ЗАКУСКА
Кекс с маслини и пушено филе
Прoдукти: 250 г пушено свинско филе, нарязано на кубчета, 220 г брашно, 1 пакетче бакпулвер, 3 яйца, 100 г бадеми, обелени и нарязани на едро, 50 г краве масло, 1 с.л. горчица, 200 г черни маслини, без костилки, 1 щипка черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото на слаб огън. Пресяваме брашното с бакпулвера. Правим кладенче и в средата слагаме яйцата. Размесваме и добавяме постепенно разтопеното масло, горчицата, маслините и кубчетата филе. Разбъркваме и сипваме във форма, намазана с масло и поръсена с брашно. Печем около 50 минути на 180 градуса. Изваждаме кекса от формата, след като се охлади.
ОБЯД
Супа с топено сирене
Продукти за 4 порции: 200 г печурки, 1 к.ч. кускус, 1/2 малка тиквичка, 1 глава лук, 1 морков, 1 червена или жълта чушка, 1-2 репички, 3-5 с.л. магданоз, 1 стрък пресен чесън, 1 ч.л. сол, 4 триъгълничета топено сирене, 2 сварени жълтъка, краве масло, подправки, копър
Нaчин на приготвяне: Нарязваме чушката, моркова и репичката на ситно и ги задушаваме с маслото в малко вода. Щом поомекнат, слагаме сварения кускус и пасираме до гладка смес. Ароматизираме супата и прибавяме нарязаните на пръчици тиквички и накиснатите в лимонов сок гъби. Доваряваме, като след 5 минути прибавяме запечения на скара кромид лук, пасиран заедно с чесъна и сварените жълтъци. Разсипваме готовата супата в дълбоки чинии и поръсваме лентички топено сирене.
Пълнени тиквички с риба
Продукти за 4 порции: 4 тиквички, сол, черен пипер, 1 връзка зелен лук, 1 с.л. краве масло, 200 г рибно филе, 30 г грис, 1 с.л. ситно нарязан копър, 2 яйца, 2 домата, 4-5 с.л. зеленчуков бульон.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на малки парченца отрязаните капачета на тиквичките. Издълбаваме тиквичките и ги бланшираме 4-5 минути в подсолена вода. Оставяме да се отцедят и после поръсваме отвътре със сол и черен пипер. Нарязваме лука на пръстенчета и го задушаваме в маслото. След като изстине, го разбъркваме с накъсаната риба, гриса, яйцата, черния пипер, копъра и нарязаните на ситно домати. Пълним тиквичките със сместа. Сипваме в тавичка капачетата им, останалите домати и зеленчуковия бульон. Захлупваме и печем 30 мин при 200°С.
Морски скали
Прoдукти: 4 белтъка, 200 г захар, 100 г нарязани орехови ядки, масло и брашно за намазване и поръсване на тавата.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците със захарта на топло, докато се сгъстят. Прибавяме орехите и разбъркваме. С чаена лъжичка вземаме от сместа и изсипваме в тава, заслана с хартия, намазана с масло и поръсена с брашно. Печем “скаличките” в слаба фурна.
ВЕЧЕРЯ
Сирене и колбаси в гювече
Продукти за 4 порции: 300 г кренвирши или наденица, 250 г сирене, 3 яйца, 2 домата, 50 г краве масло, магданоз, 1 глава чесън, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето и го смесваме с разбитите яйца, нарязаните на ситно чесън и магданоз и попарените, обелени и нарязани на малки кубчета домати. Объркваме всички продукти и подправяме със сол и черен пипер. В 4 гювечета слагаме по малко масло и разпределяме приготвената смес. Отгоре покриваме с нарязания на тънки филийки колбас. Печем в силна фурна не повече от 20 мин.
Тиква с мармалад
Прoдукти: 1 кг тиква, 1 1/2 ч. ч. счукани орехови ядки, 1 ч. ч. мармалад от сливи, 1/2 ч. л. канела, 6 с. л. масло, 3/4 ч. ч. захар.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, нарязваме я на парчета и задушаваме в маслото и малко вода, докато омекне. После я претриваме през гевгир, подслаждаме и смесваме с част от счуканите орехови ядки. Половината от сместа изсипваме в тавичка, отгоре разстиламе мармалада на равен пласт, а върху него останалото тиквено пюре. Поръсваме с останалите едро счукани орехови ядки. Оставяме десерта да престои 2-3 часа на студено, след което нарязваме и поднасяме.
Боровинков ликьор Прoдукти: 1 кг черни боровинки, 2-3 стръкчета карамфил, 1 л водка, 375 г захар. Нaчин на приготвяне: Слагаме почистените боровинки в буркан или шише, добавяме карамфила и нали...
Верандите идват у нас преди малко повече от сто години. Остъклени максимално, долепени до къщата, тези пространства често не се използват пълноценно. Дълги години те поддържат славата си на сауна през...
Суфле с кашкавал Продукти за 5 порции: 300 г сух хляб, 750 мл прясно мляко, 250 г кашкавал, 100 г краве масло, 5 яйца, 2 с.л. брашно, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба н...
Преди няколко хиляди години китайските лечители, забелязали връзката между пулса на човека и неговото здравословно състояние, съставят стройна система за диагностика на най-различни заболявания, като ...