Още рецепти » 19 август

 19 август

ЗАКУСКА

Охлювчета с кашкавал

Прoдукти: 1 ч.ч. прясно мляко, половин пакетче масло, 1 бакпулвер, 2 ч.ч. брашно, 200 г настърган кашкавал, червен пипер, сол..

Нaчин на приготвяне: Смесваме млякото, маслото, 1-2 щипки сол и пресятото с бакпулвера брашно. Омесваме тесто, което разточваме на кора с дебелина 5-6 мм. Намазваме цялата кора с разтопено масло и отгоре поръсваме равномерно с настъргания кашкавал. Върху кашкавала поръсваме червен пипер. Навиваме кората на руло и нарязваме рулото на кръгчета с ширина около 2 см. Нареждаме кръгчетата легнали в намаслена тавичка и печем в умерено загрята фурна.

ОБЯД

Супа с шунка и картофи

Прoдукти: 500 г картофи, 150 г шунка, 1 глава лук, 1 глава целина, 2 ч.ч прясно мляко, 5 с.л. брашно, 4 ч.ч. вода, 1 кубче пилешки бульон, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, целината, картофите и шунката, сипваме ги в тенжера с водата и варим на умерен огън. Щом картофите поомекнат, добавяме кубчето бульон и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Отделно запържваме брашното в разтопеното масло и при непрекъснато бъркане сипваме на тънка струйка млякото. Варим 4-5 мин и сипваме в супата, след което я оставяме да поври още десетина минути.

Рибена яхния

Прoдукти: 1 кг толстолоб, 1 к.ч. олио, 500 г домати, 1 лимон, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме част от доматите на ситно и ги задушаваме с мазнина и малко вода. Нарязваме рибата на парчета, които пущаме за 5 мин във вряща подсолена вода. След това овалваме рибата в брашно и я прибавяме към задушените домати. Прибавяме и останалите нарязани на дребно домати и кръгчета лимон. Посоляваме, поръсваме със ситно нарязан магданоз и запичаме ястието на фурна.

Кекс с пресни сливи

Прoдукти: 400 г сини сливи, 150 г краве масло, 1 ванилия, 125 г захар, 4 яйца, 200 г брашно, щипка сол, 50 г смлени орехи, 2 с. л. какао, 1 с. л. пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Сливите изчистваме и нарязваме на парченца. Разбиваме маслото с ванилията, прибавяме едно по едно яйцата, смесеното със солта и бакпулвера брашно и смлените орехи. Изсипваме сместа в кексова форма и печем 60-70 минути в предварително загрята до 180°С фурна. Преди сервиране поръсваме с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Фрикадели

Прoдукти: 600 г кайма /смес/, 3 с.л. олио, 2 яйца, сол, черен пипер, магданоз, 2-3 с.л. галета, 1 ч.ч. кисело мляко

Нaчин на приготвяне: Измесваме добре каймата, като слагаме яйцата, магданоза и останалите подправки. Оформяме дълги кебапчета, които овалваме в галета и пържим в сгорещената мазнина. Вадим ги и ги слагаме в топъл съд. В мазнината от пърженето прибавяме киселото мляко, размесено с малко брашно и сгъстяваме соса на котлона с непрекъснато бъркане. Заливаме с него фрикаделите.

Супа от бъз

Прoдукти: 350-400 г добре узрели зърна от бъз, 1 л вода, половин лимон, 2 с.л. брашно, 4-5 с.л. захар, 2 стръкчета карамфил, желатин.

Нaчин на приготвяне: Смачкваме бъзовите плодчета и ги сваряваме във водата, към която сме прибавили малко настъргана лимонова кора и карамфила. Прецеждаме получения сироп, кипваме го и прибавяме желатина /предварително накиснат в малко студена вода/, захарта и сока от лимона. По желание можем да добавим 1 ч.ч. червено вино, нарязани на парченца сини сливи или 1 ч.ч. прясно мляко, за да смекчим вкуса на супата.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Отглеждане на бебето – къде грешим

Хранене, сън, хигиена... Възгледите за детското възпитание непрекъснато се променят. Методи, довчера смятани за непогрешими, днес се преосмислят тотално. При тези обстоятелства младите майки трудно на...

Домашни милинки

Кръгли милинки Прoдукти: 500 г брашно, половин пакетче / малко/ мая, 1 с.л. сол, 1 ч.ч. настъргано сирене, 2 яйца, 2 с.л. кисело мляко, олио. Нaчин на приготвяне: От брашното, маята,солта, ...

Опасен ли е климактериумът?

Разговаряме с д-р Евелина Желязкова, н. с. І ст. Д-р Желязкова работи в областта на диагнозата и лечението на гинекологичните заболявания, туморите на половата система, възпалителните заболявания, вс...

Гозби с пресен лук

Супа от зелен лук Прoдукти: 2 връзки зелен лук, 1-2 с.л. ориз, 1 яйце, 4 с.л. олио, 1 к.ч. кисело мляко, 1-2 сухи люти чушлета, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на парченца п...

Начало