Още рецепти » 17 декември

 17 декември

ЗАКУСКА

Бързи бухти

Прoдукти: 250 г брашно, 1 кофичка кисело мляко, 50 г кристална захар, 1 яйце, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме млякото заедно с яйцето, содата, солта и захарта. Постепенно прибавяме брашното и забъркваме средно гъста каша. Гребваме от сместа с лъжица и сипваме в сгорещената мазнина. Пържим бухтите на умерена температура. Още топли ги поръсваме обилно с пудра захар.

ОБЯД

Кремсупа от картофи с прясно мляко

Прoдукти: 500 г картофи, половин пакетче краве масло, 1 морков, 1 малка глава лук /или бялата част от 1 стрък праз/, 1 препълнена ч.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 4 ч.ч. вода, 1 жълтък, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и моркова и ги задушаваме в половината от мазнината, докато омекнат. След това заливаме с кипящата вода, прибавяме нарязаните картофи и сваряваме всичко на умерен огън. Претриваме сместа през цедка и я връщаме в прецедения бульон. Запържваме брашното в половината от останалата мазнина, разреждаме с 2/3 от млякото и го сипваме в супата. Посоляваме и варим още 10 мин, след което застройваме с жълтъка, който сме разбили с останалото мляко. Прибавяме останалото масло и поднасяме.

Мусака от праз и картофи

Прoдукти: 6-7 стръка праз, 750 г картофи, 4-5 с.л. краве масло, 3-4 с.л. олио, 2 ч.ч. прясно мляко, 50 г кашкавал, 2-3 яйца, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на кръгчета и го запържваме в сгорещеното олио. Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги размачкваме. Прибавяме половината от прясното мляко и 1 с.л. масло. Разбиваме, докато получим еднородна смес, след което варим 4-5 мин на тих огън. Разстиламе половината от това картофено пюре на дъното на намаслена тавичка. Отгоре разстиламе на равномерен пласт запържения праз. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Покриваме с останалото картофено пюре, поръсваме с настъргания кашкавал и останалото разтопено масло. Заливаме с яйцата, които сме разбили в останалото мляко. Запичаме в силна фурна.

Сладко макаронено рагу

Прoдукти: 250 г макарони, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия, 120 г захар, 4 яйца, 250 г настъргано сирене, 150 г твърд кашкавал, 5 с.л. масло, 1-2 с.л. галета, 1-2 с.л. пудра захар

Нaчин на приготвяне: Кипваме заедно водата и млякото и сваряваме макароните, внимавайки да не се разварят. Отделно разбиваме яйцата със захарта, докато захарта се стопи. Ароматизираме с ванилията. Прибавяме настърганото сирене, настъргания кашкавал и объркваме внимателно яйчената смес. Изсипваме макароните в намаслена тавичка. Заливаме ги със сладко-солената смес, поливаме отгоре с разтопено масло, наръсваме с галета и печем в умерена фурна, докато десертът приятно поруменее. Преди сервиране поръсваме с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Пържена риба в тесто

Прoдукти: 600 г почистена риба, 5-6 с.л. брашно, 3 с.л. олио, сок от половин лимон, 2 белтъка, черен пипер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното с олиото и малко топла вода и оставяме сместа малко под похлупак. Нарязваме на порции почистената риба, поръсваме с лимонов сок, смесен с 1 ч.л. олио, и оставяме да престои 15-20 минути. Прибавяме към тестото разбитите на сняг белтъци, овалваме в него посолените и поръсени с черен пипер порции риба и изпържваме от двете страни в сгорещена мазнина.

Ябълков сняг

Прoдукти: 5-6 ябълки, 2 белтъка, 2 с.л. ром, 1 к.ч. ванилена захар, сокът от 1 портокал.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, отстраняваме семките, нарязваме ги на филийки и ги нареждаме в тавичка. Печем 30-40 мин във фурна, загрята до 180°С. Изчакваме да изстинат, разбиваме ги на пюре и ги оставяме в хладилника. Разбиваме белтъците заедно с рома и ванилената захар. Прибавяме портокаловия сок, разбъркваме и внимателно ги съединяваме с ябълковото пюре. Поднасяме десерта добре изстуден.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Какво да сготвим с коприва

Мусака от коприва Прoдукти: 1 кг коприва, 1-2 връзки зелен лук или 3-4 глави стар лук, 6 с.л. олио, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 яйца, 2-3 с.л. натрошено сирене, магда...

Вкусотии с мозък

Супа от телешки мозък Продукти за 5-6 порции: 1 телешки мозък, 2-3 моркова, половин глава целина, 4-5 с.л. разтопено краве масло, 1 ч.ч. гъби, 2 яйца, лимонов сок, черен пипер, сол. Нaчин на...

За да ни слушат малчуганите

На никого, дори на най-властния родител, не е приятно непрекъснато да раздава заповеди на децата си. Но как да постъпим, когато те сякаш правят точно обратното на това, което се иска от тях? Човек н...

Месни рула

Дълго кюфте, пълнено с яйца Прoдукти: 750 г телешка кайма, 1-2 филии сух бял хляб, 6-7 яйца, 1 глава лук, 1 с.л. доматено пюре, 1-2 с.л. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1-2 дафинови листа, магданоз, ч...

Начало