Още рецепти » 05 юли

 05 юли

ЗАКУСКА

Пай с шунка и кашкавал

Прoдукти: 15 с.л. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 150 г шунка, 100 г кашкавал, 1 ч.ч. кисело мляко, 4 яйца, магданоз, копър, ким, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното със содата и при непрекъснато бъркане прибавяме яйцата, млякото, наситнената шунка, настъргания кашкавал, подправките и ситно нарязаните магданоз и копър. Омесваме гладко тесто, което разстиламе в намаслена и набрашнена тавичка. Печем във фурна, загрята до 250°С.

ОБЯД

Сурова чорба

Продукти за 4 порции: 3-4 сурови пиперки /или 3-4 домата/, 1 глава лук /или 1 кисела ябълка/, 1 ч.ч. натрошено сухо сирене, 1-2 с.л. олио, оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме на ситно ренде чушките /или обелените домати/ и лука /или обелената ябълка/. С дървена лъжица стриваме сиренето и го смесваме със зеленчуците. Разбъркваме добре и наливаме 3-4 ч.ч. студена вода. Прибавяме олиото и подправяме на вкус със сол и оцет.

Свинско с тиквички

Продукти за 4 порции: 700-800 г свинско месо, 500 г тиквички, 400 г картофи, 1-2 глави лук, 1 ч.ч. сухо бяло вино, половин пакетче краве масло, 1 ч.л. стрит сух джоджен, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме лука, измиваме го и го нарязваме на ситно. Обелваме картофите и ги нарязваме на дебели филийки. Остъргваме тиквичките и ги нарязваме на тънки кръгчета. Почистваме и измиваме месото. Нарязваме го на големи парчета, посоляваме го и го поръсваме с черен пипер. В отворена тенджера под налягане разтопяваме маслото и изпържваме в него месото. Прибавяме ситно нарязания лук, картофите и стрития сух джоджен. Наливаме виното и 1 ч.ч. вода, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим ястието 35 мин. След това отваряме тенджерата, прибавяме тиквичките и варим още 10 мин.

Маков кекс с мед и череши

Прoдукти: 80 г грис, 80 г пудра захар, 150 г течен мед, 4 яйца, 50 г краве масло, 150 г маково семе, 1 с. л. прясно мляко, 1 пакетче ванилена захар, 1 ч. л. смлян анасон и канела, 100 г череши от компот, кора-та на половин лимон.

Нaчин на приготвяне: Смесваме меда, жълтъците, разтопеното масло, лимонената кора, анасона и канелата и разбиваме с миксер докато сместа се сгъсти. Добавяме измитото и смляно маково семе, чере-шите, почистени от костилките, и ванилията. Редувайки с гриса, добавяме разбитите на твърд сняг белтъци. Щом тестото стане плътно, добавяме 1 с. л. мляко и размесваме. Изливаме сместа във форми, намазани със мазнина и посипани с брашно. Печем в предварително затоплена фурна на 200 градуса. Готовия кекс укра-сяваме с разбита сметана или с глазура.

ВЕЧЕРЯ

Миш-маш по испански

Продукти за 4 порции: 1 патладжан, 3-4 чушки, 3-4 домата, 4-5 яйца, 2 глави лук, сол, 3-4 с.л. олио.

Нaчин на приготвяне: Обелваме и нарязваме патладжана на тънки полукръгчета, посоляваме и оставяме да се отцедят в гевгир. В мазнината и 2 с.л. вода задушаваме до прозрачност лука, нарязан на филийки. Прибавяме патладжаните и нарязаните на ивички чушки. След 10-15 минути прибавяме и ситно нарязаните домати и продължаваме да готвим в открит съд, докато ястието остане на мазнина. Върху изпържената смес изсипваме разбитите яйца, разбъркваме леко и след като яйцата се стегнат, сваляме от огъня.

Малинов мус

Прoдукти: 500 г малини, 1 кофичка сметана, 4 яйца, 120 г пудра захар, 15 г желатин, 3 с.л. вода.

Нaчин на приготвяне: Накисваме желатина във вода, за да омекне. Отделяме жълтъците от белтъците. Намачкваме малините. Разбиваме жълтъците със захарта, докато се сгъстят. Прибавяме желатина към разбитите жълтъци. Добавяме и малините, разбъркваме и слагаме в хладилник. Когато сместа започне да желира по края насъда, разбъркваме отново и добавяме сметаната и разбитите на сняг белтъци. Оставяме десерта в хладилник да желира и преди да сервираме, украсяваме с фигурки от шприцована сметана.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Eхинацея – красавица и лечителка

Ехинацеята е измежду цветята, които не може да останат незабелязани в градината. Тя веднага привлича погледа с царствения си вид – на “главата” - медена на цвят корона, обрамчена от леко увиснали лис...

Петродворец – феерия от злато и водни струи

Когато Петър Велики се възкачва на престола, той има ясната цел да ориентира изостаналата Русия към модернизиращата се Европа. Той реорганизира и осъвременява армията, превръща страната си в морска си...

Народни лекове срещу сенна хрема

Сенната хрема е едно от най-честите заболявания на дихателните пътища. Появява се през пролетта и лятото и причинител е прашецът от цветята и дърветата, попаднал в носа. Значение имат и вдишването на ...

Лечение с мушкато!

От стари времена са лекували стомаха, бъбреците и белите дробове с целебните листа на мушкатото. Най-лесно церили разстроения стомах без никакви таблетки. • Заливали листата на растението с кипяща ...

Начало