Още рецепти » 11 април

 11 април

ЗАКУСКА

Бърз и вкусен козунак

Прoдукти: 500 г брашно, 30 г мая, 250 мл прясно мляко, 80 г маргарин, 100 г захар, щипка сол, настъргана кора от 1 лимон, 200 г стафиди, 3 с.л. коняк, 100 г нарязани орехови ядки, 1 жълтък.

Нaчин на приготвяне: От изброените продукти замесваме тесто, като накрая прибавяме напоените в коняк стафиди и орехите. Оставяме да втаса. Омесваме леко и разделяме тестото на две части. Оплитаме дебела плитка и поставяме във форма, покрита с намаслена хартия. След като втаса още веднъж и изпълни формата наполовина, намазваме с разбит жълтък и слагаме в предварително загрята на 250 градуса фурна. Печем около 35 минути.

ОБЯД

Великденска супа

Прoдукти: 1 агнешки черен дроб, 300 г агнешки чревца, 300 г ситно нарязан зелен лук, сърцевината на 1 марулка, 3-4 с.л. зехтин или олио, 1 ч.ч. бяло вино, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. ориз, 3 жълтъка, сокът от 2 лимона, копър, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме дроба, попарваме го с вряла вода, изплакваме с хладка вода, отцеждаме и го нарязваме на малки парченца. Измиваме червата, натриваме ги с лимон, изплакваме, попарваме ги с вряла вода, отцеждаме и ги нарязваме на дребно. Нарязваме лука и салатата и леко ги запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме брашното и дреболиите, поръсваме ситно нарязани магданоз и копър, наливаме 1 л вода и посоляваме. Варим 30 мин на умерен огън. Прибавяме ориза, варим още 20 мин и отстраняваме от огъня. Разбиваме жълтъците и при непрекъснато бъркане на тънка струйка сипваме лимоновия сок. Разреждаме с малко бульон от тенджерата и сипваме застройката в супата.

Агнешки гърди, пълнени с дреболии

Прoдукти: 1 кг агнешки гърди, 250 г агнешки дреболии, половин пакетче краве масло, 100 г ориз, 50 г стафиди, 1-2 връзки пресен лук, магданоз, джоджен, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме агнешките гърдички. С остър нож правим прорез от страната на отсечените ребра между месото и ребрата, така че да получим кухина. Отделно сваряваме почистените дреболии в подсолена вода и ги нарязваме на ситно. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в мазнината. Добавяме ориза и също го позапържваме. След това слагаме дреболиите и стафидите, посоляваме и поръсваме с черен пипер и ситно нарязани магданоз и джоджен. Наливаме малко от бульона, в който сме варили дреболиите, и задушаваме плънката, докато оризът поомекне. После напълваме гърдичките и ги зашиваме с канап. Слагаме ги в тавичка, посоляваме ги, намазваме ги с мазнина и ги печем в умерена фурна. Когато течността се поизпари и повърхността се позачерви, наливаме отстрани в тавата по малко топла вода. По време на печенето периодично обливаме гърдите със соса от тавичката.

Великденска торта

Прoдукти: 500 г бисквити, 1 с.л. ром /ликьор/, вода; зa крема: 150 г краве масло, 150 г захар, 50 г смлени бадеми, 3 жълтъка, 1 к.ч. ром /коняк, ликьор/, сладко по избор, шоколад, кофичка разбита сметана

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото и захарта на пухкава пяна. Прибавяме един след друг жълтъците като след всеки бием 1-2 мин. Разбъркваме в този крем рома и смлените бадеми. В тортена чиния редим пласт бисквити, топнати само от долната страна в леко подсладена вода или прясно мляко и ароматизирано с рома. Нанасяме пласт крем, аранжираме цели плодчета от сладкото и така постъпваме до изчерпване на продуктите. Последният пласт трябва да е бисквитен. Отгоре и отстрани намазваме със сметана и гарнираме с настърган шоколад.

ВЕЧЕРЯ

Агнешки котлетчета със сусам

Прoдукти: 8 агнешки котлетчета, 2 с.л. галета, 2 с.л. сусам, 2 с.л. брашно, 1 яйце, 1 с.л. зехтин, 30 г краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Смесваме сусама с галетата и посоляваме на вкус. Обираме мазнината от котлетата, овалваме всяко котлетче в брашното и ги потапяме в разбитото яйце. После ги поръсваме със сусамената смес, като притискаме сместа към котлетите. Оставяме ги да престоят 30 мин в хладилник и след това ги изпържваме от двете страни в смес от маслото и зехтина.

Парфе с какао

Прoдукти: 4 яйца, 80 г захар, 80 г брашно, 1 с.л. какао, 1 с.л. смлени орехи, 3-4 с.л. настърган шоколад за поръсване; зa крема: половин пакетче краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 1 голяма кофичка сметана, 3 яйца, 2 с.л. желатин, 1 ч.ч. смлени орехи.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта и последователно прибавяме какаото, смлените орехи и брашното. Разбъркваме добре, изсипваме сместа в тавичка, покрита с хартия, и изпичаме блата в умерена фурна. Накисваме желатина за крема в 1 к.ч. вода, след което го държим на огъня, докато се разтвори. Разбиваме маслото със захарта и прибавяме един по един жълтъците. Отделно разбиваме сметаната и прибавяме към нея желатина, орехите и разбитите белтъци. Внимателно съединяваме двете смеси и разстиламе крема върху блата. Поръсваме настъргания шоколад и слагаме парфето за 2 часа в хладилник.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Цветя украсяват стени и огради

Вертикалното озеленяване има не само голямо естетическо, но и санитарно-хигиенно значение. То дава допълнителни възможности за художествено оформяне на архитектурните съоръжения , скулпторни и инжене...

Домашни мекици

Мекици с мая Прoдукти: 400 г брашно, 250 мл вода, 20 г мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар,1 1/2ч.ч. олио. Нaчин на приготвяне: Стриваме маята заедно със захарта и разреждаме с малко затоплен...

Бобени чорби

Боб чорба Прoдукти: 1 ч.ч. зрял боб, 2-3 с.л. олио, 1 глава лук, 1 морков, 1 червена чушка, 1 парче целина, 1 корен магданоз, суха чубрица, пресен и сух джоджен, девисил, магданоз, мащерка, босил...

Чаен храст у дома

В Азия, Япония, Индонезия, Аржентина, Източна Африка, в Грузия чаят е много популярен и се отглежда широко. Най-разпространени са сортовете зелен и черен чай. Те съдържат много хранителни, лечебни и а...

Начало