ЗАКУСКА
Тутманик със сух хляб
Прoдукти: 1 сух хляб, 4 яйца, 200 г сирене, 100 г краве масло, 1 кофичка мляко, 1/2 ч.л. сода бикарбонат.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на тънки филийки, като отстраняваме корите. Разбиваме яйцата с киселото мляко и содата. Потапяме филийките в яйчната смес и ги нареждаме в намаслена тавичка. Върху първия ред филийки поръсваме обилно натрошено сирене и поливаме с разтопеното масло. Нареждаме втори ред филийки и отново поръсваме сирене и масло. Покриваме с останалите филийки, заливаме с останалото масло и изпичаме тутманика в силна фурна.
ОБЯД
Кремсупа от картофи
Продукти за 4-5 порции: 6 картофа, 500 мл прясно мляко, 40 г краве масло, 130 г кашкавал, 2 твърдо сварени яйца, 1 кубче бульон, 1 филия сух бял хляб, подправки, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги сваряваме в малко вода. Доливаме горещото мляко и разтваряме в него натрошения бульон. Прибавяме маслото, сварените жълтъци и пасираме, докато получим гладка смес. Поръсваме подправки по избор и опитваме на сол. Сервираме с настърганите на едро кашкавал и белтъци.
Картофена яхния с ориз
Продукти за 5 порции: 1 кг картофи, 3 глави лук, 1 с.л. доматено пюре или 2 домата, 1/2 ч.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, 5-6 с.л. олио, 1/2 китка магданоз, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и нарязваме ситно лука. Задушаваме го до златисто в олио и малко вода. Поръсваме с червения пипер, прибавяме доматеното пюре и заливаме с гореща вода. След кипването на водата, пускаме почистените, измити и нарязани на кръгчета картофи и ориза. Посоляваме и варим на тих огън. След сваляне от огъня, поръсваме ястието със ситно нарязания магданоз.
Макарони с тиква
Прoдукти: 200 г макарони, 1 кг тиква, 5 яйца, 5 с.л. захар, половин пакетче краве масло, канела, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в леко подсолена вода и ги отцеждаме. Почистваме и обелваме тиквата. Настъргваме я на едро ренде, леко посоляваме и я запържваме в разтопеното масло. После я сипваме при макароните заедно с мазнината. Разбиваме яйцата със захарта, ароматизираме с канела и смесваме с останалите продукти. Разстиламе сместа в намаслена тавичка и печем в умерено загрята фурна до зачервяване.
ВЕЧЕРЯ
Панирано пиле
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 3 яйца, 1 к.ч. бира, 1 ч.ч. олио, 2-3 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода и го обезкостяваме. Разбиваме жълтъците и ги разреждаме с бирата. Посоляваме и прибавяме брашно, колкото да получим рядко тесто. Внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Потапяме парчетата пилешко месо в така приготвената паста и ги пържим в сгорещеното олио.
Овесени ядки с ябълки
Прoдукти: 4 с.л. овесени ядки, 4 с.л. сладко сухо мляко, 3 сладки ябълки, 150 мл вода, сокът на 1 голям лимон, 120 г орехови ядки, 1 банан.
Нaчин на приготвяне: Накисваме овесените ядки за 10 часа в студената вода. После добавяме към тях настърганите ябълки, лимоновия сок и сухото мляко. Разливаме сместа в купички и украсяваме с парченца банан и орехови ядки.
Виенски шницел Продукти за 4 порции: 600 г телешко месо от бута, 2 яйца, прясно мляко, брашно, галета, олио, сол, мазнина за пържене, Нaчин на приготвяне: Отрязваме 4 шницела от бута /не трябва...
Таката (Tacca) е любопитно растение с широко разперени крилоподобни прицветници има разкошни черно-кафяви цветове с дълги “мустаци”. Тя е член на малобройното семейство Такови (Taccaceae), многогодишн...
Разположена насред Италия около хълма Монте Титано (н.в. 750 м), Република Сан Марино привлича многобройни туристи от цял свят. Вие също можете да прекарате незабравими часове в историческата част на ...
Кръгли милинки Прoдукти: 500 г брашно, половин пакетче / малко/ мая, 1 с.л. сол, 1 ч.ч. настъргано сирене, 2 яйца, 2 с.л. кисело мляко, олио. Нaчин на приготвяне: От брашното, маята,солта, ...