ЗАКУСКА
Тутманик с кайма
Прoдукти: 400 г маслено тесто, 400 г свинска кайма, 1 к.ч. прясно мляко, 1 филия хляб без кората, 1 скилидка чесън, 2 яйца, черен пипер, индийско орехче, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме хляба в млякото и го изстискваме. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещена мазнина заедно с каймата, индийско орехче, черен пипер и сол на вкус. Отстраняваме от огъня, прибавяме накиснатия и изстискан хляб и едното от яйцата и омесваме добре. Разделяме тестото на две части, от които разточваме кори. Слагаме едната кора на дъното на намаслена тавичка, разтиламе върху нея плънката и покриваме с втората кора. Намазваме отгоре тутманика с второто яйце, надупчваме го с филица и го печем около 30 мин в предварително загрята гореща фурна.
ОБЯД
Селска чорба от пиле
Продукти за 4-5 порции: 1 пиле, 1 глава лук, 2 пиперки, 2 домата, 1/2ч.ч. натрошено фиде, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето го в подсолена вода заедно с едро нарязания лук. Изваждаме и го обезкостяваме. Отделяме бялото месо /за други ястия/, а останалото месо накъсваме на малки парченца. Обелваме доматите и ги нарязваме на ситно. Пускаме ги в бульона от пилето заедно със ситно нарязаните пиперки. Варим, докато омекнат. Тогава прибавяме натрошеното фиде, а след 5-6 мин – накъсаното месо. Доваряваме супата и я застройваме с яйцата, разбити с киселото мляко. Преди да поднесем, поръсваме със ситно нарязания магданоз.
Заешки гювеч
Прoдукти: 1 заек, 1-2 глави лук, 4-5 картофа, 1-2 моркова, половин лимон, 1 с.л. мед, 90 г краве масло, 1-2 с.л. доматено пюре, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме заека. Нарязваме го на порции и го натриваме с черен пипер и сол. Нарязваме лука и картофите на едро, смесваме ги със ситно нарязаните моркови и разстиламе половината от сместа в глинен гювеч. Подреждаме отгоре заешките порции и покриваме с останалите лук и картофи. Посоляваме и слагаме тук там лимонови резенчета и късчета масло. Заливаме с доматеното пюре, размито в малко вода, захлупваме и слагаме гювеча в студена фурна. Печем 2-3 часа на силен огън.
Руло с бишкоти
Прoдукти: 8 яйца, 70 г смлени орехови ядки, 2 с.л. брашно, 100 г кристална захар, 1 с.л. какао, 1-2 пакетчета бишкоти, 1 ч.л. ром, 1 пакетче краве масло, 150 г пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Отделяме 3 яйца за крема и разбиваме жълтъците на останалите с половината от кристалната захар, докато побелеят. Прибавяме какаото, смлените орехови ядки, брашното и белтъците, които сме разбили на сняг с останалата захар. Разбъркваме добре сместа и я изсипваме в тавичка, покрита с намаслена бяла хартия. Печем в умерена фурна. Междувременно разбиваме отделените яйца за крема заедно с пудрата захар, докато побелеят. Отделно разбиваме маслото и постепенно го смесваме с разбитите яйца. Намазваме изстиналия блат с част от крема и отгоре нареждаме две по две напръсканите с ром бишкоти. С помощта на кърпа внимателно навиваме блата на руло. Отгоре намазваме с останалия крем и поръсваме с настърган шоколад или с шоколадови пръчици.
ВЕЧЕРЯ
Бифтек по троянски
Продукти за 5 порции:1 кг телешко бон филе, 1 ч.ч. зеленчуков или телешки бульон, 3 с.л. масло, 5 яйца, 1 белтък, настърган хрян, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: С остър нож оформяме от месото бифтеци като кръгчета. Натъркваме ги от едната страна със сол и черен пипер, а от другата ги намазваме с белтъка. Пържим ги в горещо масло, подправено с черен пипер. Отделно изпържваме яйцата на очи. Сервираме бифтеците в топли чинии като отгоре слагаме по 1 пържено яйце и поръсваме с хрян. В мазнината от пърженето наливаме бульона, оставяме го малко да поври, прецеждаме и го поднасяме в сосиера.
Френски крем
Прoдукти:11/2 шоколад /около 150 г/, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 75 г захар, 1 кофичка сметана, 3 праха ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разчупваме шоколада на парчета и го разтопяваме на водна баня с много малко вода. Добавяме маслото на парченца и 2/3 от захарта, след което разбъркваме много добре. Отделяме жълтъците и ги прибавяме към сместа. След това прибавяме разбитите на сняг белтъци и ванилията. Изсипваме в намазана с масло форма за кекс и оставяме сместа да престои в хладилник 1 нощ. На следващия ден потапяме дъното на формата за няколко секунди в гореща вода, обръщаме крема в широка чиния и украсяваме със сметаната, разбита в останалата захар.
Въпросите около кафето и сърцето са често коментирани - от консуматори до учени. Не е чудно, че дори научните данни са противоречиви! Но за едно има единомислие - то е, че кафето не фигурира в списъка...
Какво виждате, когато се погледнете в огледалото? Само лицето си? Според китайската медицина, която се практикува повече от 5 хиляди години, лицето е огледално отражение на нашето здраве. Ако човек се...
Наясно сме, че той е безкрайно важен за правилното съхраняване на продуктите, които консумираме. И въпреки това не се отнасяме с него както трябва. Какво печелим? Най-вече проблеми с храносмилането и ...
Коледна питка с ядки Прoдукти: 700 г бяло брашно, 1 яйце, 15 г мая, 1/2 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол, 1 с.л. маргарин за готвене, олио за тавата, 1 жълт...