ЗАКУСКА
Охлювчета с кашкавал
Прoдукти: 1 ч.ч. прясно мляко, половин пакетче масло, 1 бакпулвер, 2 ч.ч. брашно, 200 г настърган кашкавал, червен пипер, сол..
Нaчин на приготвяне: Смесваме млякото, маслото, 1-2 щипки сол и пресятото с бакпулвера брашно. Омесваме тесто, което разточваме на кора с дебелина 5-6 мм. Намазваме цялата кора с разтопено масло и отгоре поръсваме равномерно с настъргания кашкавал. Върху кашкавала поръсваме червен пипер. Навиваме кората на руло и нарязваме рулото на кръгчета с ширина около 2 см. Нареждаме кръгчетата легнали в намаслена тавичка и печем в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Супа с шунка и картофи
Прoдукти: 500 г картофи, 150 г шунка, 1 глава лук, 1 глава целина, 2 ч.ч прясно мляко, 5 с.л. брашно, 4 ч.ч. вода, 1 кубче пилешки бульон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, целината, картофите и шунката, сипваме ги в тенжера с водата и варим на умерен огън. Щом картофите поомекнат, добавяме кубчето бульон и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Отделно запържваме брашното в разтопеното масло и при непрекъснато бъркане сипваме на тънка струйка млякото. Варим 4-5 мин и сипваме в супата, след което я оставяме да поври още десетина минути.
Рибена яхния
Прoдукти: 1 кг толстолоб, 1 к.ч. олио, 500 г домати, 1 лимон, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме част от доматите на ситно и ги задушаваме с мазнина и малко вода. Нарязваме рибата на парчета, които пущаме за 5 мин във вряща подсолена вода. След това овалваме рибата в брашно и я прибавяме към задушените домати. Прибавяме и останалите нарязани на дребно домати и кръгчета лимон. Посоляваме, поръсваме със ситно нарязан магданоз и запичаме ястието на фурна.
Кекс с пресни сливи
Прoдукти: 400 г сини сливи, 150 г краве масло, 1 ванилия, 125 г захар, 4 яйца, 200 г брашно, щипка сол, 50 г смлени орехи, 2 с. л. какао, 1 с. л. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Сливите изчистваме и нарязваме на парченца. Разбиваме маслото с ванилията, прибавяме едно по едно яйцата, смесеното със солта и бакпулвера брашно и смлените орехи. Изсипваме сместа в кексова форма и печем 60-70 минути в предварително загрята до 180°С фурна. Преди сервиране поръсваме с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Фрикадели
Прoдукти: 600 г кайма /смес/, 3 с.л. олио, 2 яйца, сол, черен пипер, магданоз, 2-3 с.л. галета, 1 ч.ч. кисело мляко
Нaчин на приготвяне: Измесваме добре каймата, като слагаме яйцата, магданоза и останалите подправки. Оформяме дълги кебапчета, които овалваме в галета и пържим в сгорещената мазнина. Вадим ги и ги слагаме в топъл съд. В мазнината от пърженето прибавяме киселото мляко, размесено с малко брашно и сгъстяваме соса на котлона с непрекъснато бъркане. Заливаме с него фрикаделите.
Супа от бъз
Прoдукти: 350-400 г добре узрели зърна от бъз, 1 л вода, половин лимон, 2 с.л. брашно, 4-5 с.л. захар, 2 стръкчета карамфил, желатин.
Нaчин на приготвяне: Смачкваме бъзовите плодчета и ги сваряваме във водата, към която сме прибавили малко настъргана лимонова кора и карамфила. Прецеждаме получения сироп, кипваме го и прибавяме желатина /предварително накиснат в малко студена вода/, захарта и сока от лимона. По желание можем да добавим 1 ч.ч. червено вино, нарязани на парченца сини сливи или 1 ч.ч. прясно мляко, за да смекчим вкуса на супата.
Аспиринът е утвърден отдавна като неизменно лекарство в домашната аптека, надценявано или недооценявано, но необходимо. Той е едно от най-старите лекарствени средства, производно на салициловата кисел...
Тигридията (Tigridia) от семейство Ирисови (Iridaceae) е член на малоброен род клубенолуковични цветя. Около 20-те представители на рода произхождат от Южна и Централна Америка. Името тигридия означав...
Канелони с месо Прoдукти: 350 г брашно, 3 яйца, 1 щипка сол; зa плънката: 500 г замразен спанак, 300 г печено телешко месо, 100 г шунка, 2 ч.ч. сос бешамел, 3 с.л. месен бульон, 1 яйце, 100 г нас...
Орехов кекс с шоколадова глазура Прoдукти: 1 к.ч. разтопено краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 2 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 2 ч.л. бакпулвер, 1 1/2ч.ч. брашно, 1 ч.ч. счукани орехови ядки, настърга...