Още рецепти » 29 април

 29 април

ЗАКУСКА

Макарони на фурна

Прoдукти: 400 г макарони, 60 г краве масло, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 200 г сирене, 100 г кашкавал, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме, изплакваме ги и ги заливаме с половината от разтопеното масло. В намаслена тавичка разстиламе половината от сварените макарони, а върху тях поръсваме натрошеното сирене. Покриваме с останалите макарони и заливаме със смес от млякото, брашното, останалото масло и малко сол. Печем в силно загрята фурна. Поръсваме готовите макарони с настъргания кашкавал.

ОБЯД

Кремсупа от риба

Прoдукти: 500 г филе от морска риба, 3-4 домата, 1 с.л. доматено пюре, 1 глава лук, 1 връзка магданоз, 2 стръка целина, 1 к.ч. натрошено фиде, 3 с.л. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Слагаме рибата в тенджерата заедно с целите обелени домати, главата лук, разрязана на две, едро нарязаните магданоз и целина. Наливаме 7-8 ч.ч. вода, посоляваме и кипваме на огъня. След това намаляваме котлона и варим, докато рибата омекне. Пасираме сварената риба заедно със зеленчуците и я връщаме в тенджерата. Прибавяме олиото и доматеното пюре, подправяме с черен пипер и слагаме отново на огъня. Щом супата заври, слагаме фидето и варим, докато омекне.

Миш-маш с пиле и тиквички

Прoдукти: 400 г пилешко филе, 500 г тиквички, 2-3 зелени чушки, 300 г домати, 2 глави лук, 4-5 яйца, 5 с.л. зехтин, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилешкото месо на хапки и задушаваме за кратко в сгорещен зехтин и малко вода. Прибавяме почистените и нарязани лук, чушки и тиквички. Задушаваме до омекване. Добавяме накълцаните домати и задушаваме, докато течността се изпари. Слагаме разбитите яйца, посоляваме на вкус и бъркаме до сгъстяване на яйцата.

Ванилен накип

Прoдукти: 250 мл прясно мляко, ванилия, 1 с.л. масло, 90 г брашно, 6 яйца, 180 г захар

Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото със захарта, ароматизираме го с ванилията и го сваляме от котлона. Разтопяваме маслото и прибавяме брашното. Наливаме на струйка млякото и бъркаме. Варим, докато се сгъсти. Оставяме сместа да поизстине и прибавяме един след друг жълтъците. Слагаме щипка сол. Разбиваме белтъците на твърд сняг и лъжица по лъжица ги слагаме в поизстиналия накип. Изсипваме сместа в добре намаслена форма и печем 30 мин в загрята умерена фурна. Наръсваме с пудра захар и веднага поднасяме.

ВЕЧЕРЯ

Кашкавал, паниран в бирена паста

Прoдукти: 750 г кашкавал, 1 ч.ч. олио, 2 яйца, 3 с.л. брашно, 1 ч.ч. бира, 1 връзка магданоз, черен пипер, горчица, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме кашкавала на правоъгълни парчета с дебелина 1 см. Поръсваме ги с черен пипер. От бирата, брашното, разбитите жълтъци, горчица и сол на вкус приготвяме кашообразна маса, която чрез леко разбъркване смесваме с разбитите на сняг белтъци. Потапяме парчетата кашкавал в яйчната смес и ги пържим от двете страни в сгорещеното олио.

Ябълков крем

Прoдукти: 2 кофички кисело мляко, 1 к.ч. захар, 2 ч.ч. прясно мляко, 2 големи ябълки, 25 г желатин, 1/2 к.ч. счукани орехови ядки, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Накисваме желатина за 30 мин в 1 ч.ч. вода. Сваряваме прясното мляко с разтворената в него захар, прибавяме набъбналия желатин и бъркаме, докато се разтопи напълно. След това смесваме с киселото мляко и ванилията и прибавяме счуканите орехови ядки и предварително нарязаните на кубчета ябълки /обелени и почистени от семената/. Разбъркваме леко, изсипваме в голяма порцеланова купа и оставяме в хладилника да желира. Преди да обърнем готовия крем, потапяме за малко купата в гореща вода.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Да изчистим черния си дроб

Към подобна процедура трябва да се пристъпи към изчистване на червата. За това е нужно да се премине една седмица към вегетарианска диета, като всяка вечер червата се изпразват с помощта на клизма. А ...

Основни правила за резитба на овошките

В зависимост от метеорологичните условия през отделните години и в различните райони, резитба на овощните насаждения се извършва от средата на февруари до края на март. Във всички случаи тя трябва да ...

Как да сготвим котлети

Котлети с желирани лукчета Прoдукти: 60 г брашно, 1 ч.л. прясно смлян бял пипер, 6 котлета (по около 180 г всеки), 2-3 глави лук, 50 мл олио, 500 г домати от консерва, 300 мл червено вино, 200 г...

Басейните в къщата и двора

С басейна и барбекюто, като с никои други елементи на къщата и двора, са свързани спомени и мечти. Басейнът не е само удоволствие, той е и естетика - трябва да се вписва сполучливо в архитектурния об...

Начало