Още рецепти » 23 юли

 23 юли

ЗАКУСКА

Палачинки с грис

Прoдукти: 1/2 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. грис, 3 ч.ч. прясно мляко, 2 жълтъка, 10 г масло, 1/2 ч.л. сол.

Нaчин на приготвяне: В 1 ч.ч. врящо мляко при непрекъснато бъркане сипваме постепенно гриса, добавяме маслото и сваряваме грисена каша, която оставяме около 1 час да изстине. От брашното, жълтъците и останалото мляко заедно със солта приготвяме рядко тесто, което разбъркваме до хомогенна маса с изстиналата грисена каша. Изпичаме палачинките от двете страни в малко тиганче. Сервираме ги топли.

ОБЯД

Млечна супа с тиквички

Прoдукти: 4-5 тиквички, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. грис, 20 г краве масло, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквичките, нарязваме ги на кубчета, наливаме 4 ч.ч. подсолена вода и варимна умерен огън. След 15 мин прибавяме млякото, кипваме и при непрекъснато бъркане постепенно сипваме гриса. Доваряваме супата, като накрая подправяме с маслото и поръсваме със ситно нарязан копър. Поднасяме с препечени хлебни кубчета.

Задушено пиле с домати

Прoдукти: 1 пиле, 1 1/2 к.ч. олио, 7-8 домата, половин глава чесън, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции, които изпържваме в сгорещеното олио от всички страни до розово. Изваждаме месото и в същата мазнина задушаваме обелените и настъргани домати. Когато сосът се сгъсти, сипваме ситно нарязания чесън, връщаме месото, поръсваме с наситнен магданоз, посоляваме, захлупваме и задушаваме 10-15 мин.

Студено суфле

Прoдукти: 4 яйца, 500 г сметана, 130 г захар, 200-300 г пресни малини, 5 с.л. желе от малини, 1 с.л. ликьор от вишни.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците с половината от захарта, докато станат на пяна. Отделно разбиваме белтъците с останалата захар, докато получим гъст сняг. Прибавяме 2 с.л. желе от малини, разбитите със захарта жълтъци и накрая - сметаната. Изсипваме получената смес в дълбок порцеланов съд и я оставяме в хладилник да замръзне. Приготвяме сос от останалото малиново желе, ликьора от вишни и 4 с.л. вода. Изваждаме охладеното суфле от хладилника и преди сервиране го украсяваме с пресните малини. Соса сервираме отделно.

ВЕЧЕРЯ

Миди в бял сос

Прoдукти: 1 кг миди, 1 глава лук, 100 г краве масло, 2 с.л. брашно, 1 ч.ч. бяло вино, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Слагаме мидите в подходящ съд върху силен огън, за да се отворят, след което ги изваждаме от черупките и ги измиваме. Заливаме ги с подсолена вода, колкото да ги покрие и ги варим на умерен огън. Запържваме ситно нарязания лук в разтопеното масло, прибавяме брашното и също леко го позапържваме. Наливаме 1 ч.ч. хладка вода и виното, посгъстяваме соса на огъня, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Накрая прибавяме сварените и отцедени миди.

Крем с плодов сок

Прoдукти: 4 ч.ч. червен плодов сок, 1 ч.ч. захар, 5 с.л. брашно, бадеми, плодове

Нaчин на приготвяне: Кипваме сока със захарта и щипка сол. Разбъркваме на гладка кашичка брашното с малко хладка вода и на умерен котлон сгъстяваме крема. Изливаме го в намокрена форма, оставяме го да изстине, обръщаме в десертна чиния и украсяваме с плодове по избор и бадеми.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Яжте чесън, за да сте здрави

Преди три хиляди години в най-древния индийски трактат за Аюрведа са нарекли чесъна чудо на природата. Действително това растение има чудодейни свойства. В чесъна се съдържат над 25 % въглехидрати, 6...

Снегът пo раменете

В древен Китай лекували пърхота със смес от мед и оризово брашно. В средата на 19 век англичанките изплаквали косите си с подсолена дъждовна вода. Вече преполовихме първото десетилетие на новия век, н...

Градинският инвентар

Вече сме на прага на новия пролетно-летен сезон, свързан с усилена работа в градината. Независимо дали живеете в къща с двор или имате вила край града, трябва да направите обстоен преглед на вашите ве...

Прекрасната огърлица на двореца Мирабел

Градините на двореца Мирабел в Австрия са едно изящно бароково творение на градинарското изкуство. Историята им се помни вече четири века. Но днес звучи като приказка за любовта, разказвана вече четир...

Начало