ЗАКУСКА
Родопска баница с готови кори
Прoдукти: 1 пакет фини кори, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 4 яйца, 200 г сирене, 1 пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза. Смесваме в голяма купа всички продукти без маслото. В намаслена тавичка нареждаме корите: ред кори, плънка, масло, докато свършат продуктите. Нарязваме баницата слагаме масло и печем около 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
ОБЯД
Ловджийска супа
Продукти за 4-5 порции: 2-3 яребици, 3-4 с.л. краве масло, 1-2 моркова, 1 парче целина, 1 глава лук, 100 г шунка, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 2 яйца, 10-12 зърна черен пипер, лимонов сок, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме яребиците със 7-8 ч.ч. студена вода и ги слагаме на огъня. Посоляваме след като водата заври и продължаваме да варим. Изваждаме сварените яребици и ги нарязваме на парчета, а бульона прецеждаме. Сгорещяваме мазнината и запържваме ситно нарязаните лук, моркови, целина и шунка. Прибавяме брашното и също го запържваме. Оцветяваме запръжката с червения пипер и я разреждаме с бульона. Когато бульонът заври, прибавяме дафиновия лист, черния пипер и нарязаните яребици. Варим супата 15 мин, след което я застройваме с разбитите яйца и лимонов сок. Преди да поднесем поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Печен фазан с ябълки
Прoдукти: 1 фазан, 80 г краве масло, 3 кисели ябълки, 1 к.ч. сметана, 1 с.л. брашно, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Посоляваме фазана, поръсваме го с черен пипер и брашно и го изпържваме от всички страни в половината от маслото. Обелваме ябълките, нарязваме ги на филийки и ги пържим в останалото масло. С част от ябълките покриваме дъното на тавата. Слагаме върху тях фазана, а наоколо разстиламе останалите ябълки. Заливаме със сметаната и печем до омекване.
Плодова торта с белтъчен сняг
Прoдукти: 100 г краве масло, 1 к.ч. пудра захар, 1 жълтък, 1 ч.ч. брашно, 500 г сини сливи; зa крема: 2 с.л. брашно, 500 мл прясно мляко, 4 с.л. кристална захар, 3 яйца, 4 с.л. пудра захар, 1 к.ч. смлени орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Смесваме размекнатото масло с пудрата захар и го разбиваме на ръка около 15 мин. Прибавяме жълтъка и брашното. Замесваме тесто, което оставяме да престои половин час на хладно място. После го разстиламе в намаслена тавичка и го покриваме със сливите, които сме почистили от костилките. Печем в умерена фурна. Междувременно сваряваме крем от брашното, прясното мляко, кристалната захар и разбитите жълтъци. Изсипваме гъстия крем върху изстиналата торта, а върху него с помощта на широк шприц разстиламе белтъците, които отделно сме разбили на сняг заедно с пудрата захар и смлените орехови ядки. Запичаме тортата в слаба фурна, докато глазурата порозовее.
ВЕЧЕРЯ
Пица “Киш Лорен”
Прoдукти: 220 г готово тесто, 1 яйце, 50 мл прясно мляко, 150 г бекон, 1 малка главичка лук, 100 г настърган кашкавал, 1 с.л. олио, магданоз, сол
Нaчин на приготвяне: Загряваме олиото и поизпържваме нарязания на кубчета или ивички бекон. Прибавяме наситнения лук и продължаваме да пържим, докато поруменее. Разбиваме яйцето, наливаме при него на тънка струйка млякото, посоляваме, прибавяме наситнения магданоз и разбъркваме. Изливаме тази смес при лучената и щом клокне, я сваляме от котлона. Добавяме настъргания кашкавал. Оставяме сместа да поизстине. Намазняваме плитка тавичка, разстиламе тестото на тънък пласт и отгоре изсипваме лучената смес. Печем 30 мин в умерена фурна.
Боровинкова сметана
Прoдукти: 300 г пресни или замразени боровинки, 250 г сметана, 1 с.л. лимонов сок, 2 с.л. пудра захар, 1 ванилия
Нaчин на приготвяне: Разбиваме сметаната със захарта на пухкава смес и я ароматизираме с ванилията. Пасираме с миксер боровинките с лимоновия сок. Внимателно смесваме тази каша със сметаната. Изплакваме със студена вода огнеупорен съд и изсипваме сместа. Слагаме го в камерата на хладилника или във фризер. Преди сервиране обръщаме съда върху десертна чиния и украсяваме с цели боровинки.
Лозови сарми с кайма Продукти за 4 порции: 200 г млади лозови листа, 500 г кайма /смес/, 1 глава лук, 1 к.ч. ориз, 4-5 с.л. олио, 1 ч.л. доматено пюре, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приг...
Каменното цвете, както у нас се нарича глоксинията, е едно от най-красивите саксийни цветя. За да вникнем в тайните на отглеждането й, трябва да сме наясно с ботаническото устройство и биологичните ос...
Според биологичните им особености ягодите не се разделят на висящи и невисящи. Тези понятия по-скоро са свързани с начина им на отглеждане. В същото време обаче има ягоди, които много добре са пригоде...
Млечна супа със сирене Прoдукти: 6 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, 50 г краве масло, 1 ч.ч. натрошено сирене, 2 твърдо сварени яйца, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Запържва...