Още рецепти » 17 юли

 17 юли

ЗАКУСКА

Баница с изцедено кисело мляко

Прoдукти: 500 г готови кори, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. олио, 250 г сирене, 1 кофичка кисело мляко, 4 яйца, 1 малка бутилка газирана вода, 1 к.ч. прясно мляко.

Нaчин на приготвяне: Изцеждаме киселото мляко през тензух в продължение на 4-5 часа. След това го смесваме с натрошеното сирене. Разтопяваме маслото и го смесваме с олиото. Нареждаме корите в намаслена тавичка, като ръсим всяка кора със сгорещената мазнина, а през 2-3 кори слагаме по-малко от сиренената смес. С остър нож нарязваме баницата на квадрати или триъгълници, поръсваме с останалата мазнина и заливаме с разбитите с прясното мляко яйца и с 3/4 бутилка газирана вода. Печем в силна фурна. Поръсваме готовата баница с останалата газирана вода и я покриваме с кърпа, за да омекне.

ОБЯД

Чорба от телешко месо с грах

Продукти за 4 порции: 300 г обезкостено телешко месо, 3 с.л. олио, 1 глава лук, 2-3 моркова, 1 парче целина, 1 ч.ч. отцеден стерилизиран грах, сол.

Нaчин на приготвяне: Слагаме в суха тенджера нарязаното на малки хапки месо. Загряваме го на умерен огън, докато побелее, след което наливаме олиото, прибавяме ситно нарязания лук и нарязаните на кубченца моркови и целина и запържваме. Наливаме 1 л гореща вода, посоляваме и варим на умерен огън, докато се сварят продуктите. Отделно пасираме отцедения грах, прибавяме го към чорбата и варим още 10 мин.

Гювеч от шилешко месо

Продукти за 4 порции: 1 кг обезкостено шилешко месо, 3-4 глави лук, 2-3 моркова, 1 корен от хрян, 500 г домати, половин пакетче краве масло, 6 средно големи картофа, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки хапки, заливаме ги със студена вода и варим на умерен огън, докато омекнат. След това отцеждаме месото и го слагаме в пръстен гювеч /или дълбока тава/. Прибавяме ситно нарязания лук, нарязаните на кубчета моркови, попарените, обелени и настъргани домати, настъргания хрян, нарязаните на тънки филийки картофи и сол на вкус. Отделно запържваме ориза, разбъркваме го с червения пипер и го добавяме към останалите продукти. Прецеждаме бульона, в който сме варили месото, и наливаме в гювеча, колкото продуктите да се покрият. Печем в умерена фурна, докато остане на мазнина, ако е необходимо, доливаме по малко от бульона. Поднасяме гювеча топъл, поръсен със ситно нарязан магданоз.

Торта “Еспресо”

Прoдукти: 125 г захар, 4 яйца, 125 г брашно, 30 г разтопено краве масло; зa крема: 4 жълтъка, 125 г захар, 500 г сметана, 50 мл ликьор или ром, 3 ч. л. какао, 6 к. ч. силно кафе.

Нaчин на приготвяне: На водна баня разбъркваме яйцата заедно със захарта, докато получим гъста пяна. Прибавяме на тънка струйка брашното, след това - разтопеното масло. Изсипваме сместа в намаслена форма и печем на 150°С около 20 мин. На водна баня разбиваме жълтъците за крема заедно със захарта, докато сместа се сгъсти. Оставяме да изстине. Прибавяме сметаната и ликьора. Разрязваме хоризонтално на колкото се може повече слоеве изпечения блат. Сиропираме всяка част със свареното кафе, отгоре намазваме с крем, поставяме друга част и така повтаряме, докато подредим тортата. Намазваме отгоре и по желание поръсваме с горчиво кафе или украсяваме с белтъчен сняг.

ВЕЧЕРЯ

Бифтек по троянски

Продукти за 5 порции: 1 кг телешко бон филе, 1 ч.ч. зеленчуков или телешки бульон, 3 с.л. масло, 5 яйца, 1 белтък, настърган хрян, черен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: С остър нож оформяме от месото бифтеци като кръгчета. Натъркваме ги от едната страна със сол и черен пипер, а от другата ги намазваме с белтъка. Пържим ги в горещо масло, подправено с черен пипер. Отделно изпържваме яйцата на очи. Сервираме бифтеците в топли чинии като отгоре слагаме по 1 пържено яйце и поръсваме с хрян. В мазнината от пърженето наливаме бульона, оставяме го малко да поври, прецеждаме и го поднасяме в сосиера.

Сладолед “Фламбе”

Прoдукти: 1 кг сладолед ванилия, 8 белтъка, 300 г захар за белтъците, 1 ванилия, 50 г пудра захар и 50 мл ром за поръсване; за пандишпана: 8 яйца, 160 г захар, 250 г брашно; зa сиропа: 1 к.ч. вода, 1 к.ч. захар, 3 ч.л. ром.

Нaчин на приготвяне:Белтъците и жълтъците за пандишпана разбиваме поотделно със захар. След това ги смесваме, прибавяме брашното и разбъркваме добре. Разстиламе сместа в намаслена и набрашнена тавичка с диаметър еднакъв с този на платото, върху което ще поднасяме сладоледа. Изпечения и изстинал пандишпан слагаме върху плато. Изрязваме и издълбаваме леко вътрешноста на плата така, че да получим перваз с ширина 1-1,5 см и дълбочина 2 см. Напояваме блата със сироп, приготвен от захарта водата и рома. Във вдлъбнатината на така приготвената подложка разстиламе добре замразения сладолед. Заглаждаме, като оставяме средната част по-висока. Разбиваме белтъците със захарта на сняг и покриваме с тях сладоледа. Заглаждаме и отгоре шприцоваме фигурки. Поръсваме с пудра захар и запичаме в силна фурна 1-2 мин. Непосредствено преди поднасянето заливаме сладоледа с ром или чист спирт и го запалваме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Украсете хола с иглолистни растения

От иглолистните култури за стайни са пригодни едва няколко вида, произлизащи от влажните субтропични райони на Австралия, Япония, Китай, Южна Америка. Като пример може да послужи араукарията. С нейн...

Декоративен троскот за мързелива морава

Какво всъщност представлява декоративният троскот? - Това е вид коренищна, силно сухоустойчива трева, която се развива добре във всякакви почви: сухи, каменливи или тежки глинести, както и на силно пр...

Кавказки рецепти с прополис

От стотици години кавказците признават не таблетките, а прополисът като най-важното средство за лечение на болестите. Според планинците той може да излекува всички болести. • Хване ли ви грип, и...

Отглеждане на бебето – къде грешим

Хранене, сън, хигиена... Възгледите за детското възпитание непрекъснато се променят. Методи, довчера смятани за непогрешими, днес се преосмислят тотално. При тези обстоятелства младите майки трудно на...

Начало