ЗАКУСКА
Мекици без мая
Прoдукти: 500 г брашно, 2 яйца, 250 г кисело мляко, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч. хладка вода, 1/2ч.л. сол, 1 ч.ч. мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното заедно със солта и прибавяме към него разбитите с киселото мляко яйца, содата и водата. Омесваме меко тесто и го оставяме да отлежи 15-20 мин. После с навлажнени ръце късаме топчета от тестото, разтегляме ги на мекици и ги изпържваме в силно загрятата мазнина. Поднасяме ги топли, поръсени с пудра захар.
ОБЯД
Рибена чорба с целина
Продукти за 4 порции: 1 глава от сом или 500 г друга риба, 1 глава целина, 1 с.л. препечено брашно, 2 жълтъка, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме рибата в подсолена вода, изваждаме я и я обезкостяваме. Слагаме месото в супник, а бульона прецеждаме и слагаме да ври с целината, обелена и нарязана на кубчета. Преди да свалим чорбата от огъня сгъстяваме с препеченото брашно, а след като я свалим застройваме с жълтъците и малко лимонов сок. Сипваме готовата чорба в супника при рибата и поръсваме с черен пипер.
Лапад с ориз
Прoдукти: 3-4 връзки лапад, 1 к.ч. ориз, 3 глави лук, 1 връзка магданоз, 1 връзка джоджен, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме изчистения и измит лапад на ивички и го попарваме в гореща вода. После го отцеждаме, посоляваме и оставяме да престои 1 час, след което леко го намачкваме и го сипваме в тенджерата. Върху него сипваме наситнените лук, магданоз и джоджен, поръсваме червения пипер, наливаме олиото и разбъркваме. Задушаваме десетина минути на тих огън, добавяме ориза, наливаме малко вода и варим до готовност. Ако е нужно, доливаме гореща вода. Поднасяме с кисело мляко.
Реване с грис и брашно
Прoдукти: 7 яйца, 3 с.л. брашно, 6 с.л. грис, 2 ч.ч. захар.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме поотделно жълтъците и белтъците. Слагаме белтъците върху жълтъците и внимателно разбъркваме отдолу нагоре. След това постепенно сипваме лъжица по лъжица гриса и брашното, като през цялото време леко разбъркваме. Намасляваме тавичка, покриваме я с бяла хартия, която да покрива дъното и стените на тавичката, и изсипваме сместа върху хартията. Слагаме тавичката в предварително загрята силна фурна. След няколко минути намаляме огъня и допичаме в умерена фурна. Оставяме реването да изстине, надупчваме го с вилица и го заливаме с горещ сироп, който сме приготвили от захарта и 2 ч.ч. вода.
ВЕЧЕРЯ
Карначета с родопски боб в гювече
Прoдукти: 500 г карначета, 400 г едър зрял родопски боб, 2 глави лук, 8 печени и обелени червени пиперки, 4 с.л. зехтин, 1 с.л. сух джоджен, чубрица и риган.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме боба до пълна готовност. Нарязваме лука на полумесеци и го запържваме в зехтина, след което прибавяме нарязаните пиперки и пържим още 5 минути. Сваляме от котлона и добавяме отцедения боб заедно с подправките. Разбъркваме всичко и разпределяме в 4 гювечета. Във всяко гювече слагаме от боба и навиваме карначето на спирала. Захлупваме гювечетата и запичаме във фурната на 250°С за 30 минути.
Лек крем
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 2 яйца, 1 1/2 ч.ч. захар, 5 с.л. брашно, 5-6 с.л. захар за карамел, счукани орехи или бадеми за украса.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме със захарта и брашното. Прибавяме към прясното мляко. В подходяща тенджера карамелизираме 5-6 с.л. захар до тъмно кафяво. Изсипваме млечната смес и бъркаме непрекъснато, докато започне да пуща мехури. Отстраняваме от огъня и разсипваме в купички. След като кремът изстине, украсяваме с по 1 с.л. от разбитите на твърд сняг белтъци и със счукани бадеми или орехи.
Габровска яхния от охлюви Прoдукти: 1,5 кг охлюви, 3 глави лук, 1-2 моркова, 1 парче целина, 1-2 магданозени корена, 1 стрък чубрица, 2-3 скилидки чесън, 1 к.ч. олио, 2 жълтъка, 1 с.л. доматено п...
Вие я обичате и искате да стане ваша жена. Но тя вече е майка... и ето ви изведнъж в ролята на приемен баща. Трудно изпитание дори за най-добронамерените. Изведнъж всичко се усложнява, защото се оказв...
Това лято жителите на Ню Йорк имаха весел празник. Една от най-големите забележителности на града, прочутият Сентръл парк, навърши 150 години. Вярно е, че годишнината се отчита от приемането на идеята...
Зимата e красива, но малко тъжна. Градината и нейната пъстроцветна окраска се е променила до неузнаваемост. Но да продължите лятото е възможно! Нужна ви е само ваза с изсушени летни цветя. Подобни ком...