Още рецепти » 05 август

 05 август

ЗАКУСКА

Бутерки с колбаси

Прoдукти: 1 пакет готово бутер тесто, 200-300 г меки колбаси, 150 г домашна лютеница.

Нaчин на приготвяне: Разстиламе тестото върху масата и го нарязваме на правоъгълници. Намазваме го отгоре с равномерен пласт лютеница. Нарязваме колбаса на лентички, които разпределяме върху тестото. Завиваме тестените правоъгълници на пурички и ги нареждаме в тавичка. Печем ги до бухване и порозовяване в умерено загрята фурна.

ОБЯД

Сурова супа от домати

Прoдукти: 1 кг добре узрели домати, 1 глава лук, 3-4 листа целина, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги настъргваме на едро ренде. Посоляваме и прибавяме ситно настъргания лук и ситно нарязаните листа от целина. Захлупваме съда и оставяме сместа да престои около 1 час. След това претриваме през цедка и разреждаме супата с вода до желаната гъстота. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Пилешки пилаф

Прoдукти: 1 пиле, 1 ч.ч. ориз, 2-3 глави лук, 6 ч.ч. вода, 1 1/2к.ч. стафиди, 2 с.л. прясно мляко, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме пилето, обезкостяваме го и го нарязваме на малки парченца. Пускаме късчетата месо във врящата вода, към която прибавяме млякото, и ги варим докато омекнат. След това изваждаме месото и слагаме в бульона изчистения и измит ориз и ситно нарязания лук. Варим 25 мин, връщаме месото, прибавяме стафидите, посоляваме и задушаваме ястието на слаб огън още 10 мин.

Сладкиш с малини

Прoдукти: 500 г малини, 80 г захар, 24 броя бисквити, 100 мл вишновка, 200 мл вода, 500 мл прясно мляко, 3 жълтъка, 3 с.л. захар.

Нaчин на приготвяне: Изсипваме в дълбока купа водата и вишновката и в тази течност топим бързо бисквитите, след което ги редим в тортена форма - ред бисквити, ред малини и захар, втори ред бисквити. Върху тях разстиламе останалите малини, поръсваме със захар и покриваме с последните бисквити. Притискаме отгоре с чинийка и някаква тежест и оставяме на студено за 5-6 часа. През това време сваряваме млякото, прибавяме жълтъците и 3 с.л. захар и бъркаме, докато получим гъст крем. Изваждаме сладкиша от формата, поставяме го върху голяма чиния и го заливаме с крема.

ВЕЧЕРЯ

Фрикадели

Прoдукти: 600 г кайма /смес/, 3 с.л. олио, 2 яйца, сол, черен пипер, магданоз, 2-3 с.л. галета, 1 ч.ч. кисело мляко

Нaчин на приготвяне: Измесваме добре каймата, като слагаме яйцата, магданоза и останалите подправки. Оформяме дълги кебапчета, които овалваме в галета и пържим в сгорещената мазнина. Вадим ги и ги слагаме в топъл съд. В мазнината от пърженето прибавяме киселото мляко, размесено с малко брашно и сгъстяваме соса на котлона с непрекъснато бъркане. Заливаме с него фрикаделите.

Сладолед Нуга

Прoдукти: 500 г сладкарска сметана, 7 с.л. захар, 6 белтъка, 100 г счукани ядки от шам фъстък.

Нaчин на приготвяне: В сух тиган карамелизираме 5 с.л. от захарта. Разстиламе топлия карамел върху алуминиево фолио, изчакваме да изстине и го натрошаваме на ситно. Разбиваме белтъците с останалата захар на твърд сняг и внимателно ги съединяваме с разбитата сметана, към която сме прибавили ситно натрошения карамел и счуканите ядки. Изсипваме сместа във форма за кекс, покриваме с полиетиленово фолио и слагаме във фризера за няколко часа. Преди сервиране нарязваме на филийки и украсяваме с натрошен шам фъстък.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Присаждане на калем – основни методи

Ако овошките, които отглеждаме, не ни удовлетворяват, можем да пресадим предпочитания сорт върху друго дърво. Присаждането става с пъпки или резници (калеми). Предимството на присаждането с калем се с...

Страх ме е да летя със самолет

Статистически погледнато, във всеки ред от три седалки в пътнически самолет, седи поне един пасажер, който би предпочел да е някъде другаде. Потните му длани стискат здраво подлакътниците при изли...

Лечебен масаж на стъпалата

Според йогите, краката са разпределително табло. Може да се „включите” във всяка една част на тялото, ако знаете какъв участък от стъпалото трябва да масажирате. В краката има 72 000 нервни окончания....

Как да сготвим мозък?

Паниран мозък Продукти за 4 порции: 500 г телешки или свински мозък, 1 връзка корени за супа, 3 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 3-4 с.л. брашно, половин пакетче краве масло, 1 с.л. олио, лимонов сок, ...

Начало