сироп от водата, захарта и 1 ванилия. Слагаме в него крушите и ги варим 5 мин. След това ги изваждаме и ги отцеждаме. Разбиваме жълтъците, смесваме ги с млякото и варим на водна баня при непрекъснато бъркане, докато кремът се сгъсти. Тогава прибавяме разтворения в малко вода желатин, вишновката и 1 ванилия. Нареждаме крушите в плитка салатиера, обърнати с широката част нагоре. Заливаме ги с изстиналия крем и ги оставяме да престоят 2-3 часа на хладно преди да ги поднесем.
Невенът е едногодишно светлозелено тревисто растение с ярък оранжев цвят. Стъблото е 30-50 см високо, изправено. Някои цветове са по-слабо оранжеви и по-рехави, други – със силен и богат цвят. Листата...
За коварната болест, ранната диагностика и успешното лечение разговаряме с д-р Евгени Василев, акушер-гинеколог с дългогодишен опит в лечението на мамологични заболявания. - Д-р Василев, наследс...
Всеки велик владетел оставя след себе си следа. Това не винаги са териториални завоевания и разрушения. Може да бъде и строителство и в това отношение парковото строителство не прави изключение. Вп...
Мнозина от нас се оплакват, че устата им пресъхва. Това най-често се случва в напрегнати ситуации, например по време на изпит или когато трябва да изнесем доклад пред по-голяма аудитория, а понякога д...