ЗАКУСКА
Бухти с яйца
Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 16 с.л. брашно, 1 бакпулвер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с миксер или тел. Прибавяме киселото мляко и малко сол. После лъжица по лъжица прибавяме пресятото с бакпулвера брашно. Продължаваме да разбиваме, докато получим гладко тесто. После с лъжица гребваме от сместа и пържим в голямо количество силно сгорещена мазнина, докато бухтите поруменеят и от двете страни. По желание поръсваме готовите бухти с пудра захар.
ОБЯД
Спаначена чорба с прясно мляко
Прoдукти: 500 г спанак, 1 глава лук, 1 с.л. брашно, 1 с.л. разтопено краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 2 твърдо сварени яйца, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме спанака на ивички и го пускаме в 1 л вряща вода заедно със ситно нарязания лук. Когато спанакът омекне, прибавяме брашното, което предварително сме запържили в сгорещеното олио. Варим още 5-6 мин и сипваме разтопеното масло заедно с прясното мляко. Поднасяме супата, като във всяка чиния слагаме по малко от нарязаните на кубчета яйца и поръсваме с наситнен магданоз.
Задушено пиле с чесън
Прoдукти: 1 пиле, 1 глава чесън, 2 домата, 40 г краве масло, сокът от 1 лимон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции, които нареждаме на дъното на тенджерата. Върху всяка порция слагаме счукан чесън, доматени кръгчета, парченце масло и няколко зърна черен пипер. Посоляваме, наливаме вода до средата на месото, захлупваме и варим на умерен огън, докато сосът се сгъсти и ястието остане на мазнина. При поднасяне поръсваме с лимонов сок.
Кекс с какао и орехи
Прoдукти: 250 г брашно, 150 г пудра захар, 7 яйца, 200 г мед, 2 с. л. какао, 70 г смлени орехи, 100 г ситно нарязани портокалови кори, 100 г стафиди, 1/2 ч. л. ароматична смес от канела и анасон, 4 с. л. топ-ла вода.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме с миксер сместа от жълтъците, меда, водата, портокаловите ко-ри, какаото, канелата и анасона до появяването на пяна. Отделно разбиваме белтъците и пудрата захар на твърд сняг, прибавяме ги към първата смес. Добавяме брашното като продължаваме да разбиваме с миксе-ра. Накрая прибавяме смлените орехи и стафидите. Получената смес печем в намаслена и посипана с браш-но форма. Покриваме с глазура след като леко изстине.
ВЕЧЕРЯ
Омлет с гъби
Прoдукти: 6 яйца, 700 г гъби, 1 връзка пресен лук, 3 скилидки чесън, 2-3 с.л. олио, 200 г сметана, черен пипер, 8 с.л. безалкохолна бира, 2 с.л. слънчогледови семки, магданоз, сол
Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме на умерен котлон 1 с.л. олио и пържим наситнените гъби и лук и счукания чесън около 7 мин. Подправяме със сол и черен пипер и наливаме сметаната. Слагаме гъбите в слаба фурна, за да са топли. Разбиваме яйцата с бирата и подправяме със сол и черен пипер. Сгорещяваме останалата мазнина и изпържваме омлета. Пълним го с част от гъбената смес и прегъваме го на две, а останалите гъби подреждаме около него. Наръсваме с магданоз и слънчогледови семки и сервираме веднага с гарнитура от сварени картофи.
Десерт без захар
Прoдукти: 100 г стафиди, 2 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. грис, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме стафидите. Заливаме ги с млякото и ги оставяме да киснат около 1 час, докато набъбнат, след което слагаме на огъня. Когато млякото възври, сипваме 3 с.л. грис и 1 щипка сол. Варим сместа десетина минути на умерен огън, като непрекъснато бъркаме. След това отстраняваме от огъня, ароматизираме по желание и разливаме във формички, предварително изплакнати със студена вода. Оставяме крема на студено да стегне. После обръщаме формичките в чинийки за сервиране и поднасяме.
Пилешки дробчета по ловджийски Прoдукти: 900 г дробчета, 150 г брашно, 1 ч.л. черен пипер, 6 с.л. олио, 25 г краве масло, 12 по-големи гъби, 100 г кромид лук, 1-2 счукани скилидки чесън, 2 с.л. ...
Ако решите да се разходите сред природата през през оставащите дни до края на месеца, то пикникът е едно от най-приятните занимания там. Нужно ви се само малко време за подготовка и незабравимите почи...
За отглеждането на повечето стайни растения се изисква добре осветени помещения, затова те се разполагат на первазите или близо до прозорците. Но някои зелени приятели може да се развиват и в дълбочин...
През есента, когато листата падат от дърветата, в градината настъпва истински безпорядък. Добрият стопанин се изправя пред трудна задача – какво да прави с огромното количество окапали листа, които за...