Още рецепти » 30 септември

 30 септември

ЗАКУСКА

Мини кроасанчета

Прoдукти: 250 г краве масло, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 бакпуловер, 1/2 ч.л. сода, 150 г настъргано сирене, 150 г кашкавал, 4 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сол.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото и смесваме с останалите продукти. От тази смес омесваме тесто и оставяме да престои 2 часа в хладилника. Разделяме охладеното тесто на 5 топки. Всяка топка разточваме и нарязваме на 16 триъгълника, които завиваме от широката към по-тясната страна. Получените кроасанчета намазваме с жълтък и по желаните поръсваме със сусам. Печем в умерена фурна.

ОБЯД

Кремсупа от картофи

Продукти за 4-5 порции: 6 картофа, 500 мл прясно мляко, 40 г краве масло, 130 г кашкавал, 2 твърдо сварени яйца, 1 кубче бульон, 1 филия сух бял хляб, подправки, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги сваряваме в малко вода. Доливаме горещото мляко и разтваряме в него натрошения бульон. Прибавяме маслото, сварените жълтъци и пасираме, докато получим гладка смес. Поръсваме подправки по избор и опитваме на сол. Сервираме с настърганите на едро кашкавал и белтъци.

Вегeтарианска попска яхния

Продукти за 4 порции: 1-2 моркова, половин главичка целина, 1 глава лук, 2 стръка праз, 1 ч.ч. олио, 1 кг арпаджик, 2 глави чесън на скилидки, 1-2 дафинови листа, 1 с.л. брашно, 2 с.л. доматено пюре, 1 с.л. оцет, 1 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме морковите и целината и на едро ренде. Изсипваме ги в глинен съд, в който сме налели олиото. Задушаваме ги заедно с лука и праза. Когато зеленчукът омекне, прибавяме червения пипер, обеления арпаджик, обеления чесън и дафиновите листа. Наливаме толкова вода, колкото да покрие зеленчуците. Задушаваме, докато лука поомекне, прибавяме размитите във вода брашно и доматено пюре и поръсваме с оцет. Захлупваме плътно с капака и го замазваме с тесто. Варим 20 мин на тих огън. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер.

Орехови пасти с целувки

Прoдукти: 6 яйца, 120 г захар, 160 г смлени орехови ядки, 2 с.л. брашно; за крема: 3 яйца, 200 г захар, 200 г краве масло, 160 г смлен и леко запечени орехови ядки, 100 г настърган шоколад, 3-4 целувки, 2 с.л. какао.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване, след което прибавяме смлените орехи и брашното. Разбъркваме добре и изсипваме сместа в правоъгълна тавичка, застлана с хартия. Печем блата в умерена фурна. Разбиваме маслото за крема заедно със захарта до побеляване. Прибавяме едно по едно яйцата, смлените и запечени орехови ядки, настъргания шоколад, какаото и натрошените целувки. Разбъркваме сместа много добре. Изваждаме готовия блат и го оставяме да изстине. След това го намазваме с крема и го нарязваме на квадратчета със страна 5-6 см.

ВЕЧЕРЯ

Картофи на очи

Продукти за 4 порции: 4 големи картофа, 4 ч.л. натрошено сирене, 4 яйца, 4 зърна черен пипер, 30 г краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги подрязваме от единия край, за да могат да стоят прави. Издълбаваме ги и ги бланширам във вряща подсолена вода. Слагаме във всеки картоф по 1 ч.л. сирене, а отгоре счупваме по 1 яйце. Украсяваме със зрънце от черен пипер. Нареждаме картофите в намаслена тавичка и печем при 220°С, докато картофите омекнат и яйцата се опекат.

Дюли с ориз

Прoдукти: 2-3 средно големи дюли, 1 ч.ч. ориз, 2 1/2ч.ч. прясно мляко, 3 белтъка, 1 ч.ч. пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Измиваме дюлите и ги нарязваме на парчета, като отстраняваме семената. Варим ги на умерен огън, докато поомекнат. Отделно сваряваме в прясното мляко почистения и измит ориз. Изсипваме го в намаслена тавичка и отгоре нареждаме полу сварените дюли. Разбиваме на пяна белтъците заедно със захарта. Заливаме сладкиша с разбитите белтъци и печем в умерено загрята фурна, докато заливката порозовее. При сервиране гарнираме със сладко, пресни плодове или сметана.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Сърцето сигнализира за проблеми

Безспорен факт е, че сърдечните болести стават все по-много и все по-често поразяват и млади хора. Причините са много, но най-важните са лошото хранене, замърсеният въздух, начинът на живот и лудият р...

Агнешки гозби

Агнешка каварма Прoдукти: 800 г агнешко месо, 4-5 глави лук, 1 пакетче краве масло, 4-5 домата, 1 ч.л. червен пипер, 10-12 зърна черен пипер, 3-4 зърна бахар, 2 люти чушлета, сол. Нaчин на приг...

Неволи в планината

Планинският туризъм привлича много хора със своята романтика. Изкачването по стръмните пътеки, прекосяването на цъфтящите поляни, сглобяването на семейната палатка обаче крият опасност от наранявания ...

ВЕРСАЙ – какво да видите за 2 часа

Построен през втората половина на XVII в. от Краля Слънце - Луи XIV, Версай се е превърнал в символ на френското величие, в апотеоз на разточителството и разкоша. Дворецът е включен в програмата на вс...

Начало