Още рецепти » 14 юли

 14 юли

ЗАКУСКА

Тестена закуска с шунка

Прoдукти: 150 г брашно, 1 с.л. олио, 1 с.л. галета, 1 с.л. лимонов сок, 3 яйца, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. суха мая, 1 ч.ч. вода, 200 г шунка, 100 г кашкавал, 100 г краве масло, 1 стрък праз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с малко вода, разбъркваме я със захарта и малко брашно и я оставяме да втаса. От останалото брашно, олиото, 1 ч.л. сол, лимоновия сок, втасалата мая, половин яйце и водата омесваме средно твърдо тесто. Разточваме тестото на кора и я слагаме в тавичка, като намазваме кората отгоре и отдолу с половината разтопено масло. Леко я запичаме и я оставяме да изстине. Нарязваме на ситно праза и го задушаваме в останалото масло. Поръсваме изстиналата кора с галета и разстиламе върху нея смес от задушения праз, ситно нарязаната шунка, останалите яйца, настъргания кашкавал, черен пипер и сол на вкус. Запичаме отново във фурната. Нарязваме готовото ястие на квадрати или триъгълници.

ОБЯД

Чорба от черноморски сафрид

Продукти за 4 порции: 500 г черноморски сафрид, 1 к.ч. сухо бяло вино, 2 сурови чушки, 1 глава лук, 2 моркова, 3 картофа, 3 с.л. олио, 1 с.л. ситно нарязан копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Пускаме рибата в 1,5 л вряща вода, посоляваме и наливаме виното. Варим на умерен огън, докато омекне. Обезкостяваме рибата и прецеждаме бульона. Отделно задушаваме в олиото нарязаните на малки парченца чушки, ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета моркови и картофи. Заливаме задушения зарзават с бульона и прибавяме рибата. Варим чорбата още 20 мин на тих огън. Поднасяме я поръсена със ситно нарязан копър.

Каша с риба

Продукти за 4 порции: 1 кг по-едра речна риба, 150 г брашно, 1 глава чесън, 1 с.л. оцет, сол, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на парчета и я оставяме да се отцеди. Посоляваме и изпържваме парчетата в сгорещеното олио. В същото олио позапържваме до златисто брашното и го заливаме с вода до получаването на рядка каша. Варим на умерен огън и непрекъснато бъркаме, докато кашата се сгъсти. Накрая посоляваме готовата каша, прибавяме счукания чесън и нареждаме отгоре изпържените рибени парчета.

Щрудел с млечно тесто

Прoдукти: 200 г брашно, 3 яйца, 150 г захар, 1 ч.ч мляко, 1 к.ч. олио, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 1 кг ябълки, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Разделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме жълтъците със захарта до побеляване. Прибавяме олиото, млякото, пресятото с бакпулвера брашно и ванилията. Разбъркваме и внимателно съединяваме с белтъците, които сме разбили на гъст сняг. Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена тавичка. Отгоре нареждаме нарязаните на филийки ябълки. Печем в умерена фурна. Поръсваме готовия щрудел обилно с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Макарони на тиган

Продукти за 4 порции: 250 г макарони, сол, 2 моркова, 1 главичка лук или 2 стръка пресен лук, 100 г пушен бут или бекон, 1 с.л. зехтин или олио, 250 мл месен бульон, 2 ч.л. доматено пюре, 125 г кашкавал, черен пипер, няколко стръкчета босилек, сол

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните, отцеждаме ги и ги обливаме със студена вода. Колбаса нарязваме на кубчета, а почистените лук и морков – на ситно. Загряваме мазнината на умерен котлон и пържим зеленчуците 2-3 мин като бъркаме. Прибавяме колбаса и пържим още 3-4 мин. Наливаме бульона и доматеното пюре, размито в много малко вода, поръсваме със сол и черен пипер, захлупваме и задушаваме 5 мин. Нарязваме кашкавала на малки кубчета, а босилека – на ситно. Изсипваме макароните в тигана, поръсваме с част от босилека и разпределяме отгоре кашкавала. Захлупваме и готвим още 2-3 мин, докато кашкавалът се разтопи. Поръсваме с останалия босилек и поднасяме веднага.

Крем с кисело мляко

Прoдукти: 300 мл кисело мляко, 300 г пресни плодове, 1-2 с.л. мед, 1 ч.л. желатин.

Нaчин на приготвяне: Почистваме плодовете от костилките и ги пасираме. Прибавяме ги към киселото мляко заедно с меда и разбъркваме. Разтваряме желатина в малко вода, слагаме го в млякото и оставяме десерта да престои 2-3 часа в хладилник.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Направете малкото жилище по-просторно

Ако имате типово жилище с малка кухня и не много просторни стаи, естествено е желанието ви зрително да увеличите пространството. Това може да стане чрез надлъжно редене на паркета, стъклени врати, огл...

Жив плет от рицин

Рицинът (Ricinus communis) по природа е многогодишно растение, но у нас се отглежда като едногодишно. В градинарството се използва вариететът сангуинеус, защото листата и стъблото му са с червеникав о...

Консервиране на камби

Парени камби Прoдукти: 5 кг камби; зa саламурата: 1 ч. ч. сол, 1 л оцет, 3 л вода, 100 г настърган хрян, 1 връзка копър, 2 дафинови листа, 2-3 глави чесън. Нaчин на приготвяне: Камбите изчиства...

Как да подберем цветята у дома

Във въздуха на нашите жилища и офиси се намира голямо количество микроорганизми и вредни вещества. Дишаме лак, бои, изпарения от мебелите и работещата техника, никотин, пластмаса и др. Разбира се из...

Начало