Още рецепти » 13 август

 13 август

ЗАКУСКА

Кекс със сирене

Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 250 г сирене, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. настърган кашкавал, 1/2ч.л. счукан ким.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта до побеляваме. Смесваме с яйцата, които сме разбили с киселото мляко. Прибавяме натрошеното сирене и брашното със содата. Разбъркваме много добре и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Поръсваме отгоре с червения пипер, настъргания кашкавал и счукания ким. Печем около 20 мин в силна фурна.

ОБЯД

Кремсупа от грах

Прoдукти: 400 г грах, 1 малка глава целина, 50 г шунка, 30 г краве масло, 4 ч.ч. вода, 1 ч.ч. течна сметана, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното масло. Прибавяме ситно нарязаните шунка и целина и също ги позапържваме. Слагаме граха, наливаме 4 ч.ч. вряща подсолена вода и варим на умерен огън. Когато продуктите омекнат, пасираме, посоляваме и прибавяме сметаната.

Рибено филе на фурна

Прoдукти: 600 г филе от скумрия, 3 глави лук, 1 к.ч олио, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. бяло вино, 2 ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, 1-2 скилидки чесън, 10-15 маслини, магданоз, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме филето на порции и поръсваме с лимонов сок, сол и черен пипер. Нарязваме лука на ситно и задушаваме в олиото до омекване. Поръсваме брашното, прибавяме червения пипер, дафиновия лист, счукания чесън, виното и ситно нарязания магданоз. Нареждаме рибните порции в намаслена тавичка и заливаме с приготвения сос. Прибавяме маслините и печем 25 мин в предварително загрята фурна.

Сладкиш с малини

Прoдукти: 500 г малини, 80 г захар, 24 броя бисквити, 100 мл вишновка, 200 мл вода, 500 мл прясно мляко, 3 жълтъка, 3 с.л. захар.

Нaчин на приготвяне: Изсипваме в дълбока купа водата и вишновката и в тази течност топим бързо бисквитите, след което ги редим в тортена форма - ред бисквити, ред малини и захар, втори ред бисквити. Върху тях разстиламе останалите малини, поръсваме със захар и покриваме с последните бисквити. Притискаме отгоре с чинийка и някаква тежест и оставяме на студено за 5-6 часа. През това време сваряваме млякото, прибавяме жълтъците и 3 с.л. захар и бъркаме, докато получим гъст крем. Изваждаме сладкиша от формата, поставяме го върху голяма чиния и го заливаме с крема.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от патладжани

Прoдукти: 1 кг патладжани, 1-2 глави лук, 7-8 скилидки чесън, магданоз, 2 яйца, 50 г галета, сол, черен пипер, брашно, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжаните, нарязваме ги на кръгчета и ги оставяме да престоят в подсолена вода, за да си пуснат сока. Отцеждаме и ги смиламе с машинка за месо. Прибавяме настъргания лук, счукания чесън, разбитите яйца, ситно нарязан магданоз, галетата, сол и черен пипер на вкус. Смесваме всичко много добре. Взимаме от сместа с чаена лъжичка и пържим в загрятото олио.

Боровинкова сметана

Прoдукти: 300 г пресни или замразени боровинки, 250 г сметана, 1 с.л. лимонов сок, 2 с.л. пудра захар, 1 ванилия

Нaчин на приготвяне: Разбиваме сметаната със захарта на пухкава смес и я ароматизираме с ванилията. Пасираме с миксер боровинките с лимоновия сок. Внимателно смесваме тази каша със сметаната. Изплакваме със студена вода огнеупорен съд и изсипваме сместа. Слагаме го в камерата на хладилника или във фризер. Преди сервиране обръщаме съда върху десертна чиния и украсяваме с цели боровинки.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Живият плет - грешките на начинаещите

Съществуват два типа най-често срещани грешки, които се допускат при създаването на живи огради. Първата е, че малко от начинаещите градинари имат предвид факта, че при засаждането на храстчетата по о...

Смучете олио, за да оздравеете!

Преди години много нашумя рецептата със смученето на растително олио. После това лесно лекарство като че ли се позабрави. Читатели ни подсетиха отново да се върнем към него. За достоверност използвам...

Защитете бебето от слънце и студ

В зависимост от ръста главата на възрастния човек заема от 6 до 9% от общата площ на тялото. При бебето тези пропорции се колебаят между 11 и 12%. Точно затова покриващата скалпа му коса има за задача...

Как да си отгледате хмел

Обикновеният хмел (Нumulus lupulus) представлява тревисто двудомно многогодишно растение с виещи се четириръбести стебла, дълги до 6 м. Листата са разположени срещуположно, долните са три или петделни...

Начало